-- annonse --
Nyheter
GRUBLEREN: Pep Guardiola bare vinner og vinner. Han beskriver som en grubler og et taktisk geni. Det har vært mye å juble for i Manchester City, og nå står Liverpool i veien i kvartfinalen i Champions League i jakten på et nytt trofé. Foto: NTB scanpix/Reuters
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Det sies at du har ikke bevist noe som trener før du har vunnet Premier League. Nå er han på god vei til å gjøre nettopp det.

Josep «Pep» Guardiola Sala

Han har allerede tatt sitt første trofé på britisk jord med Manchester City ved i vinne Carabao-cup 2018 (Ligacupen). Premier League troféet er vel allerede sikret og uka etter at 17. mai-toget beveget seg opp mot Slottet kan «Pep» Guardiola ha tatt sitt 26. trofé på sine ti år som trener i «fotballens drømmenes teater» - Champions League.
Som spiller vant han Champions League i 1991/92 med FC Barcelona (263 kamper) og som trener i klubben i 2008/2009 og 2010/11, «Pep» fikk 47 landskamper for Spania.

Å beskrive «Pep» Guardiola sin fantastiske korte karriere (10 år) med gode prestasjoner her på fotballtreneren.no er ikke lett. Derfor henter vi noe fra en fyldig artikkel på hele 18 sider på Josimar.no skrevet av Thore Haugstad, som vi har fått tillatelse til å referere noe fra her på fotballtreneren.no og som gir et godt bilde hvordan «Pep» er som trener.
• Du kan lese hele artikkelen på Josimar.no.

Grubleren «Pep»

- Et par minutter før hver hjemmekamp, sitter Pep Guardiola alene på sitt kontor i Allianz Arena. Rommet består av et rødt teppe, en liten grå sofa og en svart pult med en laptop. Bortsett fra en TV og en taktikktavle, er veggene nakne. Guardiola vil så vidt ha spist siden han stod opp. De siste to-og-en-halv dagene har han analysert motstanderen. En prosess som har skjedd på dette kontoret, noen meter unna spillergarderoben, på kontoret i familiens leilighet midt i München, på kontoret ved Bayern Münchens treningsfelt i Säbener Strasse, sør for bysentrum, på klubbrestauranten hvor spillerne spiser etter kampene, i bilen når han kjører barna til skolen og i senga hjemme, hvor tanker ofte kommer i veien for søvn.
Josimar.no

- Det finnes en stemme i hodet til Pep Guardiola som aldri tar pause. Intellektet hans er som en trommel hvor idéer kastes inn og spyttes ut 24 timer i døgnet, bevisst eller ubevisst. Når Guardiola forklarer noe, kan ordene fyke ut i hundre kilometer i timen, i alle retninger, mens han fekter med armene. Om han har tapt en kamp, sviver det i hodet resten av kvelden. Om han har vunnet, varer gleden i fem minutter. Guardiola brenner av enorme mengder energi i jakten på perfeksjon, ingenting er noen gang godt nok. Om Bayern har vunnet 5-0, kan han si seg fornøyd på pressekonferansen, for så å riste på hodet i etterkant. «Her finnes det mye å rette på.
Josimar.no

Stjeler filosofi fra andre

Det er vel ingen tvil om at skal du nå toppen som trener må du bygge din egen filosofi slik som både Ronny Deila og Eirik Hamrén ga oss et innblikk i på et cupfinaleseminar. Begge, som er svært dyktige trenere, påpekte flere ganger ut fra erfaring at de på sin utviklingsvei hadde justert filosofien sin flere ganger underveis.

Er ganske sikker på at Guardiola har den grunnleggende spilleprinsippmodellen som grunnmur i sin filosofi. Men han har også utrykt at han benytter seg av inspirasjonskilder, og en av de viktigste har vært Johan Cruyff, som var hans trener i FC Barcelona hvor han spilte i 11 år (1999-2001). Ajax-modellen er nok fortsatt en del av hans grunnfilosofi. 

Han har også innrømmet at han «stjeler» fra mange andre kjente trenere som César Luis Menotti, Fabio Capello og fra hele spekteret av fotballens ideologier som finnes tilgjengelig. Sågar går det frem at Pep er meget fascinert av sjakk og har utvekslet strategier med Garry Kasparov, som også omfatter filosofien til vår egen Magnus Carlsen.

Det er vel ingen tvil hva som er grunnfilosofien til Guardiola når man her sett de tre storklubbene han har trent i aksjon; Barcelona, Bayern München og nå Manchester City.
Hele filosofien preges av helhetsfotballens prinsipper som ble unnfanget av Nederland på 70- og 80-tallet, og er et klart avvik fra den rollebaserte fotballen der hver enkelt spiller skal utføre en spesifikk oppgave i henhold til rolle. Spillerne har stor grad av frihet og oppfordres til kreativitet men selve kjernen i det skapende spillet ligger sentralt på midtbanen, samt noen av verdens beste målscorere.  
Bearbeidingsfasen (holde ballen i laget) mot etablert forsvar har til hensikt å komme i riktig posisjoneringen fremover på banen for å komme til det endelige gjennombrudd.

Men som «Pep» ofte har presisert: Det er IKKE spillesystemet som er det vikigste, men at man spiller offensivt med høy grad av kreativitet og ikke minst med STIL og det skal være kunstnerisk, som å være i et teater.

