-- annonse --
Nyheter
BOK OM ARGENTINSK FOTBALL: Angel with Dirty Faces er den definitive historien om en verdens ledende fotballnasjoner og deres mange paradokser. Foto: ORIONBOOKS
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

«Angels with Dirty Faces» forteller historien om hvordan fotballen har definert Argentina, men også om nasjonens bidrag til fotballens evolusjon. Fotball er ikke bare å regne som en religion i Argentina, fotballen gjennomsyrer ALLE sider av samfunnet på godt og vondt!

Boken viser hvordan fotballen har vært brukt av statsapparatet for å kamuflere de endeløse utfordringene nasjonen står overfor, men også hvordan fotballen har gitt Argentina en stolt nasjonal identitet. For hva ville vel folk flest visst om Argentina, om det ikke var for deres fremganger på fotballbanen?

Viggo Strømme – ekspert på argentinsk fotball

Hvorfor er Argentina en unik fotballnasjon? Min nysgjerrighet er blitt pirret de senere år. Primært gjennom å lese NFT-medlem Viggo Strømmes detaljerte og fotballfaglige «leserbrev» (se henvisning nederst på siden) fra hans reiser til Sør-Amerika i blad og på nett. Gjennom oppfølgende samtaler med Viggo har han malt ett bilde av en fotballkultur, som sterk, kontrastfylt og ikke minst sulten!

Vi kan lære mye av argentinsk fotball, men da må vi også erkjenne at vi behøver å lære mer om deres fotballkultur. Lidenskapen for feltet som Viggo Strømme representerer har vært ett viktig bidrag til slik kunnskapsutvikling. Dette samarbeidet, gjorde også sitt til at Trenerforeningen sammen med Viggo Strømme lyktes med å hente to argentinske fotballtrenere (José Vazquez og Cristian Solari) til den Nordiske Fotball Trener Konferansen (NFTK) i Gøteborg fra 27.-29.januar.

Dog – for andre fotballtrenere i Norge – begynn med å lese «Angels with Dirty Faces». Kan anbefales!

Om forfatteren

Jonathan Wilson er en av verdens fremste fotballskribenter og forfattere. Han har skrevet en rekke bøker om fotball, gjerne med ett historisk bakteppe. Hans mest kjente verk er nok «Inverting the Pyramid», historien om fotballens evolusjon.  Kan nevne at denne ble presentert på Cupfinaleseminaret i Oslo i 2012 for UEFA Pro- og A-lisens trenere. I store perioder det siste tiåret, har Wilson hatt tilhold i Buenos Aires, noe som naturlig gir han en nærhet til bokens innhold.

Hvordan argentinsk fotball kom til å definer en nasjon. 

Argentina1HovedBLIV OG DØD: For å forstå argentinsk fotball må man forstå det argentinske samfunnet. Fotballkamper i Argentina har de siste årene vært veldig preget av vold og stygge episoder. Barras bravas er supportergrupper som finner utløp i sosial frustrasjon og sinne i fotballkamper. Her fra en kamp med Boca Juniors. Foto: DIGITALSPORT

Boka tar for seg utviklingen av fotballen fra slutten av 1800-tallet, da en gruppe av utvandrede briter introduserte sporten. Fotballen spredde seg fort til de store massene og ble innen kort tid det mest synlige kulturelle fenomenet i Argentina.  Rivalisering med nabolandene Uruguay og Brasil for fotballmessig herredømme, sportslige opp- og nedturer, organiseringen av ulike konkurranser og ligaer samt hvilke klubber argentinere holder med, tar mye plass i boka. Det er fascinerende å bli bedre kjent med en rekke av landets fotball-ikoner, ikke bare Maradona, Messi og Di Stéfano, deres oppvekst, gjennombrudd men også gjerne tragiske endelikt. Forfatteren er også klar på at fotballen som ett sosialt, kulturelt og samfunnsmessig fenomen står overfor store utfordringer i dag. Voldsdyrkelse, korrupsjon, stagnasjon og det faktum at flere og flere av de beste spillerne og treneren forlater Argentina til fordel for Europa. Dette svekker kvaliteten i deres fotballkultur.

