-- annonse --
Nyheter
FÆRRE UTLENDINGER: Joacim Jonsson tror en reduksjon av utlendingskvoten i norsk toppfotball vil bedre kvaliteten på spillerne som importeres. Foto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

I sin spalte hos spillselskapet NordicBet skriver Jonsson etter første serierunde:
  – Første runde av Eliteserien viser at norske klubber har en vei å gå når det gjelder rekrutering av utenlandske spillere.

En berikelse

Jonsson utdyper:
  – Jeg har tidligere skrevet at jeg mener importer er en berikelse for norsk fotball, og at de er viktige for utviklingen av våre egne unge spillere. Jeg mener det er viktig at unge norske talent blandes med spillere fra andre kulturer.
  – Norge er et velferdsland og det er kanskje den største motstanderen for å utvikle gode fotballspillere. For hvem tror du tøyer strikken lengst og har den største drivkraften av en ung norsk spiller som ikke vet hva motgang er, eller en afrikansk gutt som vet at dette er den eneste muligheten for han og familien? Det er disse «overlevelseverdiene» som de utenlandske spillerne har med seg som jeg mener de unge talentene i Norge har godt av å få se og oppleve. Det trur jeg kan få de fleste til å reflektere over sin egen situasjon og gjøre seg noen verdifulle tanker. Importene har også ofte en ekstra drivkraft i treningsarbeidet.

Middelmådige

Men slik er ikke situasjonen nå, sånn Jonsson opplever det:
  – Nå opplever vi til tider motsatt effekt. Mange av de utenlandske spillerne er i beste fall middelmådige og de blir da en bremsekloss for våre egne unge talenter.
  – I den første runden av årets Eliteserie satt over 50% av de innkjøpte importene enten på benken eller tribunen. Det er ingenting annet enn håpløse tall. I dag kan hver klubb maksimalt melde inn 9 utenlandske spillere i troppen. Flere klubber har i tillegg måttet bruke tid og penger i oppkjøringen på å kvitte seg med spillere for å komme ned til godkjent utlendingskvote. Det er dårlig planlegging og sløseri med midler. At klubbledelser kan sitte å se på og akseptere dette sier mer om tilstanden i de klubbene det gjelder, enn noe annet.

Reduser utlendingskvoten

– Jeg tror det finnes kun en ting å gjøre, og noe som flere og flere land tar i bruk. Gå ned på utlendingskvoten, fortsetter Jonsson.
  Han mener NFF med hell gå kan ned til maksimalt sju utenlandske spillere i hver tropp. Med 20% færre importerte spillere vil kvaliteten på spillerne bli bedre, mener han, og er sikker på at det vil være en vinn-vinn situasjon for norsk fotball.
  – Ser vi til den første runden så satt samtlige av Tromsøs fem importer på benken eller tribunen. FK Haugesund brukte kun to av ni importer fra start. Jeg regner med at Svein Morten Johansen og Jostein Grindhaug allerede gjort seg noen tanker over disse tallene. Men det var flere klubber som «syndet» og hadde flere importer på benken eller tribunen enn de hadde fra start.

Les hele artikkelen hos NordicBet.

-- annonse --

Cron Job Starts