-- annonse --
Nyheter
DISKUSJON: Avgått landslagssjef Lars Lagerbäck føler seg urettmessig kritisert av Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo, som på sin side ikke mener han har kritisert svensken for annet enn det han oppfatter som nedsnakking av Eliteserien. Foto: NTB
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Fagermo svarer med at det eneste han har reagert på – og uttalt seg om – er det han har oppfatter som nedsnakking av Eliteserien fra svenskens side. 
  – Det synes jeg var negativt, sier Dag-Eilev Fagermo til Fotballtreneren.

– Sett mange ganger flere kamper i Eliteserien

Lagerbäck mener Fagermo burde ta seg bryet med å sjekke fakta før han retter kritikk mot den nå tidligere landslagssjefen.
  – For det første, hvor mange Eliteseriespillere har blitt tatt ut til landslaget? Hvor mange mener Fagermo det skal være?
  – Jeg har dessuten sikkert sett mange ganger flere kamper i Eliteserien enn Fagermo har gjort, for hvis han har sett flere kamper enn meg så vil jeg stille spørsmål ved om han har hatt tid til å skjøtte trenerjobben sin på en tilstrekkelig bra måte, slik jeg ser det.
  Lagerbäck påpeker at han i gjennomsnitt så to-fire kamper i hver runde i Eliteserien, i tillegg til at han fulgte alle landslagsaktuelle norske spillere i utlandet, til sammen mellom 35 og 40 spillere.
  – Jeg har også alltid jobbet i team, noe Fagermo kanskje ikke gjør. Det innebærer at Per Joar Hansen fulgte Eliteserien minst like bra som jeg. Jeg jobbet på akkurat samme måten i løpet av mine år på Island, fordi jeg opplevde det som den beste og mest effektive måten å jobbe på for å rekke å overvåke alle de landslagsaktuelle spillerne både på nasjonalt og internasjonalt nivå, sier Lagerbäck.

Internasjonalt siden 1990

Svensken tillater seg også å minne om at han har jobbet med internasjonal fotball på høyt nivå siden 1990, og i all beskjedenhet mener han har fått en ganske bra kunnskap om kvaliteten på de ulike ligaer – etter å ha besøkt nærmere 30 land for å se på spillere og delta i ulike lands trenerutdanning. Han har i løpet av disse årene også deltatt i sju sluttspill.
  – Det har gått ganske bra med min måte å jobbe på, og jeg er ganske sikker på at jeg vet mer om internasjonal fotball enn Fagermo. Så jeg ser fram til å følge hans framtidige internasjonale karriere. Jeg undres også over hvor mye tid Fagermo har til å følge utenlandske ligaer for å kunne uttale som han gjør i dette spørsmålet. Jeg har vanskelig for å tro at han, hvis han skal være ærlig, kan uttale seg om standarden på ligaene i de rundt 14 landene hvor vi har hatt aktuelle spillere, for eksempel i Tyrkia, Japan, USA, Skottland, Hellas eller Belgia.

– Jeg har ikke snakket ned Eliteserien, svarer Lagerbäck tydelig, som svar på kritikken om at han har gjort nettopp det.
 – Det eneste jeg har gjort er å svare på spørsmål jeg har fått og da konstatert hvor Eliteserien ligger på UEFA-rankingen. Når det gjelder sammenligningen med Færøyene var det knyttet til deres landslagsspillere og hvor deres landslag står sammenlignet med et Eliteserielag.

Ønsker faktabasert diskusjon

– Avslutningsvis vil jeg for norsk elitefotballs beste beklage at den offentlige fotballdebatten fungerer slik Fagermo opererer. Er det noen som skader norsk elitefotball er det han, som sprer myter i stedet for å føre en faktabasert diskusjon. Dessverre sprer media slike uttalelser, og det bidrar ytterligere til å skape feilaktige myter om norsk toppfotball.   
  – Diskuter heller på en konkret måte hvordan du kan forbedre toppfotballen i Norge. Gjør for eksempel en seriøs analyse av situasjonen og si ut fra det noe om hva som bør prioriteres i norsk fotball framover. Det har jeg forsøkt å løfte fram i ulike sammenhenger i løpet av mine fire år i Norge. Men jeg har dessverre aldri sett eller hørt Fagermo i slike sammenhenger. 

