-- annonse --
Nyheter
KRITISK: FCK-trener Ståle Solbakken er kritisk til at helsemyndighetene ikke vil vurdere for kamper i barne- og ungdomsfotballen før 1. september. Foto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

– I dag gir man tillit til folk som er på bar til klokken 03. At ikke de samme voksne skal kunne håndtere barna sine, sammen med utvalgte ledere, utendørs dagen etter: Det er bare gærent. Jeg tror man undervurderer både folk og kraften i det at barn og unge frarøves faste ritualer over så lang tid, sier Ståle Solbakken til VG.

I et notat som VG fikk tilgang til i forrige uke, ble det kjent at helsemyndighetene ikke anbefaler at det startes med kamper i barne- og ungdomsfotballen eller trening med full kontakt i breddefotballen for voksne over 20 år før tidligst etter en ny vurdering 1. september.
  Det har skapt et voldsomt engasjement og sterke reaksjoner i store deler av den norske fotballfamilien.

Bekymret for frafallet

Ståle Solbakken frykter at dette kan utvikle seg til et stort samfunnsproblem.
  – Jeg tror det er vanskelig å forklare barn at de kan leke på skolen, men ikke ha noe å gå til etter skolen. På både kort og lang sikt vil det bli et frafall som samfunnet må bære med seg. «Lediggang er roten til alt ondt» sier man gjerne om arbeidsløshet. Det er ikke annerledes med barn, sier Solbakken til VG og fortsetter:
  – Jeg mener dette kan utvikle seg til å bli et stort samfunnsproblem. Myndighetene bør legge til rette for at det ikke blir det. Men det er en mangel på initiativ og forståelse for hva dette handler om. Jeg mener vi har å gjøre med en kraftig undervurdering her.

Gjøre noe sammen

Barn og unge opp til 20 år kan i dag trene som normalt. Men Ståle Solbakken mener en viktig dimensjon mangler uten kamper.
  – Det handler om å glede seg til noe. Det er det som gjør at mange spiller fotball, eller driver med andre former for idrett for den saks skyld. Det er kampene som gjør at du får samhold: Det å ta på seg drakta og gjøre noe sammen med andre. Det er det livet handler om: Å gjøre ting sammen.

Ingen lovnader fra Høie

Helseminister Bent Høie (H) gir ingen signaler som tyder på at regjeringen vil lytte til Solbakken og de mange andre stemmene i norsk fotball som har snakket høyt og tydelig de siste dagene.
  – Vi har sammen fått kontroll på smittespredningen, og vi må sammen beholde kontrollen. Da kan vi ikke åpne alt, fordi noen har fått åpne. Vi har prioritert barn og unge og arbeidsplasser. Derfor har idretten fått unntak for trening for barn og unge, og elitekamper med et strengt regime.
  – Åpner vi for kamper og breddeidrett samtidig, vil veldig mange flere mennesker møtes med nærkontakt, også på tvers av hele landet. Det fører til økt smitterisiko og det øker risikoen for at vi må stramme inn igjen, også på områder som rammer barn og unge og arbeidsplasser, sier Høie til VG.

-- annonse --