-- annonse --
Nyheter
MÅ GÅ: Bjarne Berntsen har kontrakt som Viking-trener ut 2021, men får ikke fortsette etter denne sesongen. Foto: NTB
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

– Dette er en trist dag for Bjarne, klubben Viking og norsk toppfotball. Jeg har hatt en god samtale med Bjarne omkring hvordan han opplever prosessen og beslutningen som er fattet. Han er svært skuffet og er sterkt uenig i klubbens beslutning om å avslutte hans arbeidsforhold ett år før kontraktstidens utløp, sier Teddy Moen.

Håpløs situasjon

Moen mener at trener Bjarne Berntsen med urette har havnet i en situasjon som ikke burde ha oppstått.
  – Han har valgt å akseptere sluttavtalen med Viking, men det er ikke det samme som at han er enig i styrets beslutning eller grunnlaget som er lagt for avgjørelsen. Han er ennå ikke blitt forelagt en begrunnelse for hvorfor klubben ikke ønsket han som hovedtrener neste sesong, selv om han har kontrakt. Det er kritikkverdig og på ingen måte imponerende lederskap.
  – Bjarne er blitt trengt opp i et hjørne i denne saken. Etter snart tre år i jobben og uten noen signaler fra arbeidsgiver underveis, ble han underrettet om at klubbens driftsselskap (ASA) ikke hadde tillit til ham som hovedtrener for 2021. I diskusjonen mellom trener og ledelse om hvordan finne en løsning på neste sesong, ble partene ikke enige. Bjarne følte at han ikke lenger var ønsket i klubben. Dermed så han ingen annen løsning enn å inngå en sluttavtale. En trener som ikke har styrets tillit, er i realiteten en trener uten nødvendige verktøy til å gjøre en fullgod jobb, påpeker Moen videre.  

Hvor er respekten?

Han er sterkt kritisk til beslutningen. Fordi den arbeidsrettslig ikke er i tråd forventningene i arbeidslivet, men også fordi en tradisjonsrik klubb som Viking er villig til å kvitte seg med en trener som har vært så sentral og viktig for klubben i over 40 år.
  – Det er leit å se den manglende respekten som klubben viser for foreningsmannen Bjarne. I mine øyne er han en av klubbens viktigste personer gjennom tidene. I ettertid håper vi å se mange medlemmer i klubben som gir klart uttrykk for at dette er en kultur man ikke burde være seg bekjent av. Når det i tillegg er en beslutning som slik jeg oppfatter det er fattet utenfor Viking FK som arbeidsgiver, er det enda mer klanderverdig. Bjarne Berntsen er ansatt i Viking FK, ikke i Viking Fotball ASA. Forhold knyttet til kontraktsforhold med en trener skal behandles og følges opp i klubbens organer, ikke i et samarbeidende selskap. Dette er en sak som vi ønsker at idrettsstyret i NIF bør se på sammen med Norges Fotballforbund (NFF).  

Tøft, men profesjonell

– Jeg er svært imponert over Bjarne i denne situasjonen, og han vil være 100% profesjonell ut sesongen. Bjarne har et langt liv i fotballen, og er en av trener-Norges nestorer. Han har en fantastisk kompetanse som det er leit å se at en klubb som Viking ikke ser ut til å anerkjenne. For tilliten til norsk toppfotball i tiden fremover, er det avgjørende at man ikke får for mange av denne type saker, understreker Moen.
  Han synes det dette året har vært flere treneravganger i toppfotballen som kunne vært løst på en mye bedre og smidig måte. Sakene har dessverre bidratt til et svekket omdømme av bransjen, de aktuelle klubbene og også trenerne selv.  
  – Toppfotball er en resultatorientert bransje, hvor mye av ansvaret blir tillagt hovedtreneren. Da er det heller ikke unaturlig at det innimellom vil være et ønske om å skifte ut treneren. Men det må skje på en ordentlig måte og med respekt overfor treneren. Dette er det nødvendig å si fra om, hvis vi som interesseorganisasjonen for fotballtrenere, skal bli lyttet til, sier Teddy Moen.

Ikke ønsket

Bjarne Berntsen sjøl sier i et intervju med VG i dag at han er helt uenig i Vikings begrunnelse for å gi ham sparken etter sesongen.
  –  Det er en ren oppsigelse ett år før kontrakten går ut. Jeg er veldig skuffet og trist. Jeg synes det er veldig tøft etter tre fantastiske år jeg har hatt i Viking nå. Jeg hadde veldig lyst til å avslutte med stil ut kontraktsperioden, men det ønsket ikke styret, sier Bjarne Berntsen til VG.

Bjarne Berntsen ledet Viking til NM-gull i fjor og opprykk til Eliteserien året før. Og en femteplass i 2019. Han har også ledet Viking fra 1992 til 1995 og som midlertidig trener i 2004.

-- annonse --