-- annonse --
Nyheter
STRAFFER: De nye reglene omhandler blant annet hvordan keeperen skal kunne agere på straffespark. Foto: NTB scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Det innebærer at kvinnenes fotball-VM, som starter 7. juni, blir den første turneringen som skal spilles med det nye regelverket på plass. Til sammen er det et titalls regler som enten er nye eller gamle som blir justert.

Gjeldende fra 2020 i Norge

Dette betyr også at de innføres de i de fleste ligaer og turneringer fra og med kommende sesong, som starter nå til høsten. For Norge sin del trer reglene i kraft først fra 1. januar 2020. Vi tar med noen av de viktigste endringene.

Tydeligere handsregel

En av de regelene som har skapt mest debatt, usikkerhet og stor frustasjon har vært handsregelen, og her er mye tid gått bort til å sjekke med VAR.
  Nå blir regelen endret.
  Først og fremst vil de nye handsreglene komme forsvarende lag til gode. Fra og med lørdag står det ettertrykkelig i regelverket at det skal dømmes frispark når mål eller åpenbare målsjanser stammer fra en handssituasjon, helt uavhengig av om berøringen er gjort med overlegg.
  Dommeren skal også blåse for samtlige handssituasjoner der ballen treffer en hånd eller arm som er i en unaturlig posisjon.

Endring av straffespark

En annen regelendring kommer i forbindelse med straffespark, på hvordan keeper kan opptre ved selve straffe når selv straffen blir tatt.
  Keeperen trenger ikke lenger å stå med begge beina på målstreken ved straffespark. I stedet heter det nå at målvakten må ha en del av minst én fot på målstreken. Dette skal gjøre det enklere for keeperen, særlig når straffetakeren stopper opp for å finte ut vedkommende.

Uthaling av spilletid

Å hale ut tiden på slutten av kamper har vel skapt irritasjon for oss alle, ikke minst for laget som ligger under, men også publikum og oss TV-seere. Dette er spillere som ligger nede, går i «sørgemarsj» ut av banen, og som selvsagt velger lengste vei ut.

Kort til trenere

Nytt fra 1. juni er det også at trenere og andre personer fra støtteapparatet kan tildeles gule og røde kort for overtramp, på lik linje med spillere. Trenere vil også kunne få karantene for flere gule kort i følge adressa.no/100% sport.

Utfordinger

– Utfordringen når det kommer nye spilleregler er jo å sørge for at alle har en felles forståelse og praktiserer likt, og at det også er forutsigbart for spillerne, sier Terje Hauge til NTB. Slik sett er det greit å vente til 1. januar med å innføre dette i norsk fotball.

De nye fotballreglene er vedtatt av Fotballens internasjonale lovkomité (IFAB) og trer i kraft lørdag 1. juni.

• Les hele NTB-artikkelen om regelendringene på dagbladet.no

-- annonse --