-- annonse --
Nyheter
FRA 3. DIVISJON TIL GULL: Trener Joar Hoff (bakerst til høyre) sammen med Lillestrøms 1975-lag. Foran fra v.: Haavard Larsen, Finn Bjerk, Ulf Borgan, Terje Berg, Tore Kordahl, Frank Grønlund og Bjørn Bergersen. Bak fra v.: Lagkaptein Per Berg, Erik Karlsen, Tom Lund, Leif Hansen, Bjørn Myhre, Odd Andersen, Trygve Christophersen og trener Joar Hoff. Han ble seriemester med laget i 1976. Foto: NTB Scanpix
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Joar Hoff fylte 80 år den 10. april. Selv om han hadde skrantede i helse det siste tiåret, stoppet det ham ikke fra å beholde sin kjærlighet til fotballspillet. Joar Hoff simpelthen elsket fotball. Som pensjonist fartet han rundt og så kamper på alle nivåer i Romeriksfotballen. Han hadde stor oversikt, var glad i menneskene han møtte på veien og gikk heller aldri av veien for å gi lunefulle kommentarer om spill og prestasjoner. Hans tilstedeværelse sammen med kona Bjørg vil bli savnet på mange arenaer fremover.

Joar kom tidlig inn i fotballen, og fikk kamper i hovedserien (Eliteserien) som spiller for både Strømmen, Lillestrøm og Vålerenga i årene fra 1961-1964. Men det er nok fotballtreneren Joar Hoff som er mest kjent. I tre perioder var han trener for Lillestrøm (1973, 1975-76 og 1982). Hans største bragd var da han ledet Lillestrøm til seriemesterskapet i 1. divisjon (Eliteserien) i 1976. Dette skjedde tre år etter at han hadde ledet samme klubb til opprykk fra datidens 3. divisjon. Det var Joar, som sammen med sin bror Ivar og en rekke unge og ambisiøse ledere,  la grunnlaget for den suksessen som Lillestrøm kom til å få som toppklubb på 70- og 80-tallet. 

Dog var han nok ikke like populær blant LSK-fansen i 1978, da han var trener for Vålerenga. I siste serieomgang fratok hovedstadslaget LSK seriegullet. Og det på Åråsen! Start ble seriemester. Det stoppet likevel ikke klubben fra å hente ham tilbake som trener igjen foran 1982-sesongen. Senere hadde han en rekke treerverv på nivåene under toppfotballen. Han hadde også flere administrative roller innen idrett, verv i fotballkretsen og var også lokalpolitiker for Arbeiderpartiet en periode.

Som topptrener kjente Joar Hoff på at respekten for stillingsvernet til treneren var svakt, og derfor ivret han for etableringen av en egen trenerforening da dette kom opp midt på 80-tallet. Med myndighet og autoritet gikk han i bresjen for å etablere en medlemsbasert interesseorganiasjon som ble stiftet på NFFs Forbundstrenersamling i Skien 9. november 1986. Han var god administrator, var ambisiøs og en god PR-mann for foreningen. Gradvis gikk han over til å bli foreningens første daglige leder, en rolle han hadde med et kort opphold på to år (1988-1990) mellom 1987 og 1997. 

Han var også initiativtaker til en lokal trenerforening på Romerike for lokale fotballtrenere. Gjennom alle år var han mentor og støttespiller for en rekke trenere. Han nøt stor respekt i miljøet og ble lyttet til.

For sitt virke som fotballtrener og arbeid for NFT, ble han i 2003 tildelt hederstegn med diplom, noe som gjorde han til en av NFTs første hedersmenn. 

• Les også: Utmerkelser NFT 1986-2018

Selv fikk jeg den store æren av å etterfølge Joar som daglig leder i NFT i 1998. Jeg vil alltid huske han for hans generøsitet og støtte i oppstartsfasen samt en rekke telefonsamtaler i ettertid med formaninger og gode råd. Alltid med humør og en god replikk! Jeg er svært takknemmelig for å ha kjent Joar Hoff. Dette er noe jeg deler med svært mange i miljøet vårt.

Vi lyser fred over hans minne.

• Les også: Wikipedia: Joar Hoff

Minneord fra Anders Fægri:

Til min venn Joar

Joar Hoff var en fotballens hedersmann. Dette var også den utmerkelsen han ble tildelt av styret i NFT i 2003. Han var tvers igjennom en hedersmann, en dyktig fagmann med stor integritet , sine sterke meninger og sine meningers mot. Da NFT ble etablert i 1986 var han økonomiansvarlig før han gikk inn i rollen som administrativ leder. En rolle han hadde i to perioder. Han var lojal, driftig og kreativ, med stor arbeidskapasitet, noe foreningen dro nytte av gjennom flere år.  Joar kunne med rette nyte stor respekt og hans innsats ble høyt verdsatt av foreningens medlemmer.

Joar hadde godt humør, glimt i øyet og en forfriskende kommentar og replikk til det meste. Hans lune humor fulgte ham i både jobb og fritid.

Joar har satt sine klare fotavtrykk innen fotballfamilien i Norge gjennom mange år, gjennom mange funksjoner og på ulike nivå. Ingen oppgave var for stor, ingen oppgave var for liten.

Norsk fotball i alminnelighet og NFT i særdeleshet har mye på takke Joar for. Jeg er både stolt og takknemlig for å ha vært virket med denne hedersmannen for trenere i Norge og for å ha vært trenerkollega med Joar gjennom utallige år. Mest av alt er jeg dog stolt og takknemlig for å ha hatt Joar som en god venn gjennom flere ti-år.

Jeg sender min dypeste medfølelse til Bjørg, Espen og Erik, og lyser fred over Joar’s minne.

Anders Fægri, tidligere leder i NFT, æresmedlem og trenerkollega gjennom mange år

30StyretKopiFØRSTE NFT-STYRET: Det første styret i Norsk Fotballtrenerforening, som ble valgt på Forbundstrenersamlingen i november 1986. Fra venstre: Rune Titlestad (1. varamedlem), Bjørn Hansen (nestleder), Egil Olsen (tiltaksleder), Anders Fægri (leder), Joar Hoff (økonomileder), Arnfinn Ingjerd (infoleder) og Nils Sverre Haug (2. varamedlem). Foto: Jørn Madsen

-- annonse --