-- annonse --
Nyheter
POSITIVE TENDENSER: – Norsk fotball må være ydmyke og innrømme at vi har en vei å gå, men samtidig ser jeg positive tendenser og er optimistisk for fremtiden, skriver Nils Joahn Semb. Foto: Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Semb peker på at verdens «beste» trenere kjennetegnes av en tydelig identitet hos lagene de leder. Guardiolas Manchester City har mange av de samme kjennetegnene som hans tidligere Barcelona og Bayern München. Klopps Liverpool ligner Klopps Dortmund.  Simones Atletico Madrid har en ekstrem tydelig identitet, men som er svært annerledes enn Guardiola og Klopps lag. Eggens RBK og Drillos Norge hadde mange fellestrekk og noen ulikheter, men begge hadde tydelig identitet.  

Nedgangen er snudd

Toppfotballsjefen peker videre på at norsk fotball i tiåret etter gullalderen på 90-tallet var preget av sterk økonomisk vekst og resultatnedgang.
  – Den økonomiske veksten bidro til ekstrem lønnsøkning, stor import av spillere, og investering i arenautvikling. Svært lite penger ble investert i å profesjonalisere utviklingsstrukturer. I dag er dette snudd. Norsk fotballøkonomi er relativt sett svakere i internasjonal målestokk. Utviklingsfokuset er langt større. importen lavere og lønningene redusert. Effekten av dette er blant annet en større andel unge norske spillere i Eliteserien, og at Norge har Europas yngste landslag. Vi har flere unge spillere som er helt i europeisk toppklasse i sitt alderssegment. Ada Hegerberg, Caroline Graham Hansen, Sander Berge, Kristoffer Ajer, Martin Ødegaard og Erling Braut Håland for å nevne noen, og nye spillere kommer bakfra, skriver Semb på fotball.no.

Enda tydeligere utviklingsfokus

– Skal norsk fotball lykkes er mitt ønske og min påstand at utviklingsfokuset må flagges enda tydeligere. Vi må bygge en kultur der vi er opptatt av å utvikle egne spillere til Eliteserien og de aller beste til gode europeiske ligaer. Vi skal ha fokus på å utvikle og selge- ikke KJØPE. Skal vi kjøpe, må vi med norsk fotballs økonomi kjøpe fra 15. hylle. Det sier seg selv at det er en langt bedre investering å utvikle unge norske talenter. Det betyr blant annet å legge til rette for og investere i kunnskap og kompetanse hos barne- og ungdomstrenerne, understreker Nils Johan Semb i kronikken.
  Han fortsetter:
  – Suksessperioden på 90-tallet var preget av en svært tydelig identitet der tydelig spillestil, lagorganisering, fysikk og treningsmengde var de viktigste ingrediensene. Fysikk tydeliggjort gjennom ekstrem løps - og duellkraft. Et forsvarsspill basert på stram sone organisering og rolleidentitet. Et kontringsspill basert på fremoverspill med stor bevegelse foran ballfører. Dødballstyrke basert på fysikk, duellkraft, gode føtter, råskap og smartness. Et grunnspill basert på langpasninger , liten risiko på egen banehalvdel og stort fokus på gjenvinning høyt i banen (landslaget) eller via midten med et svært strukturert bevegelsesmønster (RBK).

Vannet ut

– Mye av identiteten i norsk fotball er i dag «vannet ut», påpeker han videre og mener vi trenger en fornyet identitet.
  – En fornyet identitet må bygge på flere av de samme identitetsfaktorene som på 90-tallet, fordi det kjennetegner mange av de lagene og landene som har suksess i dag. Både store klubber og landslag, men ikke minst mindre nasjoner/landslag og klubblag som det er naturlig vi sammenligner oss med. Atletico Madrid, Leicester, Lille Island, Nord-Irland, Sveits, Sverige.
  – Vi skal naturligvis fortsette å ha stort fokus på å utvikle teknikk og ferdigheter som gjør at vi kan diktere og styre flere kamper. Det betyr et grunnspill/pasningsspill basert på tempo, presisjon og retning, der vi truer og åpner opp motstanderen og det betyr definitivt å utvikle spillere med et ferdighetsrepertoar som kan skape ubalanse hos motstanderen på egenhånd.

Ydmyk og optimistisk

Nils Johan Semb trekker fram viktighetene av å fokusere på fysikk , forsvarsspill og den dødelige effektive kontringen.
  – Fysikkfokuset må gå hånd i hånd med ferdighetsfokuset. Fart, ferdigheter og fysikk er kravene i internasjonal fotball, som norsk fotball ikke har tatt godt nok inn over seg , og det er ikke enten eller, men både og!
  – For 15-20 år siden var mange lag i norsk fotball svært dyktige på defensiv organisering basert på sonespill. Det ga også en stor effekt når det gjelder å skape effektive kontringsmuligheter i angrepsspillet. Metodikken var grundig innarbeidet. Jeg er usikker på kvaliteten i dette arbeidet i dag. Vi har definitivt mistet en konkurransefordel vi hadde i forhold til mange nasjoner, påpeker Semb og viser til Lars Lagerbäcks suksess med både Island og Sverige, bygd på en klar filosofi med tydelige «guidelines» i bunn, som igjen blir en tydelig identitet i hans lag. En identitet han er i ferd med å bygge inn i det norske herrelandslaget. La oss tro at det gir oss de resultatene vi lengter etter for A-herrer.
  – Sportsplanen for de aldersbestemte landslagene har mange fellestrekk med denne identiteten. Den skal ivareta en felles identitet hos lagene når det gjelder, spillestil, rolleutvikling, treningsmetodikk/analyse, verdier og holdninger. I 2018 var G19, G17 og J19 alle kvalifisert til EM-sluttspill. J19 nådde semifinale, G19 kvalifiserte seg til VM U-20 ved å slå England 3-0 i kampen om 5. plassen i EM og G17 nådde kvartfinale. Sterke resultater, skriver Semb før han oppsummerer: 
  – Norsk fotball må være ydmyke og innrømme at vi har en vei å gå, men samtidig ser jeg positive tendenser og er optimistisk for fremtiden.

-- annonse --