-- annonse --
Nyheter
POPULÆR GJEST: Geson Gunnarsson (til venstre) og Rolf Aage Børresen (til høyre) fra Norsk Fotballtrenerforening ønsket velkommen til Reine Almqvist i forbindelse med EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Sverige på Ullevaal. Foto: Privat
Gjest
Av Jonas Munkvold

JonasMunkvoldARTIKKELFORFATTER: Jonas MunkvoldAlmqvist trakk fram at han synes skandinavisk fotball ser ut til å være i framgang – med gode prestasjoner internasjonalt for både Sverige og Danmark på A-landslslagsnivå, mens Norge utmerker seg med gode resultater for sine aldersbestemte landslag.

Det var Geson og Rolf Aage Børresen fra Norges Fotballtrenerforening (NFT) som introduserte Reine Almqvist for en samling norske trenere på Thon Hotel før tirsdagens batalje mot Sverige. Geson og Reine er fra samme miljø i Gøteborg, nærmere bestemt Hisingen, der begynte en lang reise i fotballen for begge. Reine fortalte innledningsvis om sin reise som spiller og trener, samt litt historier fra sine trenergjerninger. Avslutningsvis tok han imot spørsmål fra salen.

Bred bakgrunn

Reine har en stor bakgrunn fra norsk og svensk fotball gjennom å ha spilt for flere svenske toppklubber og Djerv 1919 i Norge, etter å ha begynt karrieren som spiss i IFK Göteborg (Toppscorer 1969 og 1977 i Allsvenskan).
Svensken har og vært innom både Fredrikstad og Bryne i Norge og et flertall svenske klubber, blant andre Häcken, Helsingborg, IFK Göteborg og Västra Frölunda som hovedtrener, i tillegg til å være assistenttrener for Sveriges A-landslag 2009 – 2016, Sverige U21 som vant VM-gull i Frankrike 2015 og Sveriges OL-lag i Rio 2016. 
Det var med andre ord ingen hvem som helst Trenerforeningen hadde fått tak i til denne samlingen.

Oppdage hvem man er og hvordan man vil jobbe

Underveis ble Reine utfordret til å svare på hva han synes var viktigst for unge trenere i dag. Hva må til for å fortsette å bli bedre som trener? Da trengte ikke svensken å tenke seg lenge om:
  – Man må oppdage hvem man selv er, og hvordan man vil jobbe. Det er ingen vits i å henge seg på trender, for disse går i sykluser uansett. 
Reine brukte 3-5-2-formasjonen som eksempel. Den utføres ikke likt som den gjorde sist den var populær mens han var aktiv, men den er i ferd med å bli et populært spillsystem igjen. 
For at trenere skal gjøre disse to tingene så godt som mulig bør de ha en mentor, en som er kunnskapsrik, stolt og sta. Reine hadde Sven-Göran Eriksson å se opp til. Da hadde de et mentorforhold hvor Reine lærte av en med mer kunnskap, mer erfaring og en med mye meninger. 

Dersom trender er som en pendel, og går inn og ut av moten i uregelmessig tider er det veldig interessant å høre hva Reine så på som fremtidens fotball. 
Han spådde at det oftere ville være flere spillere som truer bakrom, og gjerne fra dypere posisjoner (f.eks. en midtbanespiller som løper for å motta ballen bak motstanders midtstoppere). Dette fordi lag er så godt defensivt strukturert at man er avhengig av slike større bevegelser for å skape ubalanse og skape flere målsjanser mot gode lag. 
For skandinaviske lag nevnte han at vi pleide å være overlegne fysisk og taktisk, og må opp på det nivået igjen og klare å være der, samtidig som vi og må henge med teknisk. 
På spørsmål om hvor tidlig unge talenter bør ta reisen fra bredde- til toppklubb svarte Reine at det ikke finnes noen fasit, men at de drar for tidlig nå. I breddeklubb får de være best med alt ekstra det innebærer, og lære seg (og lære av) å ha ballen mye og å ha mye lederansvar. Så må man supplere det treningstilbudet med hospitering slik at man får nok fotball til å kunne bli god.

Positiv trend i Skandinavia

Han ble og spurt om nivået på skandinavisk fotball, og hva som skiller de ulike nasjonene. Almqvist skrøt litt av at alle ser ut til å være på vei opp og frem, med Sverige og Danmark begge i VM 2018 og Norge som gjør det godt med ungdomslandslag. 
Til slutt ble oppmerksomheten rettet mot landskamp mellom Norge og Sverige. Han hadde rett i sin spådom at den ble jevn og spennende, men svenskene fikk heldigvis ikke jublet mer enn oss nordmenn, da kampen endte 3-3.

-- annonse --