-- annonse --
Nyheter
MIRAKELTRENEREN: Tormod Bjerkeset har vært trener for Nardo i Post Nord Ligaen i over 10 år. Foto Marius Dahl.
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Men en av de er Tormod Bjerkeset i Nardo fotballklubb i Trondheim. Denne historien velger vi å dra frem, men vi tror ikke den  er unik for trenere på dette nivået som betegnes som PostNord Liagen (2. div) og som utgjør en stor og viktig andel av vår trenerstand. Men sjelden kommer dem frem i medias lys, men det har den nystarta nettavisen skrevet av Marius Dahl Nidaros.no gjort. (krever abonnement)

Bakgrunn

Helt siden 2009 har Nardo hatt A-laget i sitt i 2. divisjon selvsagt med utfordringer underveis som gjelder for alle klubber. Det er først og fremst økonomien som tærer på virksomheten på grunn av lange reiseavstander.
Tormod Bjerkeset har  hatt  assistent Morten Ravlo med seg på hele denne reisen, men ingen av dem er fra Trondheim, men begge har spilt for klubben tidligere.
I følge den nystarta avisa Nidaros.no har trenerduoen klart å berge klubbens plass i 2. divisjon år etter år. Trenerduoen Bjerkeset og Ravlo har vist lojalitet og en imponerende rekke med resultater med svært begrenset budsjett, noe som er en gjenganger for mange lag i PostNord liagen. Ingen av dem har vært på heltid men har hatt jobb ved siden. 

Klubben er nå i 2020 klar for sin ellevte sesong på rad i PostNord Ligaen, men nå uten trenerduoen. Tormod Bjerkeset har valgt å «legge inn årene» for den klubben han debuterte for som spiller i 1993 og trener i 2009 til 2019. Her blir det lokaloppgjør mot RBK 2 som er nyopprykket, den absolutte korteste reiseavstand i årets sesong( 800m)

Historisk øyeblikk

Som spiller var Bjerkeset en hårsbredd fra å rykke opp til øverste nivå i norsk fotball med Nardo i 1994 og kunne da ha spilt på samme nivå som storebror Rosenborg.  Da var Roar Stokke trener, nåværende Viasat-kommentator i dag.

«Det blir eliteserie av slikt» hevdet Adresseavisen den 22. august 1994, etter at Nardo har slått Moss 1–0 i 1. divisjon. Sammen med Stabæk og byrival Strindheim kjempet de om opprykk til Eliteserien. Tap i de to siste kampene ødela den drømmen.
 – Det var en fantastisk tid. Jeg husker best at vi slo Vålerenga 4–1 på Rosenborg-banen, mimrer Tormod Bjerkeset under Nidaros.no  sitt besøk på Nissekollen, som er Nardo sin stadion - i gangavstand fra Lerkendal stadion.
 Da RBK møtte Nardo i cupen for få år siden kunne RBK har tatt beina fatt, men laget satte seg på ATB-bussen opp til Nissekollen.

Kunne ha havnet i 4.divisjon

Men klubben har store utfordinger med økonomien og så svak var økonomien i i 2017 og 2018 at klubben vurderte å legge ned A-laget, det vil si og satse på barne-og ungdomsavdelingen som er av de største i Trondheim og som drives meget bra.
Før seongstart i 2019 ble det stilt spørsmål om klubben skulle trekke laget fra PostNord Ligaen og rykke ned til 4. divisjon. For trener Bjerkeset  svevde dette i det uvisse før treningene skulle starte i januar, helt til dette kom frem på klubbens Twitterside:
«Styret har besluttet å trekke forslaget om å flytte A-laget til 4. divisjon etter flere oppfordringer fra medlemsmassen om mer tid til å se på alternative løsninger. Det settes sammen en aksjonsgruppe som skal jobbe med forslag til inntektsbringende og kostnadsbesparende tiltak som skal presenteres for styret 9. januar 2019.»

Selv om Nardo fortsatte å spille i PostNord Ligaen var de i rød sone, noe de ikke var alene om, og selv om de endte opp med 2 poeng tabelltrekk, berget de plassen nok engang. 
 • Les mer i Aftenposten: Nardo trekkes to poeng

Det blir stadig tøffere å være små i norsk toppfotball. For i likhet med kuttingen som ofret Nardo i 1996, har antall 2. divisjonsavdelinger blitt halvert de siste årene. Det er en real utfordring for det Bjerkeset kaller «2. divisjons siste amatørlag» i følge Nidaros.no.
Han legger til flere motstandere har budsjetter i en tosifret antall millioner. Storklubber som Bryne, Fredrikstad og Hødd er vant til å spille på høyere nivå i norsk fotball. Mens motstanderne har forhandlet lønn med spillere fra større klubber, har Nardo-spillerne vært fornøyd med pizza etter bortekampene.
– Jeg vil se det 2. divisjonslaget i Norge med mindre budsjett enn vi hadde i 2019. Som trener i Nardo har man ansvaret for alt fra spillerlogistikk til i booking av reisevirksomhet. Det A-laget bruker pengene på, som er det store sluket, er reisingen. Det er vanskelig å være liten, men vi har prioritert knallhardt og lyktes bra, sier Bjerkeset tll Nidaros.no

Hva har du lyktes best med?

Dette svarte Bjerkeset til Nidaros.no
– Egentlig er jeg ydmyk og forsiktig, men jeg er stolt. Vi har fått mye ut av lite. Jeg er stolt over hvordan vi hvert eneste år klarer å utvikle et godt lag gjennom vinteren og sesongen. Jeg er stolt over å ha utviklet spillet. Så er jeg stolt over å ha holdt en garderobe i ti år. Der tror jeg at jeg har gjort en del riktig med tanke på lederskap. Det å være en god leder og det å ha autoritet uten å være autoritær. Jeg tror jeg er ganske inkluderende, samtidig som det skal være én sjef.
– Vi sto i krigen alle sammen. Spillerne var lojale og satt på gjerdet. Det var mange gode klubber – både i nærmiljøet og ellers – som luktet blod og var på dem. Klubbene ønsket å utnytte situasjonen, men lojale spillere ønsket å være her. Det var et sterkt signal for oss trenere. Da gikk det en jævel i oss og vi tenkte at «greit, nå skal vi reise oss». Men jeg måtte gå noen runder om det var verdt det, sier han før forsvinner ut av det flotte nye klubbhuset på Nissekollen.
I dag er Nardos mirakelmann lærer på Markaplassen skole på Vikåsen, der han underviser i samfunnsfag, matematikk, kroppsøving og valgfag fotball. Om Bjerkeset kommer tilbake til fotballen for tiden vise.

Kanskje er det mange trenere  som kjenner seg igjen i denne historien, det er helt sikket  flere "mirakeltrenere" runt i Norge som har samme hverdag som Bjerkeset har opplevd?


UEFA B på nissekollen okNISSEKOLLEN STADION: Nardos anlegg på Nissekollen har vært arena for prakisdelen på mange NFF sine UEFA B-kurs (bildet), det samme for UEFA A-kurs de siste årene. Klubben har altid fått ros for sin tilretteleggelse av NFF. Foto: Reidar Schjei

• Les hele intervjuet med Tormod Bjerkeste på Nidaros.no. (krever abonnement)

-- annonse --