-- annonse --
Nyheter
HJEMMEBANE: Kanskje det blir Pål Arne Johansen som leder G19-landslaget på EM i Norge i 2022? Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB scanpix
Gjest
Fotballtreneren

Hvis Norge får tildelt mesterskapet, blir det første gang landet arrangerer et G19-EM siden 2002.
  – Det er veldig positivt, og jeg håper at styret også går for å søke om enda flere mesterskap i framtiden, både på herresiden og damesiden. Det er jo først og fremst å søke på de mesterskapene som har åtte nasjoner med som er mest nærliggende. Det er mange plussfaktorer som ligger i å arrangere et mesterskap, sier tidligere landslagssjef og nåværende seniorrådgiver Nils Johan Semb til NTB.

Bra for norsk fotball

– Dette er veldig spennende. Det skjedde mye positivt i norsk fotball etter 2002 som en reaksjon. Å få sju av de beste lagene i Europa opp hit og konkurrere mot oss, det er veldig bra for både spillerne og norsk fotball, sier Pål Arne «Paco» Johansen, som ledet Norge under U20-VM i Polen i mai, og som nå jobber med flere årganger.

2003-årgangen

Dersom Norge får tildelt mesterskapet, vil det primært være 2003-årgangen som vil representere hjemmenasjonen.
  – Det blir viktig å få et ordentlig opplegg rundt laget som eventuelt skal være med, siden man mister kvalifiseringen med tolv kamper når man er forhåndskvalifisert som vertsnasjon. Det sportslige løpet her blir viktig, sier Johansen til NTB.

Verdifullt

– Det er kjempespennende å arrangere et G19-mesterskap. Vi har jo også kvalifisert oss til to EM på rad, som er oppsiktsvekkende når det bare er sju plasser å slåss om. Trangere nåløye får man ikke, sier seksjonsleder for aldersbestemte landslag, Truls Dæhli.
  – Det å spille i et mesterskap er utrolig verdifullt for alle lag. Og det å arrangere er også en god mulighet til å få den erfaringen man ønsker.

Store stjerner

I 2002 ble kampene spilt på Gjemselund, Melløs, Hønefoss, Åråsen, Nadderud, Marienlyst og Ullevaal. Da endte Norge med Christian Grindheim, Kristoffer Hæstad og Rune Almenning Jarstein sist i gruppen med null poeng og 1-9 i målforskjell.
  – Det var veldig utviklende for organisasjonen, både på arrangementssiden, men også på den sportslige delen. Da er man også automatisk kvalifisert, sier Semb til NTB.
  I mesterskapet for 17 år siden spilte stjerner som Petr Cech, Andres Iniesta, Philipp Lahm, Per Mertesacker og Fernando Torres. Sistnevnte ble toppscorer og avgjorde finalen mot Tyskland.
  – Dette danner en referanseramme og er motiverende for dem som kan delta og miljøene rundt, sier Nils Fisketjønn, sjef for konkurranseavdelingen i NFF, til NRK.

-- annonse --