-- annonse --
Nyheter
PODKAST: Podkasten Fotballtreneren er ute med en ny episode.
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

NFTpodkastLogoD0321Hvorfor kom de til Norge, og hva er det med norsk fotball som skiller seg fra deres egne erfaringer i engelsk og kroatisk fotball? Hvordan har de funnet seg til rette, og hvordan løser de «kodene» for å være trener i Norge? Hvor henter de kunnskap, hvem inspirerer dem, og hvordan ser de på bransjen de er en del av?

FOTBALLTRENEREN er podkasten for fotballtrenere - av fotballtrenere. Og kan forhåpentligvis bli et selvsagt valg for alle fotballtrenere som ønsker å lære mer om rollen, faget og forhold som er av interesse for trenere på alle nivåer. Podkasten produseres av Norsk Fotballtrenerforening i samarbeid med Norsk Tipping, en av NFTs samarbeidspartnere.
  De fire første episoden kan du høre her:

Fag med fagfolk

Det finnes allerede en rekke podkaster om fotball tilgjengelig. Der det snakkes om fotballtrenere og hva trenere gjør, hvordan de tenker og hvordan de opptrer. Ikke like ofte med erfarne fagfolk som deltakere og bidragsytere. Det er dette «vinduet» NFT har lyst til å åpne med sin egen podkast FOTBALLTRENEREN.
– Vi vil løfte fram stemmene til ekte og autentiske fotballtrenere med solid fartstid og lang bransjeerfaring, sier Teddy Moen, daglig leder i NFT.
Alle podkastene vil være en samtale mellom Moen og en eller flere trenere. Hver episode har en varighet på 45-60 minutter.

Teddy Moen har nærmere 40 år bak seg som trener på alle nivåer. Dette har gitt ham unik kompetanse og et stort nettverk. Med dette utgangspunktet, er forutsetningene for en spennende og levende podkast som kan fotballtrenere inspirasjon og faglig påfyll, godt til stede.

Utenlandsk fotballtrener i Norge

Antallet utenlandske fotballtrenere i Norge er sterkt økende. Disse kommer fra hele Europa, flest fra land som England, Portugal og Spania. Klubber som utlyser jobber som trenere, opplever en sterk interesse blant trenere utenfor landet som ønsker til Norge for jobb, eventyr og egenutvikling. Konkurransen om trenerjobbene der ute er steinhard, og derfor må mange fotballtrenere være svært mobile om de skal sikre seg en inntekt. 
  Hvorfor kommer de, hva bringer de med seg og hvordan bidrar denne erfaringen til deres egen kompetansebygging? 

I en samtale med en trener fra England og en fra Kroatia blir vi kjent med deres bakgrunn og hendelsene som gjorde at de endte opp som profesjonelle fotballtrenere i Norge. 
  Deres erfaringer og opplevelser kan også hjelpe klubber, ledere og andre trenere til å forstå hva som må til for at utenlandske fotballtrenere skal kunne tilpasse seg vår fotballkultur og det miljøet som de skal veves inn i. Trenerene deler både plusser og minuser med oppdragene i norsk fotball. 
  Vårt mål er at dette kan gi bedre muligheter for at andre utenlandske trenere skal finne hjelp i deres erfaringer. Uenlandske trenere bringer nye tanker, ideer og referanser fra spennende fotballkulturer som norsk fotball kan lære av. Det gir også mer mangfold og en mulighet til en sterkere konkurranse om mange trenerjobber. 

Gjest 1: Jonathan Hill

Jonathan «John» Hill (52) er fra England og var læregutt i Everton før han signerte profesjonelt med Crewe Alexandra under legendariske Dario Gradis ledelse. Spilte også i Rochdale før skader avsluttet karrieren tidlig. Startet med trenerutdanning mens han spilte, og fikk i 2001 sin UEFA A-lisens. Tar UEFA Pro-lisens gjennom fotballforbundet på Malta nå. Han har en bachelorgrad i Sports science fra Liverpool John Moores University og arbeidet også som lærer i skolevesenet. Gikk deretter over som assisterende utviklingsleder for Wigan Athletics Centre of Excellence (1996-99). Ble rekruttert over til Manchester United akademi (1999-2009) der han trente en rekke unge spillere som senere nådde toppfotballen. Fra 2009 til 2011 var Hill teknisk fotballdirektør i Jordans fotballforbund og hadde ansvaret for alle aldersbestemte landslag. Tilbake i England ble han trener for Manchester Citys U14-lag (2009), en stilling han hadde da Trømsø IL engasjerte han som førstelagstrener (under Agnar Christensen) i 2013. Deretter dro han tilbake til balløya og ble Fulhams FC førstelagstrener under René Meulensteen i Premier League. Oppholdet ble kortvarig og Hill vendte tilbake til Trømsø som sportslig koorinator for Tromsdalen UIL (TUIL). Der har han frem til slutten av 2020 vært treenrutvikler, A-lagstrener og arbeidet ved den lokale fotballlinjen ved Tromsdalen VGS. 

Gjest 2: Marijo Jović

Marijo Jović (35) er fra Kroatia og har jobbet med trenerutvikling for det kroatiske fotballforbundet og ledet akademiet i storklubben NK Osijek. Begynte trenergjerningen som 21-åring og bar i seg en ambisjon om å leve av fotballen. Reiste på eget initiativ til Norge og Follo FK som spillerutvikler og U19-trener. Ble hovedtrener for klubbens A-lag i sesongene 2017-2018. Ble hentet til Moss FK i PostNord-ligaen og ledet den tradisjonsrike Østfold-klubben i 2019-2020. Han innehar UEFA A-lisens gjennom det kroatiske fotballforbundet og er også blitt tatt opp på UEFA Pro-lisens utdanning. Gjennom årene har han også hatt en rekke studieopphold i klubber som Dinamo Zagreb, FC København og Benfica. Jović har også tatt en post graduation degree ved University of Human Kinetics of Lisbon (High performance football coaching) og FC Barcelona innovation HUB i 2019. Vært et aktivt medlem av NFT siden 2017 og forsøker også sammen med en rekke kollegaer i Kroatia å etablere en trenerforening etter en norsk modell. 

-- annonse --