Tomme tønner ramler mest

– Egentlig vil jeg ikke føre en diskusjon offentlig med en person som etter min oppfatning er så totalt feil ute. Men med norsk fotballs beste i tankene vil jeg likevel stille spørsmål ved Dag-Eilev Fagermos uttalelser, som for meg tyder på stor kunnskapsbrist blant annet når det gjelder hans referanserammer rundt internasjonal fotball. 
  – Selvfølgelig kan Fagermo og norske medier uttrykke hva de vil om min og Per Joar Hansens måte å jobbe å. Men grensen går for meg når det uten faktabasert grunnlag stilles spørsmålstegn rundt mitt og, i forlengelsen av det, Per Joar Hansens arbeid med det norske landslaget.
  – Jeg har like lite kunnskap om hvordan du jobber med ditt lag, som det virker som du har om hvordan jeg jobber, sier Lagerbäck direkte rettet til Fagermo. 

– Mitt råd til Fagermo er at han forsøker å opptre som en seriøs og profesjonell fotballtrener som vil utvikle norsk elitefotball på den måten som kreves, og ikke gjennom meningsløse påfunn, slik han framstår gjennom sine uttalelser. 
  – Jeg håper for norsk toppfotballs beste at dere som jobber i den norske fotballen får til en mer seriøs fotballdiskusjon både internt og i det offentlige rommer. Det kan være en god idé å fundere på hva som er internasjonal toppfotball og hvordan norsk elitefotball skal nå dit, avslutter Lars Lagerbäck og sender et ekstra lite PS! til Vålerenga-treneren:
  – Jeg har også sett en del kamper i OBOS-ligaen i år. Men risikoen er vel at du anser at også det er feil. På svensk har vi et passende uttrykk; «Tomma tunnor skramlar bäst» - på norsk kjent som «Tomme tønner ramler mest». 

Applauderte ansettelsen

Dag-Eilev Fagermo mener det er misforstått om han er blitt oppfattet som en høylytt Lagerbäck-kritiker.
  – Jeg applauderte ansettelsen da han ble landslagssjef. Det var et godt valg. Og jeg har ingenting å utsette verken på resultatene hans eller jobben han har gjort som landslagssjef, sier Fagermo.
  – Det eneste jeg reagerte på var måten han snakket ned Eliteserien på, og den sammenligningen han gjorde mellom Eliteserien og Færøyene. Det synes jeg var negativt. Det er viktig å prate Eliteserien opp som produkt, ikke ned. Det betyr mye for utviklingen av norsk fotball. Og vi ser med Moldes muligheter til å gå videre i Europa League og Bodø/Glimts kamp mot Milan at produktet slett ikke dårlig, mener Fagermo.

Må tåle ulike meninger

– Derfor synes jeg det er synd at Lars Lagerbäck ikke har vært til stede i Eliteserien, og det står jeg for. Han har i hvert fall ikke vært på kamp og snakket med meg. Det synes jeg er synd, for tilstedeværelse fra landslagssjefen er viktig, sier Vålerenga-treneren videre.

– Så synes jeg som alle andrealltid  at det er synd når en trener får sparken, understreker Fagermo.
  – Men når Norge først skulle velge ny landslagstrener synes jeg Ståle Solbakken var et godt valg – det beste valget, og det har jeg sagt.

Fagermo legger til:
  – Vi må kunne ha ulike meninger og tåle diskusjoner. Jeg tror det er både bra og viktig om vi kan ha en debatt gående om norsk fotball.

-- annonse --