-- annonse --
Nyheter
SKADET: Pål André Helland scoret for LSK mot gamleklubben Rosenborg i Eliteseriekampen på Åråsen i forrige uke. Så ble han skadet og måtte ut – men nå viser forskning færre skader enn fryktet i forbindelse med koronaen. Foto: NTB
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

TorsteinDalenLorentsenTORSTEIN DALEN-LORENTSEN. Foto: NIHKoronaåret ble slett ikke verre enn et normalår når det gjelder skader i norsk toppfotball.
  – Tyskerne meldte tidlig om kraftig økning i skader, men de satte veldig brått i gang. I Norge fikk vi derimot en veldig lang og dermed varsom oppladning; det kan forklare at selv et tett kampprogram ikke fikk skadelige konsekvenser, sier Torstein Dalen-Lorentsen. Han er stipendiat ved Senter for idrettsskadeforskning på Norges idrettshøgskole og mannen bak studien.

Gunstig med flere bytter

8 av 13 klubber i Eliteserien har bidratt med detaljert skadestatistikk for 2019- og 2020-sesongene i forbindelse med Dalen-Lorentsens arbeid.
  Tallenes tale er tydelig: 2020-sesongen ble ikke verre enn sesongen før når det gjelder skader.
  En forklaring kan være at den nye innbytteregelen som åpnet for fem innbyttere i stedet for tre har hatt en positiv effekt i så måte.

Verre med tett kampprogram

Studien viser også at selv om det sesongen sett under ett, ikke var flere skader, så var det enkeltstående situasjoner som bør unngås. Ett eksempel på dette er Odd, hvor spillerne etter én positiv COVID-test måtte i karantene i 10 dager. De fikk bare så vidt fikk trent sammen før det ventet fem kamper på bare 13 dager. 
  – Slike ekstra tette oppsett bør uansett unngås, sier Dalen-Lorentsen.

Første i sitt slag

Studien er en del av doktorgraden til Torgeir Dalen-Lorentsen, der målet er å undersøke om styring av treningsbelastning kan redusere skader og sykdom i fotball. 
  Studien er den første i sitt slag som er ferdig. Norge skiller seg fra resten av Europa ved at sesongen går fra april til november mens resten spiller fra august til mai. Tilsvarende studier kan komme fra andre land etter hvert.
  Studien er nettopp send til vurdering i det anerkjente fagtidskriftet Science and Medicine in Football.

-- annonse --