-- annonse --
Nyheter
UNG TRENER: Groruds Eirik Kjønø er kåret til Årets unge trener de to siste årene, og har mange av egenskapene som skal til for å bli en sterk trenerpfofil i fremtiden. Foto: NTB scanpix
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Fremragende fotballtrenere er de aller fremste i bransjen vår. De som over tid har vist fremragende resultater med lag. Trenere som har inspirert andre fotballtrenere, samt bidratt til å utvikle spill, metodikk og læring.

Det er disse trenerpersonlighetene som har «lagt lista» for hvor unge trenere må strekke seg. Om de skal lykkes med å flytte seg fra å ha potensial til å bli fremragende. Dette er en lang vei som vil måtte gå over flere tiår, med hardt arbeid, studier av spillet, opp- og nedturer som trener, men med en ukuelig vilje, pågangsmot, entusiasme og ØNSKE om å oppnå suksess på veien!

La meg sette navn på noen av de største trenerpersonlighetene i norsk fotball:

  • Nils Arne Eggen
  • Egil Drillo Olsen
  • Åge Hareide
  • Ståle Solbakken

Kunne man se dette komme?

Går vi tilbake i tid, sjekker kilder og snakker med personer som fulgte disse tidlig i trenerkarrieren, vil nok mange hevde at de hadde forutsetninger og potensial til å bli dyktige trenere. Men å forutse at de skulle bli fremragende, det var det nok få som så den gangen. Dette viser at det er svært vanskelig å spå/forutsi, da «trenerveien» er kronglete og uforutsigbar. 

Akkurat som med lovende fotballspillere, er det unge trenere man gjerne spådde en stor trenerfremtid, hvor trenerveien ikke ble slik man trodde den ville bli. Slik er det i denne bransjen. Man kan ha drømmer og ambisjoner, men man er avhengig av omgivelser, masse hell og en rekke tilfeldigheter på veien.

Dog er det en kjensgjerning at de som har forutsetninger og potensial, gjerne også er de som har mest hell på trenerveien….

Om unge, norske trenere

Vi har svært mange unge og lovende fotballtrenere i Norge. Å være fotballtrener er i dag en reell karrierevei. Med kanskje opp mot 800 profesjonelle fotballtrenere i Norge, er det gode muligheter for å gjøre fotballtrener-yrket til en levevei. Det bidrar til økt interesse for å satse mot å bli fotballtrener.

Det har gitt en rekke universitet og høgskoler som gir studietilbud for de som ønsker å bli trener i idrett og fotball. Flere norske ungdommer har også reist til England, hvor det finnes enda flere tilbud om trenerutdannelse. Antall kurs og utdanningstilbud gjennom de nasjonale forbundene (i Norge NFF) og en rekke private aktører innen akademia og profesjonelle fotballklubber, har også økt i omfang.

Min påstand at kunnskapsnivået til mange av våre unge trenere aldri har vært høyere. De har tilgang på kunnskap gjennom internett 24/7, og dette kan gi fantastiske muligheter. Men kunnskap alene holder ikke. Det er kunnskap + erfaring som = kompetanse. Og uten kompetanse er man ingen dyktig fotballtrener.

Det betyr at hva de unge trenerne behøver er masse erfaring som fotballtrener på ulike nivåer i ulike roller. Fotball er ikke teori alene, det er praksis! Og spillet og læringen foregår ute på fotballbanen hvor det er tusenvis av variabler en trener må kjenne til og kunne løse – gjerne under press og under klare tidsbegrensninger. Denne kompetansen kan kun oppdrives gjennom mange år med praktisk virke i trening og kamp og med spillere på ulike nivåer og med ulike ferdigheter.

Dog behøver disse unge trenerne veiledning på denne veien, og de må lære seg evnen til selv-refleksjon. For uten en kontinuerlig kritisk vurdering av egen virksomhet, er det vanskelig å planlegge sin egen utviklingsvei.

I dag er det en rekke systemer for dette, spesielt gjennom den organiseringen som mange av våre toppklubber og forbund har rigget for sine trenere. Aldri før har norsk fotball hatt så mange trenermentorer!

Hvorfor ønsker noen å bli fotballtrenere?

Fotball er den mest populære idretten i verden, og den trollbinder millioner av mennesker. Overalt ser man at fotball er en integrert del av samfunnet. Og et flertall av barn og unge har på et tidspunkt spilt fotball. Alt dette gjør at mange synes det er spennende å bli fotballtrener. Kanskje spesielt blant de som ikke lyktes med å bli profesjonell spiller selv, spillere som har måtte gi seg tidlig på grunn av skader, eller blant de som er nysgjerrig på det pedagogiske og læring.

