-- annonse --
Nyheter
GIR SEG: Nils Johan Semb (til venstre) gir seg som sportssjef for A-landslaget. Her sammen med landslagstrener Lars Lagerbäck og assistent Per Joar Hansen. Foto: NTB Scanpix
Teddy Moen
KOMMENTAR Av Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Det vil bli et tomrom etter Nils Johan Semb når han trekker seg tilbake i 2021. Da vil han kunne se tilbake på over 30 år i ulike roller i Norges Fotballforbund. Dette gjør ham til en av de mest markante fagpersonene i NFF  gjennom historien. Få har lengre fartstid med landslags- og toppfotball enn Nils Johan.

  • 1990-1998: U- og OL-landslagtrener
  • 1998-2003: A-landslagstrener
  • 2009-2018: Toppfotballsjef
  • 2018-2019: Sportssjef A-landslaget herrer

I tillegg var han ekspertkommentator i TV 2 fra 2006-2009 og U18 landslagtrener i 2008.

Lang trenerkarriere

Allerede tilbake i 1988 som 29-åring ble han hovedtrener for EIK Tønsberg i datidens OBOS-liga (1. divisjon) og tok klubben til semifinalen i NM i 1989 hvor det ble tap for Molde. Han fulgte i tradisjonene til topptrenere som blant andre Nils Arne Eggen, Egil Drillo Olsen, Kjell Schou Andreassen og Andreas Morisbak og sørget for å få på plass en solid pedagogisk og idrettsfaglig utdannelse. Med 3-årig lærerskole, Sjøforsvarets Gymnastikkskole og til slutt hovedfag i idrett fra Norges idrettshøgskole, var plattformen lagt for en karrierevei innen fotball.

Parallelt med avslutningen av sitt hovedfag ved NIH (oppgave på bruk av feedback i fotball), underviste han i fotball ved institusjonen, trente Eik og ble assistenttrener på U21-landslaget under Benny Lennartsson. Da Benny ga seg, var Nils Johan er naturlig avtaker i jobben. I samarbeid med A-landslagtrener Egil Drillo Olsen, fikk norsk landslagsfotball sine største fremganger i denne perioden. A-landslaget deltok i to VM sluttspill (1994 og 1998) og U21-landslaget tok en historisk bronsemedalje i Europamesterskapet i 1998. Ikke før 2013 deltok Norge igjen i EM på ny, så dette viser hvilken bragd dette var.

Suksess med A-landslaget

Da han så tok over som A-landslagssjef etter Drillo, påtok han seg en stor utfordring. Å følge etter den utrolig populære og karismatiske Drillo var ingen enkel oppgave, men Nils Johan løste oppgaven på en fremragende måte. I 1999 sesongen ledet han A-landslaget til seier i ni kamper på rad, noe som er norsk rekord. Dette året fikk han tildelt Kniksens hederspris, og det anerkjente fotballmagasinet France Football kåret Norge til Europas beste landslag. Deretter ledet han Norge til et sluttspill i Europamesterskapet i  2000. På minst mulig margin røk laget ut av gruppespillet etter å ha slått Spania i åpningskampen. 

Men da A-landslaget verken lyktes med å kvalifisere seg for VM i 2002 eller EM-sluttspillet i 2004 (spilte playoff mot Spania), trakk Nils Johan seg som A-landslagstrener. Etter over 10 år med store fremganger for norsk landslagsfotball, var forventingene så store i folket, i media og i egen organisasjon at dette var et naturlig valg å ta. I hele hans periode som sjef ble det også stilt spørsmål knyttet til landslagets spillestil, og da resultatene ikke kom, ble kritikken ensisig og sterk.
  Åge Hareide etterfulgte Nils Johan som ny sjef for A-landslaget. 

Tilbake i ny rolle

Etter noen år som ekspertkommentator i TV 2, ble han høsten 2009 ansatt som toppfotballsjef i Norges Fotballforbund. I starten skulle han lede både sporten i NFF og det nyopprettede Toppfotballsenteret (et samarbeidsprosjekt med Norsk Toppfotball), men etterhvert ble hans rolle knyttet til arbeidet med landslagene på herre- og kvinnesiden (inkludert de aldersbestemte landslagene). I denne perioden sørger han for å sikre mer ressurser og en større satsing på tallentutvikling og alderbestemte landslag. Her legges mye av grunnlaget for den utviklingen som man har sett de siste årene med de yngre landslagene. 

Men da ledelsen i NFF høsten 2013 velger å sparke Egil Drillo Olsen som A-landslagssjef, ble ikke Nils Johan involvert i prosessen. Han var på reise i USA og ble ikke konsultert. Vi som kjenner ham vet at dette var et hardt slag for ham. og han vurderte å gi seg som toppfotballsjef. Men Nils Johan fortsatte i stillingen og forholdt seg profesjonelt og lojalt til arbeidsgivers valg og beslutninger. Da Per-Mathias Høgsmo trakk seg som landslagssjef i 2016, ble nåværende landslagssjef rekruttert av Nils Johan Semb.
  – Nils Johan var en viktig person for meg da jeg ble ansatt ettersom vi kjente hverandre godt, og han kunne det meste om norsk fotball. Med den støtten visste jeg at min jobb spesielt i starten ville bli mye lettere. Nils Johan var derfor en viktig grunn til at vi etter en treg start ganske raskt fikk betydelig bedre resultater, sier landslagssjef Lars Lagerbäck til fotball.no.

Nils gikk i  2018 over i en ny rolle som sportsjef for A-landslaget på herresiden, da Lise Klaveness ble ansatt som direktør for elitedelen i NFF. 

Unik kompetanse og erfaring

Nils Johan Semb har tidvis høstet mye kritikk både som landslagssjef, toppfotballsjef og nå sist som sportssjef for A-landslaget. Å stå i jobb i norsk toppfotball er en tøff oppgave, men Nils Johan Semb har aldri klaget sin nød. Han har vært uhyre profesjonell, lojal og en god støttespiller for sine medarbeidere og NFFs ansatte. I trenermiljøet har han alltid vært respektert, godt likt og en god sparringspartner. Få fotballtrenere i Norge har mer erfaring og kompetanse på internasjonal fotball enn Nils Johan Semb. Dette er en verdi vi håper NFF nå ønsker og evner å ta vare på i hans nye rolle som «seniorrådgiver».

Norsk Fotballtrenerforening ønsker Nils Johan Semb lykke til med nye oppgaver i NFF og i fremtiden. Han har gjennom alle år vært en god samarbeidspartner for NFT, og et godt medlem i foreningen. Allerede ved foreningens tilblivelse i 1986 meldte han seg inn i NFT, og siden har han vært en viktig støttespiller i foreningens arbeid. Det takker vi ham for.

• Les også: Semb slutter som sportssjef

-- annonse --