-- annonse --
Nyheter
UTTALELSE: Daglig leder Erik Løland, til venstre, og styreleder Helge Jørgensen i NFF Rogaland finner ingen gode forklaringer på at det ikke lettes på fotballrestriksjonene for alle. Foto: Lars Fisketjøn/NFF Rogaland
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Hele norsk fotball hadde store forventinger om at regjeringen fra 15. juni ville åpne for normal trening også for breddefotballspillere over 20 år, samt åpne for fotballkamper og turneringer for barn og ungdom.
  Det skjedde ikke.
  – Vi opplever det som en enorm skuffelse for alle som driver med fotball, uansett alder eller nivå, skriver NFF Rogaland i sin uttalelse på nettsiden.

Vanskelig å forstå

Fotballkretsen skriver videre:
  – Spesielt skuffende er det når man sammenlikner med lettelser som er gitt på smitteverntiltak i andre deler av samfunnet. Det er vanskelig å forstå hvorfor regjeringen lar breddefotballspillerne i stikken. NFF Rogaland er ekstremt imponerte og takknemlige for måten spillere, trenere, ledere og frivillige har forholdt seg til de strenge smittevernstiltakene vi har levd under siden 13. mars. Den moral og lojalitet fotballklubbene har bidratt med inn mot smittevernsituasjonen, har vært forbilledlig og eksempler til etterfølgelse for resten av samfunnet. Dessverre mottar vi nå tilbakemeldinger på at enkelte i klubbene er i ferd med å miste tålmodigheten med smittevernreglene som gjelder, og derfor oppfordrer vi sterkt til at alle våre medlemmer fortsetter å overholde de koronavettreglene som gjelder for fotballen. Det er helt nødvendig for at vi raskest mulig skal komme tilbake til normal aktivitet.

Enorm verdi

NFF Rogaland lover på sin side å snu hver eneste stein for å normalisere fotballaktiviteten så raskt som mulig.
  – Fotballen har enorm verdi for sosialisering, integrering, inkludering og å skape fysisk aktivitet som gir glede og helsefremmende effekt. For hver dag som går med et altfor strengt regime for fotball, frykter vi frafall i idretten. Det taper i så fall både AS Norge, samfunnet, klubbene, kretsene og ikke minst spillerne selv på, skriver kretsen.
  – I tillegg vet vi at økonomien til våre hardt prøvede klubber er helt avhengig av normalaktivitet. Vi forstår at politikere og helsemyndigheter har vanskelige avveininger å gjøre, men det er viktig at konsekvenser av aktivtetsstopp – og bortfall av inntekt som gjør det krevende for klubber å opprettholde tilbudet framover – også er sentrale momenter i de avveiningene som må gjøres med tanke på oppstart for normal fotballaktivitet. NFF har gjennomført undersøkelser blant fotballklubbene som viser at rundt 25 prosent av klubbene har rapportert inn tall, og disse viser et netto tap på 190 millioner for perioden mars til juni. Det er verdt å merke seg at hele 120 millioner av denne summen er knyttet til breddefotballen (2. divisjon og lavere).

Bønn fra bredden

Samtidig melder NFF Rogaland om innstendig bønn fra breddeklubbene om normal aktivitet. Trenerne i breddefotballen er bekymret for den mentale delen, motivasjonen og lysten hos sine spillere. 
  – Vi mener det vil være svært uheldig om man nå går inn i sommeren uten en dato for kamp, eller en terminliste å forholde seg til. Vi trenger alle noe å se frem til i det som er en krevende tid. Uten noe konkret er vi bekymret for at motivasjonen og den mentale delen for spillerne skal bli problematisk. Vi merker et slags tungsinn hos våre spillere over at de ikke vet, ikke har noe å se frem til av kamper og at sommerturneringer de har gledet seg til ikke blir noe av. At vi har mange spillere som er landslagssktuelle, og som har gått glipp av landskamper og mulig EM-sluttspill forsterker dette. Denne tungsinn-følelsen tror jeg dessverre myndighetene som bestemmer dette undervurderer. Og de undervurderer at dette gjelder svært mange, da det er bredden som er massemønstringen i norsk fotball. Det sier tidligere landslagsspiller og nå trener i Vikings kvinneavdeling, Egil Østenstad til NFF Rogalands nettside.

Trener Ørjan Grødem for Kleppes herrelag i 5. divisjon kjenner på det samme:
 – Vi i Klepp har kjørt nøyaktig etter retningslinjene fra myndighetene, og har hatt respekt og forståelse for at tiltak har blitt iverksatt. Nå som resten av samfunnet åpner såpass opp igjen, og en så stor andel fotballspillere igjen får lov å trene, så testes denne tålmodigheten. Vi forstår lite av hvorfor en så liten andel fotballspillere blir holdt igjen nå, og jeg undrer meg over rekkefølgen på enkelte oppmykningstiltak. Fram til nå har vi arbeidet hardt for å holde oppmøtet og motivasjonen oppe, men dette blir vanskeligere når man ikke føler ting går fremover.

Økende frafall

Stavanger IF-trener Thomas Egeli snakker på vegne av de mange som er bekymret for stort frafall på grunn av situasjonen:
  – Vi i SIF fotball opplever stadig økende frafall på trening under i pandemien. Oppmøtet nå, sammenlignet med oppmøtet før Covid-19 er på 42 prosent, det vil si at over halvparten av de som møtte på trening fast før, er borte nå. Det er ikke alle i 4. divisjon som nødvendigvis har ambisjoner om å bli en mye bedre fotballspiller, så når du da fjerner det å kunne spille på trening, er det ikke like interessant å møte på trening. Rent sportslig blir det å krysse fingrene for at flere av spillerne som ikke er på trening begynner igjen når vi får spille, slik at vi klarer å stille lag i serien. Det er klart det går ut over motivasjonen til både spillere og trener når du aldri får noen konkrete datoer å forholde seg til, sier han til NFF Rogalands nettside.

-- annonse --