-- annonse --
Nyheter
MÅ VENTE: Breddefotballen for voksne må fortsatt vente på å komme i gang med kontakttrening. Foto: Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

– Dette er veldig skuffende og helt urimelig, sier direktør for aktivitet og utvikling i Norges Fotballforbund, Alf Hansen, til fotball.no.
  Visepresident Ane Guro Skaare-Rekdal i NFF henger seg på:
  – Reaksjonene blant klubbene nå vil være massive og det skjønner jeg veldig godt. Det vil være umulig å forstå logikken i dette. Dette kan føre til en voldsom økning i uorganisert fotball der man spiller utenfor vår og helsemyndighetens kontroll. Vi har mistet en mulighet til å ha aktiviteten på en kontrollert og god måte, som vi hadde klart hvis vi hadde fått startet. Dette er et eksempel på dårlig smittevern, sier hun til fotball.no.

Satt kraftig tilbake

Norsk breddefotball for voksne har lenge hatt et håp om at åpning for vanlig trening skulle bli ett av tiltakene som kom med regjeringens trinn 2 i gjenåpningsplanen, slik signalene har vært. 
  Det skjedde ikke, og i praksis betyr det at 50 000 seniorspillere i breddefotballen må vente minst en måned før de får trene som normalt. Og dermed enda lenger til de får spille kamper. I beste fall går det an å håpe på en noenlunde ordinær høstsesong. I verste fall ryker også hele denne sesongen – men de konsekvenser det har, både knyttet til rekruttering, frafall, fysisk og mental helse.
  Regjeringen åpner for trinn 2 torsdag 27. mai, og har tidligere sagt at det går minst tre uker mellom hvert gjenåpningstrinn. Det innebærer ny vurdering tidligst 17. juni. I praksis betyr det at alt håp i praksis er ute om trening på vanlig vis for breddefotballen før 1. juli.

– Vondt å registrere

Det er et hardt slag, ikke bare for breddefotballen, men for hele norsk fotball.
  – Det er direkte vondt å registrere at voksne breddespillere fortsatt må stå på sidelinjen. Klubbene har i over ett år vist vanvittig disiplin og evne til å få dette til på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Kretsene og forbundet sentralt har jobbet knallhardt i snart et år for å til åpning for denne gjengen. Det er bare å beklage overfor de spillerne det gjelder at vi ennå ikke har lykkes, sier elitedirektør i NFF, Lise Klaveness til fotball.no.

Formidabel jobb

Alf Hansen påpeker at det er lagt ned en formidabel jobb med å organisere trygge rammer i klubbene, og Olsvik-rapporten viste at det er svært liten smittefare. 
  – Det er særdeles skuffende at vi ikke har fått noe faglig tilbakemelding på innholdet i rapporten. Vi har gjentatte ganger forsøk på dialog om dette innholdet og for å legge til rette for å komme i gang. Den dialogen har vi ikke fått. Det er skuffende, sier Hansen.
  – Vi har vært på tilbudssiden for å få komme i gang på en forsvarlig måte. Det har ikke vært av interesse for myndighetene og det har virket forutbestemt. De har ikke engang kommentert Olsvik-rapporten, fortsetter han.

– De kan skyte på meg

Kulturminister Abid Raja sier til VG at han gjør alt han kan for å finne åpninger for breddeidretten. Så langt uten spesielt gode resultater.
  Planen er at trinn 3 av gjenåpningen, skal åpne for gjenåpning av trening med kontakt for breddefotballen. I beste fall skjer det da altså tidligst 17. juni. Men Raja understreker det regjeringen tidligere har sagt: det er data, ikke dato som bestemmer gjenåpningstempoet.
  Samtidig ble helseminister Bent Høie under fredagens pressekonferanse forstått slik at unntak fra enmetersregelen ikke blir aktuelt før i trinn 4 – altså et godt stykke ut i juli. I beste fall.
  – Jeg er ganske sikker på at Bent i sin uttalelse ikke har siktet til breddeidretten utendørs, for alle vi i regjeringen står selvsagt bak det regjeringen beslutter, sier Raja til VG og legger til:
  – Hvis det er sånn at breddefamilien trenger en skyteskive som ikke heter korona eller pandemi, så kan de fortsette å skyte på meg. Det er greit, det har de gjort i over ett år. Det har jeg tålt og det skal jeg selvsagt fortsette å tåle, fordi jeg skjønner at det i pandemien er min jobb som idrettsminister å ta imot kjeft også, og jeg skjønner så utrolig godt at mange må få ta ut sin frustrasjon ett sted – så jeg skal være tilgjengelig også som klagemur i fortsettelsen, både på Twitter og på annet vis.

Det får så være. Men det blir ikke mer fotball av det.

-- annonse --