-- annonse --
Nyheter
NY EPISODE: Andre episode av podkasten FOTBALLTRENEREN er klar. Denne gangen er Per Joar Hansen og Dag Opjordsmoen gjester hos Teddy Moen. Foto: Privat
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

NFTpodkastLogoD0321FOTBALLTRENEREN er podkasten for fotballtrenere - av fotballtrenere. Og kan forhåpentligvis bli et selvsagt valg for alle fotballtrenere som ønsker å lære mer om rollen, faget og forhold som er av interesse for trenere på alle nivåer. Podkasten produseres av Norsk Fotballtrenerforening i samarbeid med Norsk Tipping, en av NFTs samarbeidspartnere.
  I første episode var Nils Johan Semb og Lars Bohinen gjester hos programleder Teddy Moen, NFTs daglige leder. 

Nå er episode 2 den neste i rekken av avsnaitt hvor NFT ønsker å formidle kunnskap og forståelse om trenerrollen fra erfarne og kunnskapsrike fotballtrenere, trenerveiledere, pedagoger, forskere og andre betydningsfulle i bransjen vår. Tidligere assisterende landslagstrener Per Joar Hansen er gjest i denne episoden, sammen med nestor og mangeårig NFT-styremedlem Dag Opjordsmoen.

Fag med fagfolk

Det finnes allerede en rekke podkaster om fotball tilgjengelig. Der det snakkes om fotballtrenere og hva trenere gjør, hvordan de tenker og hvordan de opptrer. Ikke like ofte med erfarne fagfolk som deltakere og bidragsytere. Det er dette «vinduet» NFT har lyst til å åpne med sin egen podkast FOTBALLTRENEREN.
– Vi vil løfte fram stemmene til ekte og autentiske fotballtrenere med solid fartstid og lang bransjeerfaring, sier Teddy Moen.
Alle podkastene vil være en samtale mellom Moen og en eller flere trenere, hver episode med en varighet på 45-60 minutter.

Daglig leder Teddy Moen har nærmere 40 år bak seg som trener på alle nivåer. Dette har gitt han en unik kompetanse og nettverk. Med dette utgangspunktet, er forutsetningene for en spennende og levende podkast som kan fotballtrenere inspirasjon og faglig påfyll, godt ti lstede.

Spillets utviklingstrekk

«Forstår trenere spillets utvikling godt nok» er tema når medlem av NFT, Per Joar Hansen og styremedlem (i snart 25 år!) i foreningen, Dag Opjordsmoen møter daglig leder Teddy Moen. 
  Inngangen er at fotballspillet er sentrum for en treners oppmerksomhet og inngang til trenerrollen. Fotballspillet er i utvikling på mange områder, men er det nødvendigvis slik at alle utviklingstrekk er av ny karakter, eller bygger utviklingen av en rekke grep og metoder som har vært brukt og innført tidligere?
  Samtalen mellom de tre handler om viktigheten og betydningen av at fotballtrenere, uavhengig av nivå, trenger å sette av mye tid og innsats for å lære mer om spillets innhold og kompleksitet. Og bidra til å gi dem et blikk på utviklingstrekk i fotballens siste 50 år.

