-- annonse --
Nyheter
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

NFF-styret fikk ja til sitt forslag om å kutte fra 12 til 10 lag i Toppserien for kvinner. Men det ble en dramatisk debatt på fotballtinget.

Her er hovedpunktene i reformen:

* De fire beste i grunnserien spiller en «mesterskapsliga» der vinneren blir seriemester. Vinneren får også plass i Champions League. Poengene fra grunnserien nulles, men de får med seg bonuspoeng: 6–4–2–0.

* Nummer 5–10 spiller, pluss nummer 1 og 2 på nivå to, spiller en «kvalifiseringsliga» (der lagene starter på null). Det blir altså åtte lag, som spiller enkel serie.

* Nummer 7 og 8 i «kvalifiseringsligaen» rykker ned.

* Nummer seks i «kvalifiseringsligaen» spiller kvalik mot nummer 1 i «opprykksligaen» på nivå to. Vinneren blir å finne i Toppserien året etter.

Dette betyr altså at det kan bli opptil 30 prosent nedrykk fra Toppserien. Og opptil 30 prosent opprykk fra nivå to.

* Vinneren av «kvalifiseringsligaen» får mulighet til å spille om Champions League-plass mot nummer to i «mesterskapsligaen».

Dere kan følge debatten på denne linken direkte på NFF.no søndag fra kl 0900

tinget ny

Fra 12 til 10 lag

Dette dramatiske forslaget fremkomm etter at NFF nedsatte et utvalg i 2017 som ble ledet av Karen Espelund som fikk i oppgave å analysere kvinnefotballen i Norge. Utvalgets mandat var å se på hvordan man kan bedre sportslig utvikling og kommersiell verdi i kvinnefotballen. Ett ledd i evalueringen var å se på seriesystemet.Det endte med at at utvalget foreslo radikale endringer i Toppserien ved å redusere til 8 lag i Toppserien. 

Dette forslaget ble ikke fremmet til Forbundsting, styret og administrasjonen i NFF er imidlertid helt enig i det som sies i Espelund-rapporten om at det er viktig med en helhetlig tilnærming til utfordringene; det må iverksettes flere tiltak og tiltakene må sees i sammenheng. Forbundsstyret uttrykker derfor en klar intensjon om å iverksette en rekke andre sportslige tiltak som skal virke sammen med endret seriestruktur for å oppnå ønsket sportslig effekt.et men endte med å gå for 10 lag.

Bedre kvalitet med færre lag

Dette forslaget har fått støtte blant annet i en kronikk av  Styreleder i Toppserien Synnøve Tverlid.Halvparten av våre egne vil være uenig i det jeg nå skal si: Styret i Toppfotball Kvinner har etter gode diskusjoner landet på at vi støtter en endring til 10 lag i våre to øverste divisjoner. 
Du kan lese hele kronikkek her toppfotballkvinner.no

I en kronikk har Direktør i Elitefotball i NFF Lise Klaveness begrunnet  årsakene til at NFF ønsker å redusere antall lag i Toppserien og 1. divisjon. Internasjonalt står Norge overfor tøffere konkurranse enn noensinne.
-Trenden er klar: Vi sakker akterut internasjonalt. For at Norge skal henge med i toppen er det nødvendig å heve konkurransenivået i vår hjemlige liga. Å redusere antall lag i Toppserien er et av flere viktige tiltak for å ta opp jakten på de beste.   Det er nå vi må handle, sier Klavenes til fotball.no

-- annonse --