Fem ulike faser

Wilson har valgt å dele utviklingen av argentinsk fotball inn i fem ulike faser:

  1. Tilpasninger etter innføringen av spillet fra britiske innvandrere
  2. Den gyllende perioden med «la nuestra», den estetiske spillestilen som oppstod parallelt med at president Juan Perón valgte å bringe Argentina inn i isolasjon fra omverdenen
  3. Endringen til en mer pragmatisk fotball med innføring av den brutale spillestilen av «anti-fútbol»
  4. Fusjonen mellom estetikk og pragmatisme under César Luis Menotti
  5. Det fantastiske utvalget (med ofte underpresterende…) av kreative og talentfulle spillere i moderne tid

Wilson lykkes på en god måte å beskrive hvordan trendene i landets gjerne over-optimistiske politikk, som gjerne ender opp i tragedier, også i stor grad påvirker fotballens utvikling.  Han har et godt øye for detaljer samtidig som vi får god oversikt på det store bildet.

Bekrivelsen av ulike strategier, taktikk, trenerpersonligheter, mentalitet og «vinne-for-enhver-pris» holdning, styrker mitt inntrykk av deres fotball-kultur som svært annerledes enn vår norske. Forventningene, kravene, intensiteten og ikke minst den oppofrelsen som spillere, trenere og fans må gjennom, gjør at man forstår bedre hvorfor prestasjonskulturen i Argentina er fantastisk sterk. Men også de skyggesidene som fotballen frembringer.

Fotball og samfunn vevd inn i hverandre

Argentina1EFATTIGDOM: Svært mange mennesker i Argentina lever under fattige forhold, i slite bydeler hvor vold, kriminalitet og rus er en del av hverdagen. For svært mange er fotballen lyspunket. Foto: DIGITALSPORT

Boka er nesten like mye en fortelling om landets historie som om fotballens historie. Det som gjennomsyrer den er hvordan ett tøft samfunn med vold, korrupsjon og tragedier har skapt en fotballkultur som både dyrker fotball som kunst, samtidig som sporten er svært konkret og pragmatisk.

– I Argentina er den en helt spesiell sult for det å spille fotball. Det er en stor sjanse til å forbedre økonomien og til å hjelpe familien. Den finnes ikke i Norge slik jeg ser det. I Norge spiller gutter fotball for å utøve en sport. De fleste tenker å få seg en utdanning og jobbe med noe annet. I Argentina ønsker alle å bli gode i fotball, å spille for Boca og landslaget. Fotball være en mulighet for å berge familien. Akademiene her nede er fantastiske med høy kompetanse. Barna blir i varetatt på beste måte med første møte med fotballen.

José Vazquez, trener i Argentina som også har bakgrunn som spiller i Frigg på 90-tallet.

Lever og ånder

Mer enn i kanskje noen annen nasjon, lever og ånder Argentina for fotball. Teorier, myter og konspirasjoner er gjenstand for følelsesladede debatter på gatehjørner og kafeer. Fotballen har også opptatt en rekke av landets fremst intellektuelle, forfattere og filosofer.

Angels with Dirty Faces er den definitive historien om en fremragende fotballnasjon og dets mange paradokser.  

Relevante artikler - les også

 

Artikkel nr. 1: Fútbol Argentina

Artikkel nr. 2: Vélez Sarsfield – den første til å bli en stor klubb

Artikkel nr. 3: Rosario – her er fotball galskap

Artikkel nr. 4: Kan den neste Maradona komme fra Norge?

Artikkel nr. 5: Her skapes fremtidens argentinske toppspillere

En tango til ære for Juan Román Riquelme - en av Argentinas største fotballidoler gjennom tidene

 

-- annonse --