-- annonse --
Nyheter
MØTE: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) møter NIF, NFF og flere andre særforbund om gjenåpning av idrettsaktivitet. Her sammen med president i Norges Fotballforbund, Terje Svendsen og Berit Kjøll, president i Norges Idrettsforbund før møtet i Oslo mandag. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Om det ikke var krevende nok fra før: I mandagens møte mellom myndighetene, Norges idrettsforbund og utvalgte særforbund, spilte helseminister Bent Høie og kulturminister Abid Q. Raja ballen tilbake. NIF ble på vegne av sine 55 særforbund bedt om å komme tilbake med en prioriteringsliste for i hvilken rekkefølge breddeidretten bør åpnes igjen.

Med det var det også slutt på den enigheten som tilsynelatende har preget norsk idrett gjennom hele koronaperioden så langt.
  – Vi mener det er smartest å ikke sette i gang de største lokomotivene først, men heller se på små- og mellomstore idretter som for eksempel volleyball, bandy, ishockey og basketball. Kommer det smitte i disse idrettene, er det mye lettere for myndighetene å kontrollere og isolere mulige utbrudd, og skru av «knappen» som for eksempel heter «basketball». Det er mye tyngre i gigantidretter med store volum, eksempelvis fotball, sier basketpresident Jan Hendrik Parmann til VG.

Sololøp fra fotballen

Parmann sier også:
  – Jeg har registrert at fotballen har kjørt et sololøp tidlig i disse prosessene. De frontet seg selv og ikke fellesskapet i denne saken, i motsetning til resten av idretten. Med den historikken vi har her, så vil nok det nok komme subjektive vurderinger, for nå har alle «sitt syke barn» å ta vare på. Men jeg håper ikke det, for her bør sikkerhet gå først.

Fotballpresidenten svarer basketpresidenten med at det er dokumentert at det er liten smittefare forbundet med fotball.
  – Vi har selvsagt opparbeidet både kompetanse og erfaring om smittevern i hele organisasjonen gjennom våre pilotprosjekt. Og vi har ikke minst ressurser og et apparat til å følge opp klubbene våre tett. Vi har hatt flere møter med NIF og andre særforbund hvor vi har delt våre protokoller og erfaringer fra toppfotballpiloten. Det er det motsatte av et sololøp. Det er også et vesentlig poeng av fotballen skulle vært midt i sesong nå. Det haster om vi skal klare å gjennomføre en sesong i motsetning til en del andre idretter, sier Svendsen til VG.

Til TV 2 sier sportssjef i Nordstrand IF, Anna Collett, at det er viktigere at håndballen får starte først.
  – Det er andre idretter enn fotball, som ennå ikke har kommet i gang, som har en høyere prioritet nå, sier hun og utdyper:
 – Vi har for eksempel et herrelag i tredjedivisjon. De har trent fem ganger i uken frem til august, og de har gått og ventet på denne beskjeden. Det ville vært mye enklere å kunne forholde oss til at det er neste sesong vi bør forberede oss til. 2021-sesongen. Så kan vi planlegge deretter. Om det skulle bli åpnet for fullkontakttrening, så kan vi arrangere internkamper og finne løsninger. Det er andre idretter enn fotball, som ennå ikke har kommet i gang, som har en høyere prioritet nå. 

Tar ansvar

– I likhet med regjeringen er vi bekymret for den økte smitten vi nå ser i samfunnet. I fotballen er vi forberedt på å leve med korona i lang tid. Vårt hovedbudskap til regjeringen er at vi gjennom organisert aktivitet i fotballen, basert på smittevernprotokoller og opplæring, kan nå flere hundre tusener mennesker. Spesielt er dette viktig for unge voksne som er den aldersgruppen hvor vi ser at smittetallene nå øker. Gjennom dette ønsker vi å være en best mulig medspiller for smittevern, sier fotballpresident Terje Svendsen.
  Han representerte sammen med generalsekretær Pål Bjerketvedt NFF i mandagens møte – der NIF, NFF, Norges Håndballforbund, Norges Kampsportforbund og Norsk Bedriftsidrettsforbund møtte helseminister Bent Høie og kulturminister Abid Q. Raja.

Fotballtoppene kom til møtet med ministrene vel vitende om at kamper på denne sida av september for lengst er erklært uaktuelt. Samtidig kom de med et lite håp om i det minste å få åpnet for trening som normalt for de 50 000 spillerne i breddefotballen for voksne kvinner og menn over 20 år.
  Det ble med håpet. Raja og Høie hadde ingen gode nyheter å komme med – ikke direkte overraskende i lys av den siste tidas smitteutvikling.
  – Vi skulle gjerne sett at vi kunne fortsette den gradvise gjenåpningen av samfunnet, og vi håper vi kan det snart. Men med den smitteøkningen som er i samfunnet nå, kan vi ikke ta sjanser, sa Raja etter møtet.
  – Det er ikke tilrådelig at man åpner opp for ytterligere kontakt. Gjenåpningen av breddeidretten må settes på vent, fastslo kulturministeren.

Ber om prioritering

Samtidig utelukket ikke statsrådene at det kan bli åpnet for begrenset trening fra 1. september. De ber idretten om en prioriteringsliste over hva som er viktigst å åpne først.
  – Idretten vil kunne gi et veldig viktig innspill på hva som er viktigst. Så har vi gitt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i oppdrag å vurdere om det kan være mulig å starte med noe begrenset trening i breddeidretten for voksne, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie til NTB.
  – Vi får en ny vurdering av smittesituasjonen den første uken i september. Da vil vi vurdere om vi kan ta ytterligere steg i åpningen av Norge. Og da er idretten og breddeidretten en del av de vurderingene, legger han til.

 

-- annonse --