-- annonse --
Nyheter
TABELLTOPP: Med fem seire og en uavgjort topper Renate Blindheims lag Sotra tabellen etter seks serierunder i 2. divisjon. Den første kvinnelige treneren i toppfotballen for menn har stor suksess. Foto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

– Vi har hele tiden hatt tro på at vi skal vinne fotballkamper, men jeg skal ikke skryte på meg at vi trodde vi skulle ligge på toppen av tabellen på dette tidspunktet av sesongen, sier Renate Blindheim til VG etter hjemmeseieren over Odd 2 sist helg.

Nye mål

Før sesongen var målet å berge plassen i divisjonen – noe mange eksperter trodde skulle holde hardt. Nå tenkes det andre tanker.
  – Vi har innsett at det bør settes et annet mål enn å holde oss. Vi har ikke satt oss et nytt mål ennå, men det er kanskje realistisk å sikte mot en plassering blant de syv beste, sier Blindheim videre til VG.
  Samtidig er hun forberedt på at det kan snu raskt.

Litt flaks

Ansettelsen av Renate Blindheim som hovedtrener for et herrelag i 2. divisjon var en milepæl som skapte nasjonal oppmerksomhet.
  – Det har vært mye, innrømmer hun overfor lokalavisen Sydvesten.
  − Jeg har hatt litt flaks med hvordan jeg har fikset det. Etter hvert så lærer man seg også hva man bør si og hva man bør unngå. Og jeg er ikke så opptatt av å lese alt som blir skrevet om meg. Spesielt TV-klippene har jeg problemer med å se på, sier hun til Sydvesten.

Men suksess handler om mer enn flaks.
  − Ydmykhet har jeg alltid sett på som viktig. Jeg tror ikke, og kommer aldri til å tro, at jeg er verdens beste trener. Så handler det om å vie nok tid og gå nok i dybden, sier Blindheim før hun reflekterer over trenerkarrieren og om kvinnelige trenere i toppfotballen for menn.
  − Jeg tror det ennå er langt igjen til at en eliteserieklubb skal ansette en kvinne som trener. Det er lett å si at det er artig og bra med en kvinnelig trener, men jeg tror ikke nødvendigvis det er så mange som hadde tort å ansette en selv. Men det blir spennende å se hvordan det utvikler seg, og hvordan det ser ut om noen år, sier hun til Sydvesten.

Baner vei

Til Bergens Tidende sier dun unge topptreneren:
  – Om vi hadde stått med null poeng nå og sett helt sjanseløse ut, så tror ikke jeg det hadde styrket min og andre (kvinnelige trenere) sin sak. Så mener ikke jeg at jeg har så stor del av æren for suksessen, den skal spillerne få. Men det er nok positivt på lang sikt.

Det støttes av tidligere toppspiller og topptrener Gøril Kringen, som sier det slik til Bergens Tidende:
  – Hun representerer på mange måter mer enn seg selv. Hun representerer seg selv og sin egen jobb, men samtidig blir hun målt opp mot det å være kvinnelig trener. Uavhengig av hvilke områder i samfunnet du snakker om, så er du avhengige av noen pionérer. Noen som går foran og trår opp løypen. Ikke minst er det viktig at de lykkes.

-- annonse --