Å være fotballtrener er også etter hvert blitt en karriere som gir sosial anseelse og status i mange miljøer. Dette trigger naturlig nok mange. Også unge trenere drømmer. De vil gjerne bli den neste Klopp, Guardiola, Eggen eller Solskjær. Det trekker dem mot trenerveien...

Hva skal til for å lykkes som fotballtrener?

Dette er et svært vanskelig spørsmål å svare enkelt på. Rett og slett fordi trenerveien ikke er A4 og rettlinjet. Hver enkelt treners vei mot suksess har vært forskjellig og unik. Og det neste er selvfølgelig – hva betyr det å ha lykkes?

Ikke alle fotballtrenere er hovedtrenere eller managere, men i de rollene de innehar, kan de ha stor suksess. Uten at media, fans, foreldre eller lokalsamfunnet forstår at de faktisk gjør en fantastisk jobb. Hva med de som leder klubber med begrensede ressurser og som likevel leverer likevel langt over forventingene? Er ikke det suksess?

Men jeg drister meg likevel til å svare på spørsmålet.

Å bli en svært dyktig eller fremragende fotballtrener tar lang tid, fordi fotballspillet er et meget komplekst system med så mange skiftende variabler. Hvor man har kontroll på noe, og helt uten kontroll på annet. Man behøver masse kunnskap om spillet, læring, metodologi, psykologi, fysiologi og ikke minst evnen til å utvikle helheten i spillere/mennesket som skal fungere optimalt sammen med 10 andre spillere i en kamp.

Derfor må unge trenere stålsette seg og ha et langt perspektiv på den trenerveien de ønsker å gå, om de skal lykkes. Uten at det er en garanti for at de tilslutt vil nå visjonen eller sitt mål.

På denne veien må de vise ydmykhet og respekt. Overfor andre trenere som kan mer enn dem, overfor ny kunnskap, aldri miste appetitten på å hente ny kunnskap, ha et kritisk blikk på sine omgivelser og egen praksis, samt alltid sørge for at man beveger seg utenfor trygghetssonen innimellom. For ingen trenere blir bedre av å tro at man vet best og kan best. Det er alltid noe å lære. Og man er aldri utlært!

Har man denne inngangen på trenerveien, er muligheten for å lykkes mye bedre allerede.

Årets unge trener – oversikt tidligere vinner

Siden 1998 har Trenerforeningen årlig kåret «Årets unge trener». Dette skal være en trener urnder 35 år som har vist spesielle evner og egenskaper som fotballtrener. Som man mener har ferdigheter som gjør dem i stand til å over tid å utvikle seg til fremragende trenere. 

Se på listen under, og man vil se at de aller fleste på listen med årene har hatt en flott reise på sin trenervei. Og at mange av dem idag er sentrale trenere i norsk fotball. 

1998: Rune Skarsfjord - Trener/faglærer NTG
1999: Kjell Sverre Hansen-Wold - Trener SKEID Junior
2000: Roger Finjord - Kretsansvarlig Finnmark FK
2001: Aksel Bergo - Trener/spillerutvikler Follo FK
2002: Dag-Eilev Fagermo - KA Telemark FK og Pors
2003: Agnar Christensen - Trener Medkila
2004: Rolf Teigen - Trener Groruddalen BK
2005: Espen Kirknes - Kretsansvarlig Vestfold FK
2006: Pål Arne Johansen - Ass.trener Kvinnelandslaget NFF
2007: Håkon Grøttland - Trener Manglerud Star
2008: Monica Knutsen - Ass.trener Team Strømmen
2009: Rune Repvik - Spillerutvikler Alta IL
2010: Morten Tveit - Trener Stabæk Fotball og NTG
2011: Leif Gunnar Smerud - Trener Hønefoss BK
2012: Ole Kevin Knappen - Trener Elverum Fotball
2013: Julian Madsen - Trener Bodø/Glimt FK
2014: Per Inge Jacobsen - Trener Nordstrand IF
2015: Alexander Olsen - Trener Fredrikstad og Wang Toppidrett Fotball
2016: Luis Piementa - Trener KIL-Toppfotball
2017: Ole Martin Nesselquist - Trener Moss FK
2018: Eirik Kjønø, Grorud IL
2019: Eirik Kjønø, Grorud IL

Kåring: Norges største trenertalenter (Bak betalingsmur i Dagbladet av 11. mai 2020)

-- annonse --