-- annonse --
Nyheter
EGEN AVL: Mason Greenwood scoret for Manchester United mot Everton I September, og markerte samtidig at det var kamp nummer 4 000 på rad hvor Manchester United hadde minst én spiller utviklet i eget akademi på banen. Foto: NTB scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Den nasjonale og internasjonale fotballøkonomien vil definitivt endre seg radikalt. Overgangssystemet slik vi kjenner det, vil endres. Man kan ikke lenger kjøpe spillere for milliarder av kroner. Klubber som er dyktige på utvikling av egne spillere vil sannsynligvis ha en stor fordel. Dette kan gi en god timing for det arbeidet som gjøres i norsk toppfotball gjennom akademiklassifiseringen. Nå vil langt flere talenter måtte gis sjansen til førstelagsfotball tidligere. 
Det kan gi en god sirkel, vedrørende økonomi, økt interesse blant lokale supportere, publikum og samarbeidspartnere. Media vil også få presentert gode historier rundt lokale spillere som skaper interesse ute i distriktene, også til de som ikke er like fotballintereserte, men er opptatt av lokal tilhørighet

La trenere få tillit og tid

Krisen kan også bidra til at styrene i  Eliteserieklubbene gir trenerne sine mer mer tålmodighet, større tillit og ikke minst en lovnad om  å tenke mer langsiktig. 
Før koronakrisen oppstod ga jo Rosenborgs styre tilsynelatende trener Eirik Horneland mer tid tid på å bygge det «nye» Rosenborg. Kanskje følger andre klubber etter nå? Og styrene velger å sparke færre trenere, som vil kunne gi en en positiv utvikling for trenerstanden. Også for bransjen, for det å sparke fotballtrenere under kontrakt er aldri noen billig løsning!  
Jeg har lyst til å dele et eksempel som kan underbygge mine påstander. Eksempel på en klubb som snudde en krise til en positiv utvikling, som fikk stor betydning for deres størrelse og interesse.  Kanskje kan dette eksemplet bidra til å inspirere klubber i norsk fotball i disse krisedager? 
Vi beveger oss til England.

The Manchester United Way

NFT-medlem og tidligere Molde-trener Ole Gunnar Solskjær ble ansatt som manager 19. desember 2018 (dog midlertidig...) i en av verdens største klubber, hvor klubbeiere, supportere og media hadde skyhøye forventningene med resultater allerede fra dag én.
Etter dette har debatten gått kontinuerlig,. Ikke om Ole Gunnar ville få sparken i manchester United, men når det vil skje. Over ett år senere sitter han fortsatt i managerstolen. Den gode utviklingen før krisen satte inn, vil kanskje sammen med stillstanden under koronaepedmien, bidra til at han får mer ro og tid på seg til å fortsette utviklingen av klubben i den retningen han og eierne ønsker. Og gradvis løfte storheten til gamle høyder?
Her vil jeg forsøke å underbygge denne påstanden. 

Fantastisk rekord

Den 15. september 2019 satte Manchester United en fantastisk rekord i engelsk fotball, da 18 år gamle Mason Greewood scoret mot Everton en kamp som til slutt endte 1-1. Da denne kampen var over, hadde Manchester United spilt 4 000 kamper på rad hvor det alltid har vært minst én spiller fra eget akademi på banen.
Denne statistikken begynte 30. oktober 1937 i kampen mellom Manchester United og Fulham (0-1 tap), hvor Tom Manley og Jackie Walsall var med i start-elleveren. Mer om denne rekorden kan du lese om hos SkySports.
Tar vi med at i kampen i september,  startet  Jesse Lingard, Scott McTominay og Marcus Rashford fra akademiet, samt at Axel Tuanzebe, Brandon Williams, Andreas Pereira og Mason Greenwood satt på benken. Det var altså til sammen sju spillere fra eget akademi i troppen denne dagen.
Legger vi til Paul Pogba (skadet), og at Angel Gomes (19), James Gardner (18), James Garner (19) og Axel Tuanzebe (22) har fått sin debut i ettertid, har Ole Gunnar Solskjær hele tolv spillere fra eget akademi tilgjengelig.
Og de sitter ikke bare på benken! Manageren gir dem muligheten og slipper til de unge spillerne. Dette gir masse begeistring blant fansen, da dette er en viktig del av klubbens DNA og forventingene på Old Trafford. 

Fører tradisjonen videre

Tradisjonen med egeutviklede spillere er svært viktig for Manchester United, og Ole Gunnar vet bedre enn de fleste viktigheten av dette. Derfor er også tilliten og respekten for ham som manager for Manchester United stor, selv om mange gjerne hadde sett at laget hadde vunnet flere kamper og vært nærmere toppen av engelsk og internasjonal fotball. 
Ole Gunnar gir selv følgende kommentar:
– Det er i vårt DNA å gi unge spillere en mulighet. De kan kun overraske og imponere deg når du gir dem sjansen. Det sier seg selv at vi har et flott akademi.

Slipper til unge lovende spillere

Halve spillerstallen til United er nå under 23 år. Alle disse er jo ikke kommet opp via eget akademi, men også fra andre klubber, som blant andre Daniel James. 
– Det er ikke mange klubber med vår status som bruker så mange unggutter som det vi gjør. Det nytter ikke å sammenligne med 1990-tallet. Dette er en annen periode, med andre spillere og en annen gruppe. Vi vet at det vil komme både opp- og nedturer, men vi gir unggutter sjansen. Mange av dem kommer til å ha suksess her, uttalte Solskjær i følge united.no

Eierne av Manchester United står bak denne strategien og mye tyder på at de vil være villig til å gi Ole Gunnar tid, slik at nordmannen gradvis skal kunne lede laget opp i det øverste sjiktet igjen som et av verdens beste klubblag.
Gitt de tidene vi lever under, er jeg sikker på at en strategi med å utvikle egne spillere, vil bli forsterket etter koronakrisen er over.
Fordi fotballøkonomien slik vi kjenner den, vil måtte bli helt annerledes når fotballen igjen begynner å rulle. At en norsk fotballtrener og medlem i NFT er med på dette, er jo spesielt hyggelig!
Min påstand et at selv søkkrike klubbeiere vil måtte endre måten de driver klubbene på, og dermed forstå at det vil være mest lønnsomt å produsere egne spilere, enn å fortsette å kjøpe spillere til over en milliard kroner.

Oppsummering

Når virusepoken er over og hverdagen kommer tilbake, og mange klubber har fått rassert økonomien, vil det helt sikkert tvinge klubbene til å tenke nytt. De blir i stor grad bli nødt til å satse på egenutviklede spillere, og klubbstyrene vil ikke  har råd til å sparke trenere etter kortsiktig tenkning.
Altså en positiv fremtid for fotballen, eller som et kjent ordtak sier: «Ingen ting er så ille at det ikke er godt for noe.»

-- annonse --