-- annonse --
Nyheter
TIL EM: Per Joar Hansen assisterer landslagssjef Lars Lagerbäck i forsøket på å ta Norges A-landslag til neste EM: Foto: NTB scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

«Perry» lot forsamlingen få et meget godt innblikk i «bibelen» for hvordan det Norske landslaget igjen skal prøve å gjenskape de «store øyeblikk» for Norsk fotball.

Allerede innledninsgvis tør jeg nå påstå at et 30-talls «veteraner» gikk ut av kveldens møte med en meget god innsikt i landslagets filosofi og ikke minst med «trua» på at landslaget endelig skal lykkes å nå EM, ved å ha den 70 år gamle «jordnære» Svenske Lars Lagerbäck ved roret.

Fremføring over to omganger

Selvfølgelig ble fremføringen gjennomført over to omganger med innlagt pause, hvor «Perry» loset oss igjennom landslagets planlegging, forberedelser og gjennomføringer av kamper og ikke minst hvordan laget ønsker å spille fotball. Her presiserte «Perry» at egentlig er det ikke så mye nytt i fotballen, det som har endret fotballen dramatisk de siste årene, er fotballhurtigheten, det vil si hvor mange høyitensitetsløp (19-25 km/t) med/uten ball mann er i stand til å gjennomføre i løpet av kampen. Her er det fortsatt stor forskjell på Norsk toppfotball og de aller beste klubblagene i Europa, og selvsagt de respektive landslag. Men her er det utviklingsmuligheter også i Norge da det er trenbart.

Vi kan ikke gjengi hele seansen for ikke å avsløre "statshemmeligheter" men avgrense den til noen hovedpunkter og bilder som fremgikk i den 90 muntters lange pedagogiske fremførelsen som trollbandt forsamlingen i ord, bilder og flotte annimasjoner som var lett å forstå.

Hvorfor og hvordan vinne fotballkamper?

Lars Lagerbäck har tidligere uttalt til norden.no
«Elitefotballen har bare er ett hovedmål; å vinne kamper. Hvordan det skjer, er underordnet.
 
Du må ha et velorganisert, disiplinert lag, spesielt defensivt, men også offensivt. Spillerne må kjenne sine egne roller og rollene til hver enkelt av de andre på laget. Deretter må vi ha et grunnmønster for samhandlingen mellom spillerne i forsvars- og angrepsspillet. Det er den absolutte grunnpilaren. I tillegg må du selvsagt ha tilstrekkelig mange individuelt gode spillere for å få et godt resultat.»

«Det enkle er det geniale.» Det har vært min «ledstjärna». Jo eldre jeg blir, jo klarere ser jeg det, også på andre felter i livet. Du skal aldri komplisere for mye, verken i fotball eller privat. Hvis du blir overambisiøs enten som individ eller som lag, går du på en smell. Det er definitivt min erfaring.
Les hele på norden.no til slutt i arikkelen.

Lagerbäck sin grunnfilosofi bygger på få enkle spørsmål hvor svarene «skal» forankres i hodet på hver enkelt spiller. Dette skal føre til forståelse, samhandling, motivasjon og ikke minst det å ta ansvar for egen utvikling i den rollen man blir satt i. 
  – Når alle vet hvorfor vi vil vinne kamper og i tillegg vet hvordan vi skal gjøre det har vi kommet et langt steg på veien, ikke minst i det å skape vinnerskaller.Den mentale omstillingen fra «bobla» i klubbhverdagen, til landslaget blir særdeles viktig, det er nå landslagsfilosofien gjelder døgnet rundt på samlingen , i følge "Perry".

Tre Regler

Landslaget har enkle og få skrevne regler, faktisk er det kun tre skrevne regler hvor alle skal ta ansvar under samlingene. Dette gjelder oppholdet på hotellet, fremtreden, men ikke minst «holde orden» på laget under trening under kampene og alt som gjelder innen forsvar- og angrepsdelen.

  1. Gjester på vårt hotell kun på offentlige rom i hotellet
  2. Ingen gjester på våre (private) deler av hotellet
  3. Ingen partnere, venner, agenter etc. boende på vårt hotell

Kort tid til forberedelser

Tiden til å forberede seg til kommende landskamper blir svært kort når spillerne kommer inn til landslagssamlingene og til de vender tilbake til klubbhverdagen etter endt uke.
De fleste ankommer landslaguka på mandag etter en knallhard uke med to seriekamper og treninger, noen med Europa league- og Champions League kamper i beina. Det første som da må skje er å omstille «spillerhodene» til landslagets filosofi som er vidt forskjellige fra de klubber de kommer fra. Mandag blir derfor en rolig dag med restitusjon og øving på grunnformasjon som tar utgangspunkt i 1- 4-4-2 alternativt 1-4-4-1-1, som bygger på Lagerbäck sin lange erfaring og suksess som landslagstrener for Sverige, Island og Nigeria.
Derfor ønsker Lagerbäck en stabil spillerstall uten for mange utskiftinger fra kamp til kamp slik han hadde suksess med på Island.
Tiden gjør at det blir en knallhard prioritering hva man skal ta tak i.

 Dårlig tidDÅRLIG MED TID: i forhold til klubbtrening er det liten tid til å forberede landslaget til kamper. Bilde: fra presentasjon til "Perry"

Gjennomanalyserte motstandere 

Men før spillerne møter har man gjort nødvending analyse av kommende motstandere. Her utøver Lagerbäck en utrolig jobb hjemme,
  – Jeg tror det er få som bruker så mye tid selv på analysen av sine motstandere som ham, sier «Perry».
  – Han kan sitte foran TV og se en kamp, samtidig ha 2 PCer foran seg med to andre kamper på skjermene, så det er ikke mange involveringer og situasjoner fra våre aktuelle spillere som han ikke registrerer mellom samlingene. Han jobber utrolig hardt for å være optimalt forberedt/oppdatert på våre egne spilleres form og utvikling. Ettersom jeg bor på Stjørdal og har flyplassen som nabo, er det enklere for meg å ta alle analyseturene til utenlandet, sier «Perry».

