-- annonse --
Nyheter
VIKTIG: Innkast er en viktig del av spillet, og Jürgen Klopp har fornyet kontrakten med danske Thomas Grønnemark som frilans innkasttrener. Her er det Joe Gomez som er klar til å kaste ballen i spill. Foto: NTB
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

GrønnemarkTOK KONTAKT: Liverpool-manager Jürgen Klopp tok direkte kontakt med Thomas Grønnemark for å få dansken til klubben som innkasttrener. Nå er kontrakten forlenget. Foto: Privat/thomasgronnemark.com– Vi fikk inn Thomas og det endret innkast-spillet vårt totalt, sa Liverpool-manager Jürgen Klopp etter at dansken ble hentet inn første gang i 2018.

Viktig taktisk element

Grønnemark selv er også strålende tilfreds med å kunne jobbe videre med de engelske ligamestrene, samtidig som han også jobber for flere andre store internasjonale klubber.
  – Jeg er fornøyd og entusiastisk over den stadig økende interessen for, og forståelsen av, innkast som et taktisk element i fotballen, skriver Grønnemark på sin LinkedIn-profil.
  – I moderne fotball kan små detaljer utgjøre en stor positiv forskjell. Både spillere, klubbansvarlige og moderne innovative trenere ønsker å lære mer om dette, og det er gledelig.

Ble latterliggjort

Liverpool på sin side ble latterliggjort av mange tidligere stjerner da de hyret Grønnemark som innkasttrener i 2018. Andy Gray og Steve Nicol var blant de tidligere toppspillerne – og nå fotballeksperter – som ikke hadde mye til overs for idéen.

Det tar Grønnemark sjøl med knusende ro:
   – Mange er ikkje så kloke, og det meiner eg ikkje på ein arrogant måte. Men dei har ein litt enkel inngang til fotball. Gray og Nicol spelte fotball for 30 år sidan, og dei spelte på ein heilt annan måte enn i dag. Men når dei får sjå statistikken har eg litt vanskeleg for å forstå at dei ikkje tenker «OK, kvifor gjer han det slik», sa Grønnemark i et intervju med NRK tidligere i år.

Mål etter innkast

Til midten av februar i forrige sesongen hadde Liverpool scoret 13 mål etter innkast. Og klubben greide å beholde ballen etter 68,4 prosent av innkastene. I sesongen 2017/2018 var det tilsvarende tallet 45,4 prosent.
  Grønnemark skisserer tre ulike typer innkast det går an å ha: De lange, de raske og de smarte. Det er de sistnevnte han har brukt tid på med Liverpool. 
  – Nokre gonger trenar eg med dedikerte innkastarar, men ofte trenar me med heile laget. Det handlar om å skape rom, og gå på gode løp. Det gjeld å bruke kreativiteten til spelarane, for det finst millionar av ulike løysingar, sier han til NRK

-- annonse --