-- annonse --
Nyheter
GOD PAUSE: Ronny Deila mener han hadde godt av den ufrivillige pausen på grunn av korona-situasjonen, og er nå utålmodig etter å komme i gang igjen for alvor med New York City. Foto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Skjønt «slappe av» er trolig et snev av en overdrivelse, men Ronny Deila velger å se på den ufrivillige time-outen i sin nye jobb som en kjempemulighet, i stedet for at det skal vinkles til noe negativt.
– Jeg har brukt tida på å trene mye, ta vare på den fysiske formen. Jeg har gått ned noen kilo, har brukt mye tid på å reflektere over trenerrollen, sett alle New Yorks Citys kamper fra i fjor, fått full kontroll på statistikken og strukturert hvordan det skal jobbes framover, sier Deila til Fotballtreneren.

20 år uten stopp

Han utdyper også utsagnet om at det har vært godt å kunne senke skuldrene litt en periode.
– Jeg har holdt på med dette i 20 år uten stopp. De siste fem åra – som trener i Celtic og Vålerenga – har vært tøffe år. Jeg har aldri vært redd for utfordringer. Jeg har hoppet på når mulighetene har bydd seg, og elsker det jeg driver med. Det har vært spennende, lærerikt og morsomt. Samtidig har det ene tatt det andre hele veien, sier Ronny Deila.
Nettopp derfor kjenner han på at det kanskje var lurt at han fikk en aldri så liten pustepause da han akkurat hadde hoppet på enda en ny og ukjent utfordring – som hovedtrener for New York City.
– Jeg tror jeg blir en bedre trener av det. Erfaring er helt avgjørende i dette gamet, og jeg begynner å få en del. Jeg har opplevd mye til bare å være 44 år. Og de beste er over 50, så jeg har fortsatt litt tid på meg.

Som å begynne på nytt

Treningene er nå så smått i gang igjen i MLS-klubbene. 4. juni ble det åpnet for trening i små grupper. Planen er fullkontakt trening i slutten av måneden og så i gang igjen med en turnering med alle de 26 MLS-lagene i Orlando i juli.
– Det blir som en VM-turnering, så det blir gøy, tror Ronny Deila. 
Han ser veldig fram til å komme i gang igjen, og er sulten på å slå tilbake etter 0-1-tap i begge de to seriekampene som ble spilt før ligaen ble stoppet.

Ronny Deila er glad for den tida han har fått for å kunne slå skikkelig tilbake.
 – Det blir litt som å starte på nytt, men vi ligger bedre an nå enn i januar, mener han.
 De siste månedene har vært nyttige. Spillerne har fått trent godt, og Ronny har blitt bedre kjent med dem, samtidig som han har lært seg mye om en ny og annerledes fotballkultur.
– Ikke minst har jeg blitt kjent med trenerteamet mitt på en bedre måte, og fått forankret en felles idé om hvordan vi skal spille. 

Stor overgang

Han innrømmer glatt at det har vært en stor overgang fra Vålerenga til New York City.
– Det er en ny liga i et nytt land for min del. Inngangen blir helt annerledes. MLS er en spesiell liga, ikke minst fordi det er utrolig mye reising. USA er et digert land og vi har seks reiser over til vest. Vi spiller under veldig varierende forhold – det kan være minus to grader eller pluss 45, det kan være på 2 000 meters høyde eller helt nede ved havet. Det er i det hele tatt masse ytre ting som vi må beherske, og som jeg ikke er vant til fra før.

Bra med Celtic-ballast

– Jeg er glad jeg hadde erfaringene fra Celtic-perioden med meg i bagasjen hit, fortsetter Ronny Deila.
– Dette er noe helt nytt. Og det er tøft. Spesielt er det viktig med kommunikasjon, så det er godt jeg har erfaring med å utrykke meg på engelsk. Samtidig holder det ikke med bare det. Vi har 8-9 søramerikanske spillere, derfor er det viktig å kunne kommunisere på spansk også. I tillegg har vi fem-seks ulike nasjonaliteter bare i trenerteamet, så bare det å tilpasse seg det er en jobb i seg sjøl.
Ut fra det gjør Ronny Deila seg en klar refleksjon om at en moderne topptrener nå – og de neste åra – definitivt må være flerspråklig.
Sjøl drar han god nytte av sin gamle elev fra Vålerenga – mexicanske Efraín Juárez. Han spilte for Vålerenga i fjor og er nå en av Deilas assistenttrenere i New York.
– Efráin er en veldig viktig støttespiller for meg, i tillegg til at han er en god venn, understreker Ronny Deila.

Alle kan vinne

Han har allerede rukket å bli imponert over fasilitetene MLS-klubbene rår over, og nivået på ligaen.
– Alle lagene har stort sett like forutsetninger når det gjelder økonomi. Det er veldig regulert, og det gjør i prinsippet at alle kan vinne. Det brukes mye penger og hentes mange gode spillere. Det er naturligvis litt forskjell på de beste og dårligste både når det gjelder lønn og nivå, men gjennomgående er nivået høyt, mener Deila.
Han er glad for den fordelen laget hans har gjennom å være en del av City Group – de klubbene rundt om i verden som eies av de samme folka som eier Manchester City. Det innebærer god støtte på mange områder.
– Først og fremst en mulighet til å nyttiggjøre oss den kunnskapen som finnes i Manchester City. Er det noe vi vil lære mer om og finne ut av har vi kompetansen deres tilgjengelig. Dessuten har vi god nytte av samarbeidet når det gjelder scouting. Egne folk jobber konkret med å finne spillere til alle lagene i City Group, etter et bestemt trappetrinn-system.

Treårskontrakt

Ronny Deila kom til USA med en treårskontrakt i lomma, og føler så langt han har sjefer som har langsiktige perspektiver og ikke lar seg stresse unødig av at fjorårets seriemester har tapt sine to første seriekamper. De er i kvartfinalen CONCACAFS Champions League (tapte 0-1 hjemme mot UANL Tigers fra Mexico – returkampen er ikke spilt), etter å ha slått San Carlos fra Costa Rica i to oppgjør i åttendelsfinalen.
– I alle klubber er det et press for å vinne kamper. Men dette er en hyggelig, familievennlig klubb hvor alle blir tatt godt vare på. Det er smarte folk i ledelsen, som vet hva det dreier seg om, som skjønner at dette er en prosess.
– For meg handler det om å skape tillit til den jobben jeg gjør og vise framgang. Får du folk med deg og skaper tro på prosjektet, så kommer også resultatene. Så langt har det vært positivt, avslutter Ronny Deila – uredd og offensiv som alltid. 

FAKTA
RONNY DEILA
Alder: 44 år

  • Klubber som spiller:

- 1992: Urædd
1993-2004: Odd 
2005: Viking
2006-2008: Strømsgodset
2009-2011: Sparta/Bragerøen
Totalt 14 landskamper for Norge U17, U18 og U21

  • Klubber som trener:

2005: Brodd
2006-2007: Strømsgodset (ass. trener)
2008-2014: Strømsgodset
2014-2016: Celtic
2017-2020: Vålerenga
2020- : New York City

  • Meritter som trener/spiller: 

Cupgull (2010) og seriegull (2013) med Strømsgodset, seriegull (2015 og 2016) med Celtic, ligacuptriumf med Celtic (2014/15). Norsk cupmester som spiller med Odd i 2000.

DeilaNewYorkVELKOMMEN: Slik ble Ronny Deila ønsket velkommen på sin nye klubbs hjemmeside. Foto: New York City FC

-- annonse --