Spillerne får nå et innblikk i motstanders sterke og svake sider, men hovedfokus ligger på egen kampplan selvsagt. Det er nå opp til til spillerne å forberede seg mentalt gjennom visualisering på egen rolle, samt gjenskape dette under treningen og ikke minst skape "vinnerskaller".
Tirsdagen blir også en forberedelse til kampdagen, igjen med fokus på prioriterte områder først ut fra egen kampplan, men også med et «skråblikk» på en kommende motstander.

PosisjoneringPOSISJONERING/ROLLETRENING: Prioritering, terping av posisjonering, bevegelsesløsninger, dødballer både i angrep og forsvar. Noe av dette er lukket trening. Bilde: fra presentasjonen til «Perry»

«Orden på laget» i forsvar og angrep

KompaktKOMPAKT: laget skal hele tiden strebe etter å ligge kompakt i ramma, 30x20 meter. Ilustrasjon: fra presentasjon til  "Perry"

«Orden på laget» brukes når det gjelder offensive og defensive dødballer. Det vil si orden på laget på egne innkast, motstanders innkast, femmeter for og i mot, avspark og så videre.
  I forsvar gjelder det holde «nullen», men det aller viktigste gjennom hele kampen er å ligge kompakt i grunnformasjonen (20 m i lengde og 30 m i bredde).  Ved balltap er det snakk om sekunders gjenvinning, vil vinne tilbake ballen hurtigst mulig, komme i balanse bli kompakt igjen.
"Perry" presiserer:

Vi jobber også mye med fokus på 1 mot 1 def, og da er parolen her at vi ikke selger oss som 1F. Vi skal være aggressive, men ikke så «het» at vi blir passert. Det viktigste for en god førsteforsvarer er å holde seg på beina. I tillegg til at rytmen i det kollektive forsvarsspillet skal fungere. Det vil si:

  • Inn i press- være 1F til ballen skifter eier for deretter..
  • Hurtig tilbake i ledd som  2F eller …
  • 3F og 4 F

Ikke bli ballwatchende, men forhold deg til presset på ballfører og dine medsspillere.

Angrepsdelen består også av kjente uttrykk som lese spillet, kontre når mulig, slå på tredjebevegelser , posisjonering, variasjon, omstilling, 1 mot 1.
Nye uttrykk som «set up» tolket som motsatte bevegelser, «spisser sammen», rennesanse for «slå langt» og ikke minst fokus på den strukturelle delen ved dødballer.
Aldri har det vært scoret flere mål på dødballer som i siste VM i Russland. Når dette er med og avgjør kamper setter dette stort fokus på utnytte dødballer ved frispark og innkast ved innøve faste strukturer på begge deler.
 
Her legger vi mye vekt på at feks innkastene som bør kastes "på fot"  da har vi kontroll på ballen og det er et godt prinsipp. Det har heller ikke gått upåaktet hen at Liverpool nettopp har ansatt egen ekspert på innkastdelen, fremhever "Perry".

Til slutt presiserte «Pery» at det er ikke noe revulusjonerende nytt i filosofien til landslaget, det handler først og fremst om å få sammensveiset de aller beste fotballspillerne vi har gjennom «samhandling» for å nå en felles målsetting, vinne fotballkamper.
Mange unge trenere i dag tror at feks hurtig «gjennvinning av ballen» er noe nytt som i dag forbindes med FC Barcelona og trener Pep Guardiola på 2000-tallet, og som han har gjenskapt både i Bayern München og nå i Manchester City.
Men de fleste av oss eldre, som har fulgt med fotballen i over 50 år, vet at dette startet tidlig på 70-tallet spesielt gjennom Ajax og og det hollandske landslaget. Som kjent var det jo herfra Nils Arne Eggen bygde sin eminente fotballfilosofi, som Johan Cruyff brakte med seg til FC Barcelonoa som trener i 1973-1974.

For å vise at dette ikke er «noe nytt» hadde "Perry" funnet frem til en video fra VM i 1974 hvor det er allerede da en var en «ekstrem form for gjennvinning av ballen» som ligger på linken under arikkelen, anbefales. 

Takk til PerrySTOR TAKK: Forsamlingen av veteraner takket "Perry" med kraftig applaus og hadde stor tro på A-landslaget etter denne kvelden. Foto: Reidar Schjei

En stor takk til "Perry" som ga oss et fantastisk innblikk i landslaget filosofi som falt i smak hos en lydhør og svært intresert forsamling. Vi fikk faktisk trua på at landslaget denne gangen blir å kvalifisere seg til neste EM.
Vi vil igjen presisere at "Perry" lot oss få et lite dypdykk i filosofien som selvsagt er "statshemmeligheter" og som vi unnlater å ta med her. Det tilhører den «lukkede treningen» sa "Perry og jeg stoler på gode venner la han til med et smil.

En annen merittert svensk trener, Sven-Göran Eriksson skal ha uttalt til norske media, «hvis Lars Lagerbäck ikke kan ta Norge til EM, kan ingen det» 
Vi ønsker landslaget lykke til i kvalifiseringen og håper at «Svennis» får rett.

• Hurtig gjenvinning fra You Tube: NETHERLANDS OF 1974 HUNTING FOR THE BALL
• Les også: norden.no  Kan Lars Lagerbäck ta tre nordiske landslag til mesterskap?

-- annonse --

Cron Job Starts