-- annonse --
Nyheter
TOPPSCORER: Erling Braut Haaland gir Norge ledelsen 8-0 og scoret ett av sine ni mål i Norges 12-0 seier over Honduras i siste gruppespillkamp i U20-VM i Polen. Braut Haaland ble med det turneringens toppscorer. Foto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

U20VMlogo• Artikkelen er hentet fra NFTs medlemsblad Fotballtreneren, nr. 4/2019.

1-3 tap mot Uruguay og 0-2 tap mot New Zealand før den smått sensasjonelle seieren 12-0 over Honduras – etter ni scoringer av Erling Braut Haaland, ble fasiten etter de tre innledende VM-kampene i Polen.
  Likevel var ikke tre poeng og formidabel målforskjell nok til avansement for Norge i sitt første U20-VM på 26 år.

Og det var verken løpsmengde eller løpsfart som felte Norge i mesterskapet. Paco trekker derimot fram kvaliteten på bevegelsene som en avgjørende faktor. Både kollektivt i forsvarsspillet og defensivt en mot en. Her var ikke de norske spillerne skarpe nok.
  I tillegg mener landslagssjefen at de bommet med inngangen til kampen mot New Zealand – som hadde et «nytt» og langt bedre lag enn det som kvalifiserte seg til mesterskapet. 

Her litt mer tall og fakta fra FIFAs Technical Report fra U20-VM.

2,9 mål pr. kamp

Status etter sommerens U20-VM i Polen er at det ble scoret i gjennomsnitt 2,9 mål pr. kamp – 153 mål totalt. Bare to kamper endte 0-0.
  Gjennomsnittet løftes naturligvis av Norges 12-0-seier over Honduras, den største seieren i mesterskapets historie. 

FIFA-analysen viser ellers at effektiv bruk av siderommene og bakrom var et viktig og effektivt offensivt virkemiddel i dette mesterskapet. Mange scoringer kom etter innlegg eller presise pasninger inn i rommet mellom keeper og forsvarslinjen. Hurtige bevegelser fra sidene og gode tekniske ferdigheter skapte åpninger som ofte ble omsatt i scoringer.
  Også hurtige overganger etter gjenvinninger høyt i banen viste seg effektivt.
  Til gjengjeld kom «bare» 27% av scoringene i mesterskapet etter dødball. Under VM for A-landslag i Russland i 2018 var dette tallet 37%.

Vant med 44% ballbesittelse

Både vinner Ukraina og tapende finalist nådde VM-finalen med en gjennomsnittlig ballbesittelse på 44% til da i mesterskapet. Det er på nøyaktig samme nivå som Frankrike hadde da de vant VM i Russland i 2018.
  – Dette kan sees i sammenheng med en «effektivitetsdrevet tilnærming» hvor lagene fokuserer på å spille på mindre områder, holde seg kompakt og trigge hurtige overganger, heter det i FIFAs Technical Report fra U20-VM. 
  Rapporten peker på en trend gjennom mesterskapet at lagene jaktet på å spille ballen hurtig framover, forbi motstandernes pressledd.
  Det var også sjelden å se defensive midtbanespiller falle ned mellom midtstopperne for å «hente» ballen og sette i gang angrepsspillet. I stedet var det påfallende at midtstopperne selv tok offensivt ansvar og leverte avgjørende gjennombruddspasninger. 

Norge hadde ballen mer

Statistikken viser ellers at Norge i sine kamper hadde ballen mer enn begge finalelagene. Gjennomsnittlig ballbesittelse for de norske guttene i de tre kampene laget spilte i mesterskapet var 57%. 
  Bare fire lag hadde mer ballbesittelse enn Norge i mesterskapet – Frankrike (66%), Portugal (60%), Argentina (59%) og Colombia (58%), mens Ecuador hadde ballen like mye som de norske spillerne.
  23% av tiden med ball hadde Norge den på siste tredjedel av banen – foran motstanders mål, 49% av tiden på midten og 27% på tredjedelen nærmest eget mål.

Scoret innenfor 16-meteren

FIFAs tall viser ellers at alle de 13 norske scoringene i Polen kom fra området innenfor 16-meteren, 11 etter åpent spill, to etter dødballer (1 straffe og 1 corner). Norge hadde i gjennomsnitt 15,7 avslutninger pr. kamp – 6,3 avslutninger på mål. Det ga Norge en rate på 3,6 avslutninger pr. scoring, 1,5 avslutninger på mål pr. scoring – og de var med det turneringens mest effektive lag, foran verdensmester Ukraina.
  Når det gjelder innslupne mål, kom tre av de fem baklengsmålene fra innenfor 16-meteren (60%), mens de to siste var langskudd fra utenfor boksen (40%). Fire av fem baklengsmål kom etter åpent spill, det siste var et selvmål.

Treffsikkert pasningsspill

Norge ligger også helt i toppen når det gjelder antall pasninger og treffsikkerhet i mesterskapet. Med et gjennomsnitt på 547 pasninger og en pasningsnøyaktighet på 81% ble Norge bare slått av Frankrike på den statistikken. Franskmennene hadde 693 pasninger og en treffsikkerhet på 86%. Honduras var svakest av de 24 mesterskapslagene – med 312 pasninger og en treffprosent på 66. Heller ikke verdensmester Ukraina kom spesielt høyt på den statistikken – 18. plass med et snitt på 409 pasninger og 74% nøyaktighet.
  Frankrike foran Norge er også status på statistikken som viser motspillere og forsvarsspillere passert i gjennomsnitt pr. kamp. Norge passerte motstandere 412 ganger, mot Frankrikes 451. Samme tall for passering av forsvarsspillere var henholdsvis 83 og 113. 
  Til gjengjeld ble norske spillere passert 242 ganger, forsvarsspillerne 15 ganger.

Ofte i boksen

Frankrike og Norge skiller seg igjen ut når det gjelder å komme seg inn på siste tredjedel og inn i straffefeltet. 78 ganger ganger kom Norge seg inn på motstanderens bakre tredjedel i snitt pr. kamp – og 41 ganger inn i straffefeltet. Tilsvarende tall for Frankrike var 82 og 33. Bare Portugal (43) og Argentina (41) var flere gangen innenfor 16-meteren enn Norge.
  Norge var også blant de bedre til å holde motstanderne unna egen boks og egen siste tredjedel, med henholdsvis 27 og 48 ganger i snitt pr. kamp.
  Når det gjelder innlegg og suksessfulle innlegg havner Norge mer midt på treet av VM-statistikken, med 13 innlegg pr. kamp og en suksessrate på 24%. 

Mange brudd – for og mot

Norge er helt i toppen av statistikken – igjen sammen med Frankrike – når det gjelder brudd og gjenvinninger både i og utenfor motstanderens forsvarslinje.
  Samtidig var det bare Saudi-Arabia, Tahiti og Honduras som fikk flere brudd mot seg enn Norge. 

Løp mest av alle

FIFA-statistikken viser at Norge også var det laget som løp mest av alle i U20-VM, med en total på 125,5 km pr. kamp, foran Mali (123,1 km), Panama (122,6 km) og New Zealand (122,5 km). 
  Ikke nok med det – de norske spillerne var også blant de som løp mest fort – 2,4 km pr. kamp i hastigheter mellom 20 og 25 km/t, og 124 aksjoner i hastigheter over 25 km/t pr. kamp.

Så er det selvsagt verdt å ta med seg at statistikken for Norges del bygger på tre spilte kamper, mange av motstanderne spilte flere kamper enn det, noe som naturligvis vil påvirke tallene. 

 

-- annonse --