-- annonse --
Nyheter
NY JOBB: Quique Setién er Barcelonas nye manager. Foto: NTB scanpix.
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Setiéns første kamp ved roret blir hjemme mot Granada søndag.
  – Jeg tror på at du må gjøre deg fortjent til dine seire ved å jobbe deg fram til hvordan ting skal gjøres riktig, sier Setién i en artikkel på The Coaches Voice, publisert mens han var manager i Real Betis i perioden 2017-2019.

Spille bakfra

Ting gikk ikke på skinner i starten for Setién i Betis. Det ble en del tap på veien i prosessen med å implementere hans filosofi og spillestil.
  – I første halvdelen av sesongen, da vi tapte kamper, var det kanskje vanskeligere for fansen å skjønne konseptet bak spillet vårt. Men det var gode ting å ta med seg fra de tapene, og det er alltid rom for forbedring.
  – Fansen har sett resultatene av å spille seg ut med ballen bakfra. Den veien som tillater deg å kontrollere kampene, å spille på motstanderens banehalvdel selv om du kanskje må spille tilbake mange ganger før du kommer deg dit. Å finne en fri spiller, som kan gi oss fordelen av å gå fremover. I det lange løp er alt dette positivt, mener Setién.
  Og laget hans fikk det bedre og bedre til – og endte på sjetteplass i La Liga.

Handler om tilpasning

Quique Setién hevder mange fortsatt tror at når laget ligger under og keeperen har ballen, er det beste å sende den så nær motstanderens mål som mulig så fort som mulig. Den filosofien tror han ikke på.
  – Det er ikke den raskeste veien, mener den nye Barcelona-sjefen.
  – Alt handler om å tilpasse seg. Gjennom mitt liv har jeg alltid vært nødt til å gjøre det. Jeg har byttet managere, lagkamerater, byer. Hvis du skal overleve i fotballen har du ikke annet valg enn å tilpasse deg det som kommer i din vei.
  Sånn mener han det er på banen også.

Vinner sammen

Setién forteller videre at han i sitt arbeid alltid ser etter en «match» mellom hvordan spillerne tenker og sin egen filosofi. Samtidig er han tydelig på at laget er viktigst.
  – Du kan ikke vinne en kamp på egen hånd. Du må vinne den kampen vi alle spiller. Bygge den rette balansen, skape en følelse av samhold blant alle.
  – Det er dette som bestemmer om du har ett lag, eller bare 11 spillere på en bane som gjør det som faller dem inn. Og det er derfor det er så viktig for en trener og hans spillere å tenke likt, og for spillerne å spille der hvor de virkelig kan gi sitt aller beste, sier Setién og understreker at alle presterer best når de er glade og i god balanse.
  – Og alle spillere er garantert på sitt lykkeligste når du gir dem en ball.

Løp etter ballen mot Cruyff

Selv husker Setién fra sin egen spillerkarriere spesielt godt kampene mot nettopp Barcelona – med Johan Cruyff som den store spilleren.
  – Vi spilte mot Cruyffs Barcelona og brukte hele kampen på å løpe etter ballen. Jeg sa til meg selv: Dette er hva jeg liker. Jeg skulle gjerne vært på dette laget og visst hvorfor dette skjer. Hvordan kan du få til et lag som har ballen hele tida – slik at motstanderne må løpe etter ballen gjennom hele kampen.
  Det ble en skjellsettende opplevelse for Quique Setién – og nå har han selv fått muligheten til å lede dette laget.

 

FAKTA
Quique Setién
Alder: 61 år
Nasjonalitet: Spansk
Trenerkarriere:
• 2001-2002: Racing Santander
• 2003: Poli Ejido
• 2006: Equatorial Guinea
• 2007-2008: Logronés
• 2009-2015: Lugo
• 2015-2017: Las Palmas
• 2017-2019: Real Betis
• 2020-: Barcelona

 

-- annonse --