-- annonse --
Nyheter
NM-GULL: LSK kvinner kunne feire NM-gullet etter seier i Cupfinalen i fjor. De får en ny sjanse i år, mens NM for menn er avlyst. Foto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

NM i de aldersbestemte klassene er allerede avlyst for lengst.

  Samtidig tenker NFF helt nytt når det gjelder gjennomføring av NM for menn neste år – det kan bli Cupfinale allerede i mai.
  – Det settes nå ned et utvalg som vil bestemme cupens format neste år, forteller NFFs konkurransedirektør, Nils Fisketjønn, til Eurosport.no.
  Utvalget skal komme med sin innstilling slik at NFF kan fatte en avgjørelse innen utgangen av oktober. Flere ting skal vurderes. Blant annet om neste års cupmesterskap skal avholdes fra mars til mai. En slik løsning vil hindre mulige problemer rundt hvem som skal få den siste plassen i Europa League-kvalifiseringen.
  Om neste års kongepokal utdeles allerede i mai, vil vinneren der få den siste europacupplassen – ikke fjerdeplassen i årets Eliteserie, som man kan se for seg når det ikke blir NM i år. Et slikt oppsett vil medfølge en "vanlig" cup med syv runder, i tillegg til at man muligens vil utvide antall lag i kvalifisering én og to.

Få ledige datoer

I en pressemelding torsdag, skriver NFF:
«Terminlisten på herresiden gir svært få ledige datoer for gjennomføring. Nylige tilstramninger i toppfotballprotokollen øker sannsynligheten for ytterligere mangel på spilledatoer. I tillegg er det ikke medisinsk tilrådelig med et ytterligere fortettet kampprogram som kan øke risikoen for belastningsskader.»

Fotballpresident Terje Svendsen utdyper:
  – 2020 er et unntaksår for samfunnet og for norsk fotball. For første gang i historien, med unntak av krigsårene, er det ikke mulig å gjennomføre et normalt norgesmesterskap for herrer. NFF har hele tiden hatt som mål å få i gang hele fotballen. Når myndighetene ikke har gitt grønt lys for trening og kamp for alle, kan NM i 2020 uansett ikke gjennomføres med at breddeklubbene får delta. Etter en helhetsvurdering er dessverre konklusjonen at årets norgesmesterskap for herrer avlyses, sier NFF-president Terje Svendsen til fotball.no.

Riktig avgjørelse

Styreleder Cato Haug i Norsk Toppfotball mener det er en riktig avgjørelse å avlyse NM for menn i år. 
  – Det er selvfølgelig synd at 2020 blir et år uten NM, men en helt riktig avgjørelse slik situasjonen har blitt. Vi mener dette er riktig av to årsaker. For det første at NM skal være for både topp og bredde. Det er mye av sjarmen med cupen, og det hadde det ikke blitt med annen løsning nå. Og for det andre at det hadde blitt veldig vanskelig rent praktisk å få gjennomført rundene med det tette programmet utover høsten, sier Haug til fotball.no.

Kvinnefinale på Ullevaal

På kvinnesiden er situasjonen annerledes.
  – På kvinnesiden har vi en annen situasjon. Vi vet at cupen er viktig for engasjementet og oppmerksomheten som fotball for kvinner fortjener. Derfor er jeg svært glad for at vi kan gjennomføre NM for kvinner. I tillegg flytter vi årets finale hjem til Ullevaal. Slik situasjonen er nå kan vi ikke ha mer enn 200 tilskuere, men vi kommer til å gjøre vårt for å skape en flott ramme rundt finalen innenfor smittevernfaglige rammer sammen med våre samarbeidspartnere. Med dette sender vi et signal om viktigheten av å satse på fotball for kvinner, sier fotballpresidenten til fotball.no.

Berømmer NFF

Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen berømmer NFF.
  – Det er synd at cupen på herresiden ikke kan gjennomføres, men veldig gledelig at vi også i år kan kåre en cupvinner på kvinnesiden. Vi må berømme NFF for at de har lyttet til klubbene i denne saken. Cupen er viktig for oppmerksomheten rundt kvinnefotballen, og det er stort for oss at finalen spilles på nasjonalarenaen Ullevaal stadion, sier Jørgensen til fotball.no.

Cupløft i 2021

Samtidig signaliserer Terje Svendsen at NFF ønsker å satse ekstra på cupen i 2021.
  - Vi ønsker å gi cupen et løft neste år, for eksempel ved at flere lag får være med i de kvalifiserende rundene, og at flere av de siste rundene legges til helg for å øke attraktiviteten og øke interessen.

Forbundsstyret har også bestemt at cupkassen på herresiden, som består at 30 millioner kroner, fordeles i tråd med normal utbetaling 2017-2019: Det betyr om lag 13 millioner kroner til toppklubbene, 8 millioner kroner til breddeklubber og 8 millioner kroner til Fotballforbundet.

-- annonse --