-- annonse --
Nyheter
IMPONERENDE: Englands Harry Kane er en av spillerne som har imponert idrettspsykolog Henrik Herrebrøden med sin straffeskyting under VM. Foto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

– Det virker som om lag og spillere har fått med seg forskningen (til blant andre nordmannen Geir Jordet) som tilsier at man bør ta seg god tid ved straffespark. Jeg har ikke brukt stoppeklokke, men jeg synes det er få straffer som indikerer at spillere «vil komme seg vekk fra situasjonen» ved å skynde seg, skriver han i et innlegg på sin Facebookside.

Imponert over England

Herrebrøden er ikke minst imponert over hvordan England opptrådte – og brøt en barriere – i straffesparkkonkurransen i åttedelsfinalen mot Colombia.
  – Deres eneste bom skjer etter en kjemperedning av Ospina (etter min mening var Hendersons straffe god). Den engelske bragden skjer til tross for at Colombia fikk fordel av å skyte først, og til tross for at engelskmennene bommer først. Dette er svært imponerende av England, en nasjon under mektig press. England skal angivelig ha samarbeidet med psykolog om dette. Det kan virke som om psykologen eller andre har kommet med andre forslag også, som at samtlige engelske spillere skal løpe inn til pause. Det sistnevnte kan være en fin måte å formidle en offensiv innstilling på, og hindre at spillerne blir gående og «surmuler» på vei inn til hvilen, skriver Herrebrøden videre.

Rutiner

Han peker også på at flere spillere i VM ser ut til å ha godt innøvde rutiner.
  – Harry Kane later til å gjøre det samme hver gang: Han tar to dype pust og noen raske steg før han skal skyte straffe. Dødballer innebærer «lukkede ferdigheter» i fotball – det vil si at spillerne har tid til å gjøre sine rutiner uten å bli forstyrret av motstander. Dermed virker det fornuftig at spillere benytter muligheten ved å bruke en rutine. Rutiner er svært vanlig i lukkede idretter, som golf og høydehopp, og det kan bidra til å skape trygghet. Dette er noe utøvere på alle nivåer kan utvikle.
  –  Luka Modrić imponerte stort med sin respons på straffebom i åttendelsfinalen mot Danmark. Til tross for at han bommer på et kritisk tidspunkt i andre ekstraomgang, tar han rikelig med initiativ i resten av omgangen, og han er dessuten tøff nok til å ta ny straffe i straffekonk. Her tror jeg mange spillere kunne blitt passive og gjemt seg bort, påpeker idrettspsykologen videre.

-- annonse --