-- annonse --
Nyheter
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123


Bill Shankly (1913 – 1981) ville ha vært 100 år om han fortsatt hadde levd, og i den anledning dukker den største legenden i Liverpool FC opp igjen i– i hans eneste autoriserte
selvbiografi – for å fortelle den inspirerende historien om sitt bemerkelsesverdige liv.

Shankly – My Story var en bestselger i England på 70-tallet (selv om klubben faktisk forsøkte å nekte den utgitt i 1976!), og ble utgitt på nytt av i 2009, for å feire at det var 50 år siden han kom til Anfield. Boka var meget populær, da mange ønsker å lære mer om mannen som gjorde Liverpool til et av de mest suksessrike fotballagene i Europa.

For aller første gang er boka nå oversatt til ett annet språk enn engelsk. Den norske utgaven inneholder et eksklusivt forord av den nylig pensjonerte Liverpoolspilleren Jamie Carragher. Etter å ha lest den originale versjonen, vil jeg gi ros til oversetter og redaktør for å lykkes godt med å formidle innholdet på norsk.

Boka gir oss en inngående analyse av den uforliknelige Shanklys spillestil og en rekke av de spillerne han fikk fram. Den beskriver også metodene som gjorde at Liverpools lag ble både fryktet og respektert på en unik måte. Mellom linjene kan man som fotballtrener se elementene, detaljene og valgene som ble gjort på ulike tidspunkter som bidro til å skape «Liverpool-spillestilen».

Den tar for seg hans livshistorie fra oppveksten i fattige Glenbuck frem til å bli Liverpools største manager gjennom tidene. Journalisten John Roberts gir en dyptgående analyse om hvordan Shankly tok Liverpool fra å være en 2. divisjonsklubb til å bli et av de mest fryktede lagene i Europa. Den gir også innsyn i Shankly`s følelser om klubben som han synes vendte ham ryggen. Shankly var manager for Liverpool FC fra 1959 til 1974 (783 kamper for klubben!).

- Det var aldri min intensjon å bryte fullstendig med Liverpool, men samtidig ville jeg ikke legge nesen min borti hvor det ikke var ønskelig. Kanskje jeg var en forlegenhet for noen mennesker, sa Shankly.

Boka ble skrevet to år etter at han på dramatisk vis gav seg som Liverpool manager hans fabelaktige forhold til supporterne vies mye plass i boka.

Jeg visste at de viktigste menneskene i en klubb er de som komme inn portene. En manager må identifisere seg med folket.
Bill Shankly

Denne fengslende selvbiografien viser mannen slik han var: Tøff, morsom, stolt, innsiktsfull, og ikke minst de egenskapene som gjorde ham udødelig – en stor personlighet og et varmt hjerte.

Bill Shankly var uten tvil blant de største managerne av etterkrigstiden og hans livshistorie er inspirerende lesning for alle som er interessert i fotball og hvordan man bygger en fotballklubb med en vinnerkultur. Å lese biografier av store trenere og managere er noe undertegnede vil anbefale for alle som satser på å utvikle seg som fotballtrener!

Fortsatt, flere tiår etter hans død, er han en folkehelt som det fortsatt snakkes om. Alle som har besøkt Anfield, kan ikke unngå å se hva slags avtrykk Shankly har satt i klubbens historie.

Liverpool var en bakgårdsklubb på nedre delen av 2.divisjon, da han tok over i 1959 og Shakly bidro til å skape spillere som Keegan, Hughes, Toshack og Heighway. Med sin direkthet, skarpe observasjoner og respekt for livet, lykkes Bill Shankly med humor, enkle visdomsord og klok besluttsomhet å sette en standard som fortsatt holder stand i 2013. Han la grunnlaget for det som Paisley, Fagan, Dalglish og Moran senere fikk høste fruktene av. Plattformen som gjorde Liverpool til ett av tidenes største fotballag.

Dette er en svært åpen og ærlig biografi hvor forfatteren forteller en større-enn-livet historie. Jeg vil kalle det en inspirerende hyllest til en av fotballens mest varige helter. En manager med sanne verdier og ett enkelt budskap. Som alltid setter andre foran seg selv, som dyrker spillets sanne verdier og som bygger en viktig verdi inn i en organisasjon; Stolthet.

I played it hard but fair. No cheating. I’d have broken somebody’s leg maybe, with a hard tackle, with a bit of spirit, but that’s a different story from cheating. Cheats will always be caught in the finish. Punishment is sometimes a long time coming, but it comes. If you’ve done something really vile, you will be caught in the end.
Bill Shankly

Tidligere i år hadde jeg anledning til å treffe en av klubbens største spillere gjennom alle tider, Kevin Keegan. Keegan er også viet ett eget kapittel i boka. Kevin snakket svært varmt om Shankly i møtet vårt, og boka bekrefter det inntrykket Kevin ga meg.

Han var utrolig på alle matter. Det var fantastisk for meg å få jobbe med han i seks år, og en liten bit av Bill Shankly lever videre i meg. Han fikk meg til å tro på meg selv og overbeviste meg om at jeg ville nå toppen. I begynnelsen tvilte jeg på mine ferdigheter, men han tvilte aldri.
Kevin Keegan

SHANKLY Rett fra hjertet (innholdet)

 • Kapittel 1: Livet i Glenbuck
 • Kapittel 2: Veien sørover
 • Kapittel 3: Bytte ved Haltwhistle
 • Kapittel 4: Fungerende korperal
 • Kapittel 5: Bitter slutt, ny start
 • Kapittel 6: Law og Wilson
 • Kapittel 7: St. John og Yeats
 • Kapittel 8: Kropp og sjel
 • Kapittel 9: Du går aldri alene
 • Kapittel 10: Det nye laget
 • Kapittel 10: En gutt ved navn Keegan
 • Kapittel 12: Nye triumfer
 • Kapittel 13: Farvel til Anfield
 • Kapittel 14: Managerne
 • Kapittel 15: Spillerne
 • Kapittel 16: Auld Lang Syne

Bokanmeldelse ” Fotballtreneren” nr.5.13

SHANKLY - Rett fra hjertet
Anmeldt av: Teddy Moen
Forfatter: Bill Shankly sammen med John Roberts
Oversetter: Kathrine Hake-Steffensen (oversetter) og
Ragnhild Lund Ansnes (redaktør)
Forlag: Trinity Mirror Media
Sider: 320
ISBN: 9788299837538
Pris: 349,-

-- annonse --