 • Perry om hvordan det var å starte ut som spillende trener i Eliteserien som 30 åring.
 • Å bli fotballtrener var et bevisst valg for meg, forteller Opjordsmoen. Men jeg oppdaget fort hvor mye jeg ikke kunne!
 • Viktigheten av å få lov til å være rundt landets fremste trener-personligheter i den formative fasen. 
 • Nils Arne Eggen og Egil Drillo Olsens betydning for utvikling av en norsk treneridentitet. 
 • Hvordan jakte konkurransefortrinn, hvordan vinne fotballkamper, motivasjon, gruppepsykologi?
 • Den dagen man tror man er ferdig utlært, er man ikke utlært, men ferdig! Innovasjon er avgjørende.
 • Læring er det grunnleggende i trenergjerningen. Noe mange kanskje innimellom hopper over på jakt etter mer spennende ting.
 • I fotballen står man på skuldrene til mange andre trenere som har bygd ny kunnskap før deg - lite nytt, men ny innpakning.
 • Alt jeg har lært, har jeg stjålet. Hvordan kan fotballtrenere lære av Picasso? Å stjele som en kunst - skape nytt uttrykk og forståelse. 
 • Du lever forlengs og erfarer baklengs. Hadde gjerne sett at jeg var mer nysgjerrig på fotbalfaget da jeg startet ut som trener.
 • Veien til Pep Guardiola er noe andre fotballtrenere kan lære av - hans filosofi er utviklet i møte med en rekke fotballtrenere som han har lært av.
 • Hvorfor er det så viktig å kunne historien - finne denne og så få denne implementert i trenerutdannelsen - slik tenker NFF.
 • Spillet utvikler seg fort, men noe går sakte og er grunnleggende. Disse betingelsene må fotballtrenere forstår. Viktigheten av læringsbilder og refleksjon. 
 • Bli mer enn en kopiist - se, lær og modeller. Slik bør unge trenere tenke og handle.
 • Harald Berg var den som innførte 4-3-3 systemet i norsk fotball i 1974.
 • Fotball har vært en del av en evolusjon. 90 tallet ga norsk fotball et buks uten like!
 • Lederskapet i trenerstanden i forhold til Europa er nok mindre autoritet. Men man bør ikke endre vår kultur for mye. 
 • Hva er en prakademiker i fotball?
 • Derfor tror jeg på den nye generasjonen av fotballtrenere, men de må også forstå at de er en historikk de må kjenne til.
 • Synes dere dagens utdanning av fotballtrenere tar NOK inn over seg at fotballtrenere bør ha inngående kjennskap til fotballens utviklingstrekk?
 • Og hvorfor vil kunnskap og innsikt om dette, kunne gi de en fortrinn på treningsfeltet og i konkurransen?
 • All utvikling bygger på læring, hva er da viktigere enn læring? Derfor er det mye å hente gjennom skole og hvordan skolenverden jobber.
 • Søk opp og lytt til kultur-arkitektene. Trenerne bak trenerne. Finne nye og spennende kilder. 
 • How to coach - det er der marginene sitter i trenerollen.

Gjest 1: Per Joar Hansen

Per Joar «Perry» Hansen (55) var inntil i fjor høst assisterende landslagstrener under Lars Lagerbäck. Han innehar UEFA PRO-lisens, og har vært hovedtrener på toppnivå som Rosenborg, Aalesund, Ranheim og Sundsvall i Sverige. Begynte karrieren som spillende trener for Strindheim i Eliteserien i 1995. Også vært U21 landslagstrener og ansatt i Norsk Toppfotball Sport. Serie og Cupmester med Rosenborg som spiller. En av de mest bereiste norsk fotballtrenerne. Har en rekke besøk til klubber, lag og landslag over hele verden. En uredd trener som aldri har vært redd for å stille kritiske spørsmål om tilstanden i norsk fotball. Liker å egge til debatt og refleksjon rundt utvikling, drift og utøvelsen av trenerrollen. En meget respektert fagmann i miljøet som har en spesiell forkjærlighet for fotballens historiske utviklingstrekk. Kommer fra Trofors i Nordland, men bor på Stjørdal.

Gjest 2: Dag Opjordsmoen

Dag Opjordsmoen (65) er fagansvarlig i Norsk Toppfotball Sport (tid. Toppfotballsenteret) og en nestor som veileder på NFFs UEFA Pro- og A-lisens kurs. Debuterte i Eliteserien allerede i 1974, og har vært nær på utviklingen av norsk fotball i nær 50 år. Hvor han har vært profesjonell fotballtrener i over 25 år. I toppklubber som Raufoss, Nybergsund og Bodø/Glimt. UEFA PRO-lisens trener og i tillegg til utdanning som lærer i skoleverket. Over årene har han tilegnet seg en unik bransjeerfaring som gir ham stor tyngde og kredibilitet. Han er derfor en naturlig rådgiver, mentor og veiledere for andre fotballtrenere i en rekke spørsmål knyttet til profesjonen, faget og treneryrket. Styremedlem i Norsk Fotballtrenerforening siden 1995. Mannen som i mange år hatt 150 reisedøgn i året i fotballens tjeneste og har vært til stede på mesterskap, konferanser og studiebesøk i svært mange nasjoner. Dette gjør ham i stand til å forstå fotballen som fenomen og spillets kontekst bedre enn de fleste andre. Født, vokst opp og bor på Raufoss.

 

-- annonse --