-- annonse --
Nyheter
EKTE ILDSJEL: Petter Johan Pettersen fra SK Baune og NFF Hordaland er av NFT kåret til Årets trenerildsjel 2020. Han fikk prisen av Teddy Moen fra NFT under den digitale impulssamlingen fra Bergen lørdag.
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Prisen ble delt ut under NFTs digitale impulssamling lørdag, og i begrunnelsen for kåringen skriver juryen:

«Prisen går til en trener som har markert seg på en særdeles positiv måte med sine verdier og sitt engasjement for utvikling av spillere og lag i nærmere fire tiår. Som ung spiller trådde Petter Johan Pettersen sine først fotballsko på «Lægdene» i Bergen for sin moderklubb SK Baune, og gikk her gradene til han debuterte på A-laget tidlig på 70-tallet. Som en ambisiøs og hardtarbeidende spiller gikk turen etter hvert til IL Varegg, der han var del av byens nest beste fotballag - bak SK Brann - på 80-tallet. I den legendariske kampen mellom Brann og Varegg på Krohnsminde 10.oktober 1982, der «storebror» foran 7 200 tilskuere rykket opp igjen til Eliteserien med en 9-1 seier (på bekostning av Steinkjer FK) var han en av få spillere som unngikk «strykkarakter» på spillerbørsen! Sitt første trenerverv hadde han i 1980, da han som 25-åring påtok seg å trene SK Baunes A-lag. Etter at han ga seg som spiller, gikk han enda mer aktivt inn i virket som fotballtrener. Han trente IL Varegg sitt juniorlag i 1989 og deretter Åsane Fotball sin lovende 1975-årgang  på begynnelsen av 1990-tallet. Et lag som blant annet nådde en finale i Norway Cup.

Trente Knutsen og Kalvenes

Som en kuriositet kan nevnes at han ble engasjert som trener for IL Varegg sitt seniorlag et halvår i 1995, der Kjetil Knutsen og Morten Kalvenes – trenere for årets suverende seriemester Bodø Glimt – var del av spillertroppen. Da hans sønn begynte å vise interesse for fotballen utover på 1990-tallet, ble det naturlig for ham å ta på seg et ansvaret som trener for SK Baunes 1987-årgang. Denne gruppen fulgte han hele veien opp til A-laget. Fokus ble rettet mot å skape treningsglede, læring - med en stram organisering defensivt og individuell frihet offensivt. Samt god oppførsel, kameratskap og inkludering – der målet var å få alle med hele veien opp til A-laget. Dette ble etterhvert en stolt generasjon i SK Baunes historie, som presterte godt gjennom ungdomsårene og som etterhvert lyktes å spille klubbens A-lag opp flere divisjoner. 

Mot slutten av 1990-tallet og inn på 2000-tallet trente Pettersen Brann sitt U-lag i fem sesonger. Gjennom disse årene lyktes mange av spillerne han hadde ansvar for å ta steget opp til klubbens A-lag. Kjennetegnende for disse spillerne er at de som seniorspillere har fremstått med meget gode verdier, og at mange av dem har gått inn i verv som trenere i etterkant av sine aktive karrierer. I snart 20 år har Petter Johan vært en sterkt bidragende ressurs rundt Baunes A-lag som trener, mentor, veileder og støttespiller for fire etterfølgende trenere. Sammen med sin samboer Tina Bjørgen har han også fungert i en oppmannsrolle, der det sies at det sjelden er tomt på tørkestativet i Sollien, for der skal drakter og vester fra laget til en hver tid tørke! 

Ansatt i fotballkretsen

Yrkesmessig har han også hatt sitt virke innen fotballen som fagkonsulent for trenerutvikling i NFF Hordaland siden 1998. Han skal ha en stor del av æren for at kretsen har etablert seg som en god serviceinstitusjon for fotballtrenere og at man har utviklet en rekke gode utdanningstilbud. Selv har han holdt Grasrottrener-kurs, impulssamlinger og klubbkvelder for trenere gjennom alle år. Han har også vært benyttet av NFF som instruktør på kurs, og ikke minst som trener på forbundssamlinger med talenter nasjonalt, regionalt og i egen krets. For mange er mannen for en institusjon å regne i Hordaland på trenerutvikling!Årets Trenerildsjel Petter Johan Pettersen er en ydmyk, oppofrende og kunnskapsrik person som har satt meget positive spor etter seg i de miljøer han har vært involvert i som spiller og trener. Gjennom årene har han bidratt til å skape et livslangt engasjement for fotballen hos svært mange – med gode verdier og en større helhetsforståelse i bunn.»

I tillegg til diplom fra Norsk Fotballtrenerforening, mottok Petter Johan Pettersen også et gavekort fra NFTs samarbeidspartner NIKE Norge til en verdi av kr 5 000,- og en gratis hotellweekend hos Thon Hotels.

Statutter for prisen

Prisen «Årets trenerildsjel» tildeles enkeltpersoner som på en meget fortjenestefull måte gjennom sitt trenervirke har bidratt til å utvikle gode utviklingsmiljøer for barn og ungdom i norsk fotball.
  Årets treneildsjel tildeles diplom og et stipend.
  Beslutning om tildeling treffes i NFTs styre, etter at saken har vært forberedt og behandlet fortrolig. En egen vurderingsgruppe foreslår tildeling overfor styret.

-- annonse --