-- annonse --
Nyheter
RAMADAN: Muslimenes fastemåned Ramadan går mot slutten for denne gang. Fotballtrenere oppfordres til å ta hensyn til spillere som omfattes av Ramadan. Foto: NTB Scanpix
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Det finnes unntak for faste som sykdom, graviditet osv., men det tolkes individuelt hvorvidt man er kvalifisert til å gjennomgå fasten. Selv om man får i seg mat tidlig om morgenen og på kvelden kan det være en påkjenning for kroppen, særlig når ramadan er lagt til sommermånedene som har lange og varme dager. Ramadan faller på ulike datoer hvert år (flyttes bakover med omtrent 2 uker).

Fotballaktivitet under ramadan

Mange av våre aktive ungdomsspillere deltar i ramadan og faster. For enkelte trenere og lagledere er dette litt ukjent, men noen har god dialog om faste med spillerne sine. Vi oppfordrer til å snakke sammen, ta litt hensyn og vise forståelse for at dette blir en unntaksmåned for enkelte gutter og jenter i klubben.

Noen huskeregler som trener og lagleder:

  • Husk at ramadan er individuelt og at det finnes mange ulike måter å tolke fasten på. Det er derfor forskjellig fra spiller til spiller hvordan fasten påvirker dem.
  • Husk at for de aller fleste som faster så er det lenge siden de har drukket vann når de kommer på trening/kamp på ettermiddagen. Ta hensyn til at det kan være vanskelig å gi 100 prosent på intervalløkter og i 90 minutter av en kamp.
  • Snakk med spillerne om hvordan de selv opplever at fasten påvirker deres prestasjoner. For noen er det kanskje en liten utfordring, mens andre kan slite med å komme seg gjennom dagene.
  • Ramadan avsluttes med høytiden id al-fitr og dette kan sammenlignes med julaften for kristne. Har dere trening eller kamp dagen det er id? Da er det så klart viktig å vise forståelse for at enkelte av spillerne uteblir, og det kan være en mulighet å vurdere flytting av kamper.

Denne artikkelen er hentet fra fotball.no, hjemmesiden til Norges Fotballforbund

-- annonse --