-- annonse --
Nyheter
I GANG NÅ: Fotballpresident Terje Svendsen og NFF ber kulturminister Abid Raja regjeringen om at breddefotballen for voksne må komme i gang nå. I midten, idrettspresident Berit Kjøll. Foto: NTB
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Daglige bekymringsmeldinger fra klubber over hele landet om manglende interesse og motivasjon, frykt for frafall, bekymring rundt fysisk og psykisk helse, gjør at NFF nok en gang ber om å gå i gang igjen aktiviteten for nærmere 50 000 fotballspiller over hele landet som ikke har fått verken trent eller spilt kamper som normalt siden mars i fjor.

Deler klubbenes bekymring

– Først og fremst fortjener denne gruppen spillere en stor honnør fra alle oss i fotballen for å holde ut etter snart et år på sidelinjen. Vi deler klubbenes bekymring, og ber nå om at denne gruppen får komme i gang med aktivitet. Klubbene våre har gjennom snart et år tatt et stort ansvar, og vist at de håndterer smittevern på en solid måte. I tillegg viser forskning og erfaring fra 2020 at det er liten risiko for smitte ute på fotballbanen, sier Terje Svendsen, president i Norges Fotballforbund til fotball.no.  

Liten smitterisiko

Fotballpresidenten dokumenterer med NFFs egen oppsummering fra sesongen 2020 at fotballen har etablert gode rutiner for smittevern, og at det er liten smitterisiko forbundet med fotballaktivitet.

Smittetilfeller i fotballen i 2020:

  • Barne- og ungdomsfotballen (fra 1. august): 150 000 kamper, 277 000 spillere, over 300 000 kampverter. Ingen kjente smittetilfeller fra fotballen til befolkningen.
  • Toppfotballen: 908 kamper, 1700 spillere og 40 smittetilfeller. 0 smitte fra fotball til befolkningen.

Har vist ansvarlighet

– Vi vil også benytte anledningen til å rose alle ansatte og frivillige ute i klubbene som har vist stor ansvarlighet og sørget for at fotballaktivitet blir gjennomført innenfor gjeldende retningslinjer. Tallene viser styrken i fotballen. Samtidig rapporterer flere fagmiljøer nå om økt bekymring for spesielt unge voksnes (20+) fysiske og psykiske helse. En bekymring vi og klubbene deler. Det å åpne for aktivitet vil bety mye for en gruppe som har hatt en enorm belastning over en for lang tid, sier Svendsen videre til fotball.no.  

Lokale tilpasninger

Norges Fotballforbund ber også regjeringen om å tillate at kommuner med lavt smittetrykk selv kan åpne opp for idrettsaktivitet.
  – Vi deler bekymringen for at det fortsatt er risiko for smitte i samfunnet, spesielt med villsmitte. Samtidig har fotballen gjennom høsten håndtert lokale bestemmelser og perioder med nedstenginger i barne- og ungdomsfotballen som følge av økt lokalt smittetrykk. Dette kan vi også håndtere for spillere over 20 år. Vi ber om at denne gruppen nå prioriteres. Fotballen har ingen medlemmer å miste. Vi mener at kommunene selv har vist at de kan håndtere dette på en god måte, påpeker fotballpresidenten.

-- annonse --