-- annonse --
Nyheter
I GANG: Åge Hareide er denne uka i gang som Rosenborg-trener. Her på treningsfeltet sammen med sportssjef Mikael Dorsin. Foto: Marius Schjei Dahl/Nidaros
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

«Visualisering er en mental teknikk som brukes til å påvirke selvtillit, konkurranseforberedelser, konsentrasjon, motivasjon, angstreduksjon, ved skadebehandling, teknikkinnlæring og vedlikehold av teknikk»
(Anne Marte Pensgaard, NIH/Olympiatoppen)

Denne definisjonen er kanskje lagt til grunn når Åge Hareide som et av sine første tiltak er å benytte droner over treningsanlegget på Lerkendal. Dette for å vise og bevisstgjøre trenere og spillere på alt som skjer under treningen. Etterpå kan han og spillere se seg selv «ovenfra» – hva de øver på, og ikke minst se hva de gjør bra og mindre bra. 
– Det handler om å forsterke ting vi gjør på trening. Det visuelle er viktig i fotball, sier Hareide i et intervju med Adressa.

Visualisere utviklingsmålene

Deretter kan spillerne visualisere sine egne utviklingsmål opp mot de relasjoner som skal til for utvikling av spillestilen og som skal løfte laget til nye «høyder» nasjonalt og internasjonalt. Bruken av visualisering kan påvirke selvtilliten og mestringsfølelelsen positivt.
Hareide ønsker også å ta i bruk det gamle trackingsystemet, som samler inn alle data for analyse av de fysiske prestasjonene til spillerne på treningsfeltet. Hensikten er å optimalisere trenings- og kampbelastning, både med tanke på å forbedre fysisk kapasitet, men også for å forebygge belastningsskader hvor man får samlet inn alle data på hver enkelt spiller sine bevegelser, totalbelastning, under treningen og kamper. Nå løfter Hareide alt dette, bokstavelig talt, opp til et høyere nivå på prestasjonsutviklingsveien til Rosenborg.

Vi legger til at bruk av droner i fotballsammenheng er ikke noe nytt da Norges U-21 lag har benyttet drone på sine samlinger før landskamper.


Drone OKDRONE: U21-landslaget har benyttet drone under treninger i lang tid allerede. Foto: Skjermdump Øyvind Evjen/Sørlandets Drone Servicevideo

Endrer treningstid

Et annet grep Åge Hareide gjør er å endre treningstiden til kl. 13.00 hver dag. Dette er også til det beste for spillerne rent privat. Samtidig får spillerne bedre tid til analyse og samtaler før treningen starter og de blir mer fokusert bevisst på hva de skal øve på.
– Ved å skyve øktene til klokken 13 får vi bedre tid til forberedelser, og bedre tid til å snakke med spillerne. Da kan vi blant annet bruke videoklippene fra økta dagen før. Dette har jeg gjort med stort hell tidligere, fordi spillere etter trening ikke er like fokuserte som før økta, sier Hareide til Adressa.

tracking systemet okTRACKING: Trackingsystemet må kanskje oppdaters, etter at skjæra har hatt det som boplass. Foto: Reidar Schjei

Hva vil bli prioritert først?

I samtale med Adresseavisen er treneren videre tydelig på at han i starten vil jobbe mye med rolletrening. Angrepsspill. Samhandlingsmønster. I 4-3-3. Men helt i starten vil Hareide særlig forsterke måten RBK skal presse på, for gunstigere å gjenvinne ballen – og å skape sjanser.
– Hvordan vi skal se ut i høyt og lavt press, og gjenvinning etter balltap, forklarer han.

Restituasjon i tre dager

Ettersom mange RBK-spillere er borte på grunn av landskamper er dette en rolig uke for spillergruppa som er hjemme. De har fått tre dagers fri, men er for fullt i gang på fredag, når Hareide skal lede sin første ordinære trening med spillergruppa.

Hareide forteller at han ønsker å ha med Geir Hansen videre i teamet rundt laget hvor han har vært videoanalytiker og assistenttrener.
Han ønsker også å ha med seg fysisk trener Christian Thorbjørnsen videre. Thorbjørnsen er for øvrig tatt ut til NFF sitt årlige UEFA A-lisenskurs som starter nå i høst. Hvilken rolle Trond Henriksen (fast ansatt i RBK) vil få er ennå ikke klarlagt.

Siste: Det var sikkert  nærmere 150 tilskuere som var spredd utafor gjerdet på treningsfeltet fredag kl 1300, da Åge Hareide hadde sin aller første trening med gutta. Det tok ikke lang tid før stemmen til Åge hørtes over hele Lerkendal, et tegn på at fra nå er det best "å høre etter hva som blir sagt"
NB! Som trener har ikke Åge tapt en fotballkamp siden 2016!!

Her er Nidaros.no sin vurdering av Åge sin første opptreden som ble gitt en 9 er, og av leserne 9,5 banens beste:
"Vandret rundt og tittet på oppvarmingen. Noterte litt. Stoppet spillsekvensen allerede før det var spilt fem sekunder. Meldte klart og tydelig hvordan han ville ha det. Avbrøt nesten hele tiden. Peket, veivet og gestikulerte hva som var feil og hvordan det kunne forbedres. Passer også sin nye RBK-jakke. Stil!"

Forventningene er store i hele Trøndelag, og de aller fleste har veldig stor tro på at dette vil Hareide klare.
Treningforeningen fikk ønsket Åge lykke til med sin neste trenergjerning for å få skuta RBK på rett kjøl igjen.

 

-- annonse --