-- annonse --
Nyheter
KRITISK: Otto Ulseth er kritisk til tingens tilstand i Rosenborg og hvordan det håndteres av leder Ivar Koteng og hans styre. Foto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Denne uka har Åge Hareide satt en mulig trenerjobb i Rosenborg på vent på grunn av sitt nyopererte kne. RBK har svart med å la Trond Henriksen være hovedtrener ut året, i utgangspunktet.
  På Trønderdebatt.no gjør Nidaros-kommentator og RBK-kjenner Otto Ulseth seg sine klare betraktninger rundt prosessen og tilstanden i Rosenborg.

Ikke så alvorlig siden 1977

«Før en tredjedel av sesongen er spilt, kunngjør Rosenborg i virkeligheten at klubben har gitt opp. Styret engasjerer en trener som de fra før har tatt fra all autoritet. Situasjonen har antakelig ikke vært så alvorlig siden 1977.»
  Det skriver Ulseth innledningsvis i sin kommentar. Han påpeker at dette har med mange forhold å gjøre – også langt utenfor kontroll selv for Rosenborgs styre. Likevel levner Ulseth liten tvil om at mye burde og kunne vært gjort annerledes i Rosenborg og at det er liten tvil om hver som eier problemet.
  «Det er til syvende og sist bare ett ord som dekker situasjonen: Fiasko. Eller kanskje to: Total fiasko.», skriver Ulseth.

Vet hva de gjør

For å utdype spoler Ulseth tilbake til et trenerseminar på Norges idrettshøgskole høsten 1992:
  «Bodø/Glimts assistenttrener Øystein Gåre var der for å forklare hvordan laget hans spilte, og la fram en del postulater for både forsvars- og angrepsspill. Det litt pinlige, i alle fall der og da, var at de var nøyaktig de samme som Nils Arne Eggen hadde brukt tidligere på dagen, og det ble uten for enhver tvil demonstrert hva Glimts nye hovedtrener Trond Sollied hadde tatt med seg fra Trondheim: Rosenborgs spillestil, i detalj.
  Det gjorde han naturligvis rett i. I Bodø gjelder de samme postulatene ennå. Som på Ranheim. Og for den saks skyld, i Stjørdals/Blink.
  I Rosenborg er de glemt. Enda opphavsmannen sitter på Fannrem, og deler av sin kunnskap, for eksempel med både Ranheims trener og hele den sportslige ledelsen i Bodø/Glimt. De reiser dit på studietur, enda de kan sine spillestilspostulater fra før, Ørjan og Runar Berg og Åsmund Bjørkan, eller kanskje nettopp derfor: De er trygge på hva de holder på med.»   

Urimelig at Knutsen kan bygge Rosenborg

Videre skriver han:
  «Alle i Bodø vet hvem som har bygget klubben; Det er de som har vært der hele tida. De har også lært opp den nye treneren fra Bergen, som er en ydmyk og flink fyr. Men Glimt er noe helt annet enn Rosenborg. Det er helt urimelig å tro at Kjetil Knutsen kan bygge Rosenborg.
  Takket være kontinuitetsbærerne i klubbene er de som forsøker å kopiere Rosenborg, blitt mye bedre enn originalen. I Bodø, på Ranheim og altså for eksempel på Stjørdal, vet de hva de driver med når de skal spille «Rosenborg-aktig».
  På Lerkendal gjør de det åpenbart ikke. Eller de rapporterer selv at de stadig får det til på trening, men ikke i kamp.
  Det låter ikke troverdig.»

Ikke Kotengs jobb

Otto Ulseth påpeker at Rosenborg-formann Ivar Koteng ikke vil annet enn å gjenreise arven etter Nils Arne – fordi det er den som skaper både resultater og begeistring.
  Men:
  «Spørsmålet er om han også har forstått at det ikke er han som skal gjøre jobben.
  Hans jobb er å bemanne den sportslige ledelsen med folk som, for å si det slik; skjønner hva de driver med på Ranheim og i Bodø. Det kan trygt beskrives som en smått absurd situasjon. Det var åpenbart ingen plan for hva som skulle skje etter dette trenerskiftet heller. Trond Henriksen er en fotballens hedersmann, og det er ikke hans skyld at kunngjøringen om at han skal trene laget ut sesongen er å oppfatte som at Rosenborg har gitt opp.
  Det ansvaret bærer klubbens ledelse. I det moderne Rosenborg er det omtrent som i det gamle Frankrike: «Staten, det er meg». Ikke engang Nils Arne framsto som enehersker på samme måte som Ivar Koteng.»,
skriver Ulseth og avslutter:
  «Jeg foreslår at resten av styret står fram med navn og melder seg til tjeneste. For nå tåler faktisk ikke Rosenborg mer.»

FAKTA
OTTO ULSETH (62)
Journalist, forfatter og fotballtrener
Medlem i Norsk Fotballtrenerforening
Sportskommentator i nettavisa Nidaros, tidligere sportsredaktør og sportskommentator i Adresseavisen. Har gjennom disse jobbene fulgt Rosenborg tett gjennom mange tiår.
Trenererfaring fra en rekke klubber, blant andre Ranheim og Stjørdals/Blink. Assistenttrener og senere hovedtrener i Tromsø. Assistenttrener for Egil Drillo Olsen da han trente landslaget til Irak. 
Har skrevet bøker om blant andre Arne Larsen Økland, Oddvar Brå, Robert Hermansen og Nils Arne Eggen.

-- annonse --