-- annonse --
Nyheter
NY BOK: Michael Calvin tegner et dystert bilde av talentutvikling og akademimodellen i engelsk fotball. FOTO: Random House
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Mark Calvin er en prisbelønt forfatter som tidligere har skrevet om speiderne / scouts i fotballen («The Nowhere Men») og deretter om managerne / trenere i «Living on the Volcano». Nå er hans bok om spillerne selv, i sin største og mest ambisiøse bok til nå klar, «No Hunger In Paradise; The Players. The Journey. The Dream» ut for lesning.

Intervjuet hundrevis

Basert på hundrevis av intervjuer, forsøker boken å beskrive hva som kreves for å komme gjennom som profesjonell fotballspiller i England, og om bransjens fallgruver, presset og ofrene underveis.

Han beveger seg fra mottakssentre blant fattige og gjenger i bydelen Brixton som har utviklet flere engelske landslagsspillere, til 2 milliarder treningskomplekset i Manchester, som i større grad dyrker misunnelse og mismot, basert på de mange historiene til de mest lovende unge spillerne han har møtt.

Calvin har intervjuet foreldre, trenere, agenter og ledere og spillere for å få et helhetlig bilde av «fotballopplærings»-systemet, som er full av korrupsjon og misbruk. No Hunger In Paradise er full av kraftige menneskelige historier: av ungdommene som faller gjennom sprekker og om dem som mister fokus p.g.a. penger.

Mørk industri

I England er utfordringen med å utvikle toppfotballspillere større enn noen gang. Det gjør at søket ett «talent» er blitt en helt sentral del av en som betegnes som en mørk fotballindustri. Som ett ledd i strategien om å utvikle spillere, har de engelske toppklubbene investert store penger i egne akademier for skape større verdier gjennom egenutvikling. I dag kan klubbene i realiteten rekruttere barn og unge fra hele verden, og knytte dem til seg fra de er ni år gamle.

Mange penger

Men ytterst få toppspillere kommer gjennom, skriver forfatteren Michael Calvin i boka , hvor mange skylder på de astronomiske lønningene for at ikke flere talenter lykkes.

- Vi gir tenåringer ti, tjue, til og med tretti tusen pund i uka (Mellom hundre og tre hundre tusen kroner, red.anm.). Hadde du gitt det samme til en voksen mann hadde han sannsynligvis sporet helt av, og her gir vi det til barn som er i ferd med å forme sin egen personlighet, sier Chris Ramsey i boka.

Ramsey er svært bekymret for hva alle pengene i fotballen gjør med barna som tas inn i akademiene.

Trangt nåløye

Michael Calvin peker på apatien alle pengene skaper blant de unge talentene, en apati som gjør dem uskikket til å legge inn den tøffe og langsiktige jobben som trengs for å lykkes på toppnivå.

Av alle talenter som tas opp av toppklubbenes akademier, er det 0,012 prosent som blir profesjonelle fotballspillere og drar fram et eksempel fra boka:

- Chelsea har hatt mest suksess i ungdomsfotballen de siste årene og har vunnet fem av de siste sju FA-cupene for ungdom. Den eneste akademispilleren som har startet en kamp i Premier League i år er John Terry. Han er 36 år.

Mer om boka

Forfatter: Michael Calvin

Sjanger: Sport + Rekreasjon, Biografi + Selvbiografi

Bokformat: innbundet

Språk: Engelsk

Antall sider: 400

Utkommet: April 2017

TCIN: 52098217

ISBN: 9781780896304

Kan kjøpes: Via Amazon

-- annonse --