Faste bevegelsesmønstre gjennom trekantspill, høyt press ved balltap, og gjenvinning innen få sekunder. Uforutsigbar og stor variasjon av spill-formasjon fra kamp til kamp, men også i selve kampen. Hans ønske er å score mest og slippe inn minst, klarer du det er vel hans filosofi fullkommen, da er du «best». Etter 30 kamper som City til nå har spilt i Premier League er de mestscorende med 85 mål, sluppet inn 20, neste på lista, Manchester United har scoret 58 sluppet inn 23, mens nummr tre Liverpool har scoret 73 og sluppet inn 34.

Det viktigste kjennetegnet er den pågående coachingen gjennom hele kampen, han sitter knapt på benken, ganske likt det Conte gjør i Chelsea.
• Relatert artikkel: fotballtreneren.no: Hva kan vi lære av Antonio Conte på hans fantastiske trenerutviklingsvei?

Variasjonen er enorm

Gjennom sesongen 2015/2016 i Bayern München registrerte statistikksiden WhoScored.com ni forskjellige formasjoner i de første 17 kampene hvor han benyttet: 4-3-3, 4-1-2-1-2, 4-1-4-1, 3-5-2, 4-2-3-1, 4-2-2-2, 4-1-3-2, 3-4-1-2 og 3-4-3. Han er fullstendig uforutsigbar for en en hver motstander som prøver å analysere seg frem til en kampplan. Noe å hente her for norske lag kanskje som er fastlåst i sin spillestil og formasjon fra kamp til kamp?
Da Bundesliga tok vinterpause 2015/2016-sesongen, hadde Bayern vunnet 14 oppgjør, spilt uavgjort i tre, ingen tap og sluppet inn 4 - fire - mål!!

Følgende sitater fra Josimar.no gir et bilde av Guardiola:

- Det finnes stunder hvor Guardiola henter det geniale ut av løse luften. Konseptene som brukes i spillestilen kan generaliseres – høyt press, stort ballinnehav, varierte bevegelsesmønstre – men innenfor disse rammene kan det finnes detaljer som justeres fra kamp til kamp. Dette kommer an på motstanderens svakheter. I de 60 timene før avspark, vil Guardiola snu hver stein i jakten på vinnerformelen. Han vil låse seg inne på kontoret, sette på litt musikk, studere videoer, ta masse notater, og tenke. Tenke. Tenke.

Og så …
«Det er da glimtet av inspirasjon kommer; det er øyeblikket som gir yrket min mening», sier Guardiola. «Akkurat det øyeblikket jeg vet, helt sikkert, at jeg har det. Jeg vet hvordan jeg skal vinne kampen. Det varer bare i ett minutt, kanskje 80 sekunder, men det er øyeblikket hvor jobben min virkelig gir mening for meg.»

Et av de best berømte eksemplene på dette kom kvelden før en kamp med Barcelona på Santiago Bernabéu, 2. mai 2009. Klokken 22 satt Guardiola fortsatt i dyp konsentrasjon på kontoret. Så kom idéen. Guardiola merket at Real Madrids midtbaneledd presset høyt, men at forsvaret hang igjen nær straffefeltet. Han ringte Lionel Messi.

«Leo, Leo – du må komme på kontoret med en gang!»

30 minutter senere banket 21-åringen på døren. Guardiola forklarte at neste dag, når han ga signal, skulle Messi og Samuel Eto’o bytte plasser slik at Messi ble en slags tilbaketrukken spiss; et trekk de hadde prøvd med stor suksess tidligere den sesongen, mot Sporting Gijón. Ingen andre fikk vite om planen før Guardiola fortalte det til Tito Vilanova på hotellet dagen etter, og, et par minutter før kampen, Xavi og Andrés Iniesta. Instruksen var å gi Messi ballen i mellomrommet. Barça vant 6-2.

Denne prosessen skjer i forkant av hver kamp. Når Guardiola har gått gjennom alt som kan gjennomgås, trekker han sine egne konklusjoner, setter spørsmålstegn ved dem, og går gjennom alt en gang til.

Drømmen om Champions League-troféet

CL pokalen 2DRØMMEN: Klarer Manchester City å ta sin første Champions League pokal og "Pep" som tredje på 10 år? Foto:Reidar Schjei

«Pep» kan nå bli historisk ved å hente Champions League-trofeet for aller første gang til Manchester City den 26. mai på Olympiastadion i Kiev. Men før den tid skal han møte Klopp og Liverpool i kvartfinalen den 4. april, først på Anfield deretter på Etihad den 10. april.
Vil Klopp lykkes nok en gang å slå City på hjemmebane, eller vil grubleren «Pep» legge nok en eminent slagplan for å sikre veien frem for å ta sitt Champions League trofé for tredje gang i sin karriere.

Forberedelser til kamp

Selvsagt følger kampforberedelsene faste rutiner før hver kamp og i følge kilder ser den slik ut:
  Guardiola har vanligvis tre møter før hver kamp. Hvert møte varer i 15 minutter. Det første, dagen før, handler om motstanderens angrepsspill, og detaljene som presenteres terpes i en treningsøkt like etter. Det andre kommer tidlig på kampdagen, og handler for det meste om dødballer. Før hjemmekamper driller de dette inn med en ny økt; før bortekamper studerer spillerne video. Det tredje gis i et spillermøte omtrent to timer før kamp. 
Det sies ikke mye mer før avspark. Guardiola går bare inn i spillergarderoben i pausen, han insisterer på at dette skal være spillernes private område før og etter kamp.

• Her kan du lese hele artikkelen om Josep "Pep" Guardiola på Josimar.no

• Her kan du få et innblikk i hvordan Klopp klarte å overliste «Pep» sin utrolige seiers rekke, var det på grunn av sin eminente strategi eller var det en «dårlig» dag for de «blå»


Video

Lykke til med årets sesong både i topp og bredde.

-- annonse --