-- annonse --
Nyheter
JENTER 14: MYSA deltar i årets Norway Cup med dette jenter 14-laget. NFTs daglige leder Teddy Moen, bak til venstre, har fulgt laget i flere av kampene.
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Etter tre innledende kamper er jentene fra Mathare-slummen i Kenya nå klare for A-sluttspillet hvor de møter Mjølner fra Narvik i 16-delsfinalen. Ambisjonen er naturligvis å gå helt til topps i turneringen. Men først og fremst handler reisen til Norge om noe mer enn å spille fotball alene. MYSAs hovedmål er å gi disse unge jentene troen på en bedre fremtid samt søke å gi dem inspirasjon og motivasjon til å kjempe seg ut av den fattigdommen som omgir dem daglig.

Nesten 2000 fotballag

M.Y.S.A. er initialene for «Mathare Youth Sports Association» som har over 30 000 barn og ungdommer som medlemmer og cirka 2 000 fotballag. Organisasjonen ble grunlagt av Bob Munro fra Canada, som oppga en flott karriere i FN-systemet og valgte å vie livet sitt for barn og unge i Mathare-slummen. Siden 2013 vært MYSA vært Norsk Fotballtrenerforenings partner i NFTs samfunnsprogram.

I forbindelse med oppholdet i Norge, har NFT bidratt med utstyr fra Nike og gode samarbeidspartnere. Det er organiasjonen MYSAs Venner i Norge (MViN) som bærer hovedtyngden av arbeidet med å organisere prosjektet som går over tre uker på sommeren.

• Les også: MYSA igjen klar for Norway Cup

Et vellykket prosjekt

I snart 30 år har Norway Cup og MYSAs erfaringer vist at fotballen riktig brukt kan gi inspirasjon og motivasjon til ungdom til å kjempe for en bedre livssituasjon for seg selv, men også for det fellesskapet man tilhører ved at personlige fordommer og motsetninger brytes ned - integrering i praksis med andre ord. Det kenyanske samfunnet består av flere titalls etniske stammer, en splittelse som dessverre fra tid til annen fører til åpne konflikter, noe som krever regulerende integreringstiltak. I MYSA er de fleste stammene representert, årets Jenter 14-lag er intet unntak fra dette.

Mathare er en av de største og fattigste slumområdene i Afrika. Nærmere 1 million mennesker bor i dette området, gjerne i skur og hytter laget av leire uten rent vann, strøm eller kloakk. For de som vokser opp under slike forhold, er det ikke lett å være særlig optimisisk over hva livet og fremtiden kan tilby. Derfor forsøker MYSA å tilby unge mennesker i Mathare slummen håp og mulighetene for ett bedre liv. Hvor fotball er det viktigste verktøyet. Og hvor muligheten for å kunne representere MYSA i Norway Cup er en stor gulerot.

Veldig annerledes, men lærerikt

MYSA-jentene ankom Norge 18. juli og reiser tilbake til Kenya 10. august. I løpet av de tre ukene vil de ha bodd ei uke hos vertsfamilier på Sotra i Hordaland, deretter tatt del i Norway Cup festivalen (hvor de har bodd på Høyenhall Skole på Manglerud),  før de tilslutt reiser på ei ukes opphold hos vertsfamilier i Holland.

I samarbeid med Sotra SK og primus motor i den lokale støttegruppen for MYSA, Anders Mongstad, har jentene og dets ledere hatt en fantasisk uke på Vestlandet med kajakkpadling, klatring, lek og moro med lokale jenter, turneringsspill og sightseeing i Bergen med Fløibanen og Tall Ship Races.

I Oslo og på Ekebergsletta har de blant annet. møtt statsminister Erna Solberg, tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal, NRK-personlighet Toppen Bech og en rekke andre av de involverte i turneringen. De har vært et populært innslag, og bidratt til å styrke turneringens verdi som det «fargerike felleskapet» .

• Les også  fra MYSA Kenyas facebook hvor man kan se mer av deres opplevelser i Norge.

MYSAtrenerENGASJERT: Trener for jentene Mildred Cheche engasjert på sidelinja, mens MYSA-grunnlegger Bob Munro som vanlig er på plass og følger laget tett.

MYSAaction2A-SLUTTSPILL: MYSA slo Eikelandsfjorden 1-0 på Ekebergsletta mandag og sikret seg plass i Norway Cups A-sluttspill.

MYSAaction2GODE FERDIGHETER: De afrikanske jentene på MYSAS J14-lag har demonstrert gode ferdigheter under Norway Cup.

-- annonse --