-- annonse --
Nyheter
GODT LEDERSKAP: Dag Vidar Hanstad mener det er mye å lære av lederskapet Ole Gunnar Solskjær har utvist så langt i Manchester United. Foto: Teddy Moen
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

– På kort tid har han ikke bare klart å snu et skakkjørt lag, men gjort noe med hele organisasjonen. Det er mye å lære av lederskapet hans, fortsetter Hanstad.

Sjokolade-metoden

– Han er vikaren vi elsket på skolen, som kom inn med nye ideer og skapte godt humør. Det ser ut til å være slik i Manchester United nå. Det er enkelt å observere hva han har skapt på banen, men til mediene har det lekket informasjon om at hele kubben har fått en oppblomstring, skriver Hanstad videre om Ole Gunnar Solskjær.
  Hanstad bruker melkesjokoladen han ga til United-resepsjonist Kath Pipps på sin første arbeidsdag som et bilde på lederskapet. Hun har sittet der i 50 år, og er en del av den kulturen og det fellesskapet en leder er avhengig av og må bygge opp.
  – Slik er det på alle arbeidsplasser – også i en av verdens største fotballklubber.  Flere har snakket til mediene om hvordan stemningen er endret, skriver NIH-professoren.

Ledelse i bredt perspektiv

Hanstad skriver videre:
  «Jeg kjenner ikke Solskjær som trener – utover at han har synes å være en balansert kar som jobber langsiktig og har en fotballfilosofi i bunn. Fra teorien kan vi sikkert finne noe som passer for å beskrive lederstilen hans, en dose teamledelse? human resource management? transformasjonsledelse? verdibasert ledelse? Det er ikke så viktig hvilken bås Solskjær plasseres i, men det er temmelig opplagt at han ser ledelse i et bredt perspektiv.
  Solskjær er en karismatisk leder, akkurat som sin forgjenger. Han har sterk overbevisning om egen tro og egne idealer, og det gir han innflytelse på medarbeiderne. Karismatiske ledere er sterke og uttrykksfulle. Solskjær og Mourinho skiller lag i det litteraturen henviser til «gode» og «farlige» karismatikere. I sistnevnte gruppe er ledere målbevisste for å styrke egen karriere, de er ufølsomme for medarbeidernes behov, og de kritiserer og sensurerer andres meninger.»

Kontrast til Mourinho

Dag Vidar Hanstad peker videre på det som synes å være kontrasten mellom lederskapet til forgjenger José Mourinho og Ole Gunnar Solskjær.
  Der Mourinho har satt seg selv i sentrum, er Ole Gunnar Solskjær mer ydmyk og uten samme behovet for å fremheve seg selv til en hver tid. 
  – Snarere tvert imot. Han skryter av folkene rundt seg og får nok betydelig mer ut av omgivelsene enn mannen som forsvant. Kanskje er det fordi han kjenner folkene og kulturen i Manchester – i motsetning til i Cardiff der han kom inn som totalt ukjent for noen år siden, skriver Hanstad.

 

OleGunnarSSMARTE GREP: Ole Gunnar Solskjær har tatt noen smarte grep i løpet av sin hittil korte tid som Manchester United-manager, mener Dag Vidar Hanstad. Foto: NTB scanpix

-- annonse --