-- annonse --
Nyheter
LA MANGA SEMINARET 2017: Møte med speider for Bayern München, Björn Andersson, på La Manga. Daglig leder i NFT, Teddy Moen, fikk anledning til å diskutere fotballtrening og talentutvikling med en Nordens fremste kapasiteter på feltet. FOTO: Teddy Moen FOTBALLTRENEREN
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Björn Andersson (65) er ikke redd for å være direkte og konfrontere de harde fakta. Mange norske trenere som har møtt han på NFT tiltak (Cupfinaleseminaret og senest Nordisk Fotball Trenerkonferanse) har lært å kjenne en jordnær fagmann som friskt «taler Roma midt imot».

- Å diskutere fotball er ufarlig, og det gjør ingenting om fotballtrenere har ulike oppfatninger. Jeg har alltid lært mer av å være uenig med andre enn enig, forteller han under vårt møte på La Manga. – Da jeg jobbet i Bayern München var det mye temperatur og høyt under taket. Men det var aldri personlig, det handlet alltid om å gjøre det vi mente var best for klubben. Uli Hönness (klubbens sterke mann), og jeg kunne være rykende uenig om mange ting, men vi har alltid beholdt vårt vennskap og respekt for hverandre.

Mindre talent enn før

LaMangaBjornAnderssonBEKYMRING: Fotballtreneren møtte Björn Andersson, speider for Bayern München i Norden. - Jeg er bekymret for fotballens fremtid!

Dagene på La Manga har ikke gitt Björn Andersson så mange lyspunkter. – Jeg er bekymret. Fotballferdighetene til spillerne er ikke på det nivået de burde være. Lagene vi ser er veldig stramt organiserte, og jeg synes det ser ut som om resultatene i oppgjørene ser ut til å være viktigere enn at enkeltspillere skal få vist seg frem. Redselen for å gjøre feil er større enn ønsket om å tørre å ta sjanser. Mentaliteten til spillerne ser også ut til å være svekket. Kanskje ikke så rart, da unge spillere i dagens samfunn sjelden blir utsatt for utfordringene som er nødvendig.

Ingen spillere fra de 8 landslagene som har deltatt i U17 og U19 turneringen på La Manga, har Björn kunne melde tilbake til Bayern Münchens speider-avdeling. – I likhet med alle andre speider som er her, så håper vi alltid at vi skal kunne identifisere noen unge spillere som vi synes har den X-faktoren som gjør at vi vil følge spilleren mer.

Vanskelig oppgave

Björn vet han har en vanskelig jobb. Han jobber for en av verdens ledende klubber hvor kravene er skyhøye, samtidig som Bayern München er i hard konkurranse med en rekke andre klubber i Europa om de største talentene. – I og med at utvalget av talenter til vårt nivå er svært lite, og det er en utrolig stor betalingsvilje hos mange toppklubber for talent, blir konkurransen steinhard.

Han forteller at Bayern München også var med i kampen om å knytte til seg Martin Ødegaard fra Strømsgodset. – Martin er ett av de aller største talentene jeg noen gang har sett i Nordisk fotball. Vi kunne se for oss han som en fremtidig stjerne i vår klubb, men slik ble det ikke. Jeg mener han gjorde en feil med å gå til Real Madrid. Dette var ikke det rette miljøet for han i sin utviklingsfase.

Fri lek og uorganisert fotball

– Hadde han vært kjøpt av Real Madrid og så leid tilbake til Strømsgodset for 1-2 år, hvor han kunne fortsette å spille i eliteserien, ville hans utvikling kunne blitt bedre. Spansk 2.divisjon er ikke rett utviklingsarena for ett talent av Martins kaliber.

Björn ser ikke så mange unge spillere i Norden som kan sammenlignes med Ødegaard. – Trenings-kvaliteten i hverdagen for unge spillere er ikke god nok. Ja, det trenes mye organisert gjennom klubbene. Altfor mye! Men den frie leken og uorganisert fotball på løkka er forsvunnet, og dette kan aldri erstattes innenfor rammene av en klubbhverdag. Dessuten er prioriteringene i treningsarbeidet feil. Det er for få trenere som stiller tøffe nok krav på hva man forventer av treningskvalitet og ferdigheter. Det handler ikke om antall timer trening, det handler om hva man får ut av den enkelte treningsøkt.

Må ha tillit

Som tidligere ungdomsansvarlig i Bayern München har han bidratt til å utvikle spillere som Thomas Müller, Toni Kroos og Philip Lahm.

- Ingen av disse spillerne var super-talenter. Ja, de var lovende i sin aldersgruppe, men jeg vil påstå at det var treningspåvirkningen de fikk av meg og vår stab over de viktige ungdomsårene som bidro til deres fremganger. Men det viktigste var at vi trodde på dem, investerte tid og masse arbeid i dem og tilslutt hadde motet til å satse på dem på A-laget vårt. Uten at man får tillit til å spille på det øverste nivået, vil man aldri kunne bli en internasjonal toppspiller, uansett hvor talentfull man er.

Fantastisk erfaringsutveksling

Undertegnede har ved en rekke anledninger de senere årene fått sjansen til å diskutere fotball, fag og erfaringer med Björn Andersson. Det har vært svært lærerikt og Björn er ikke redd for å dele. Det er fantastisk å være på La Manga å følge kamparenaen på U17 og U19 nivået, men å også kunne drøfte hva man ser med en stor kapasitet som Björn er utrolig lærerikt. Han representere en fagmann med masse «craft knowledge» som flere fotballtrenere og miljøer innen fotballen burde benytte anledningen til å lære mer av.

Om talent

– En bra spelare ska ha en bra mentalitet, ha ett eget driv, ett driv till att vilja bli bättre själv. Han ska förstås ha ett bra spelsinne och en bra teknik. Det hjälper inte att bara vara snabb, då blir man kvickt omsprungen i herrfotbollen.

Björn Andersson

Intervju med Björn Andersson om elite og bredde i fotballen.

Wikipedia - Björn Andersson

-- annonse --