-- annonse --
Nyheter
NY JOBB: Per-Mathias Høgmo kommer tilbake til NFF som ny leder for topptrenerutdannelsen. Foto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

– Den aller beste kandidaten vi kunne fått til denne stillingen, sier elitedirektør Lise Klaveness i NFF til fotball.no om utnevnelsen.
  Også daglig leder Teddy Moen i Norsk Fotballtrenerforening mener det er en spennende utnevnelse.
  – Toppfotballen i Norge har ikke råd til å la være å utnytte kompetansen og nettverkene til personer som Per-Mathias Høgmo og mange andre fotballtrenere, som burde vært brukt mye mer av forbund, krets og klubber. Derfor er det ekstra gledelig å se Per-Mathias tilbake i NFF, som han forlot for noen år siden da engasjementet som A-landslagssjef ble avsluttet på en minnelig måte før utløpet av kontraktstiden. Dette viser hvilke klare intensjoner som ligger der mellom partene og at «gammel historie» er tilbakelagt. For meg er det et tegn på profesjonalitet og at NFF har tatt et steg videre som organisasjon, sier Teddy Moen.

Opptatt av utvikling

– NFF har de senere år tatt tydelig grep for å styrke leder- og trenerutdanningen i både bredde- og toppfotballen. Denne satsingen bekreftes også av etableringen av NFFs eliteavdeling og senest av den nylig vedtatte strategiplanen for norsk fotball. Jeg har hele min yrkeskarriere vært opptatt av utvikling, kunnskap og kompetansebygging. Jeg er glad for at NFF vil ta en tydelig lederrolle i dette arbeidet gjennom en satsing på leder- og trenerutdanning og ser frem til å ta del i dette arbeidet, sier Høgmo til fotball.no.
  Han starter i sin nye jobb 1. april.
  – Per-Mathias har vært medlem i Norsk Fotballtrenerforening i over 30 år, han kjenner oss bedre enn de fleste, og han har alltid stilt opp for NFT når han er blitt spurt. I dag føles det som en av «våre egne» inntar denne rollen, og det er en god følelse, legger Teddy Moen til og påpeker:
  – Per-Mathias er også en god venn og kollega. Sammen gikk vi på UEFA A-lisens i Porsgrunn sommeren 1992 og var konkurrenter som hovedtrenere i eliteserien i 1996 (for henholdsvis Moss og Start).

Bred erfaring

– Vi er umåtelig stolte og glade for å få på plass en så merittert og dyktig toppfotballmann som Per-Mathias Høgmo til denne stillingen. Per-Mathias er den aller beste kandidaten vi kunne ha fått til denne stillingen med sin brede trener- og ledererfaring, samt en naturlig god balanse mellom å lede og å sikre trygghet i prestasjonsmiljøene rundt seg, sier elitedirektør Lise Klaveness til fotball.no.
  Klaveness påpeker videre at samhandlingen mellom NFF Toppfotball & Landslag og andre relevante aktører i toppfotballen, som interesseorganisasjoner og utdanningsinstitusjoner blir en viktig del av arbeidet med trener og lederutdannelse i toppfotballen fremover.

Gleder seg

Klaveness peker videre på den imponerende leder- og trenerkarrieren Per-Mathias Høgmo tar med seg inn i sin nye jobb på Ullevaal stadion.
  – Han har vært topptrener både i Norge og i utlandet og han har trent både toppklubb og A-landslag. Det at han har ledet A-landslagene på både kvinne- og herresiden glir for øvrig rett inn i vår grunnholdning; kvinne- og herrefotballen er fullt ut integrerte deler i eliteavdelingen. Lang og god CV til tross; Per-Mathias har ikke lagt seg bakpå for å høste. Parallelt med leder- og trenerjobber har han også holdt tak i toppfotballforskning og har hele veien vært brennende opptatt av kompetanseutvikling - praktisk og akademisk - både for seg selv og kollegaer rundt. Jeg ser frem til å jobbe tett med Per-Mathias fremover og sammen med resten av gjengen i eliteavdelingen jakte på de ambisiøse målene vi har satt oss for toppfotballen i Norge, sier Klaveness til fotball.no.

Trygghet og tillit

Teddy Moen slutter seg til Lise Klaveness sine vurderinger.
  – Med tanke ny strategiplan i NFF fra 2020-2023 (vedtatt på Forbundstinget sist helg) og uttalte ambisjoner over flere år om å gjøre et stort løft med topptrenerutdanningen, gir det trygghet og tillit å ha en så erfaren fotballtrener som Per-Mathias Høgmo i fronten for denne satsingen. Han har de internasjonale referansene, han kjenner forskningsområdet, og ikke minst er han er entreprenør som har vist over tid at han kan se muligheter for ressurser og kompetansetilgang. Helt klare premisser om målsettingene på dette feltet skal nås for norsk fotball, sier Moen og roser NFF for involvering og åpenhet de siste åra.
  – Norsk Fotballtrenerforening er blitt invitert til bordet av NFF på en svært god måte de senere åra, etter at Lise Klaveness startet som direktør for eliteavdelingen. NFT har fått anledning til å involvere seg i, mene noe om, og ta mer eierskap til prosessen om å utvikle en langt bedre trenerutdanning og etterutdanning for norsk fotball. Gjennom å få Per-Mathias på plass, er det all grunn til å tro at samarbeidet mellom NFT og NFF vil bli ytterligere styrket, og vi gleder oss til å samarbeide med ham.

FAKTA
Per-Mathias Høgmo
Alder: 60 år
• Spillerkarriere:
Gratangen (-1977)
Mjølner (1978-1983)
Tromsø (1984-1985)
IFK Norrköping (1985-1986)
Tromsø (1986-1989)
Gratangen (1989)
Norge (1 A-landskamp 1986)
• Trenerkarriere:
Gratangen (spillende trener 1989)
Tromsdalen (1990-1991)
Tromsø (1992)
Fossum (1993-1994)
Norge – aldersbestemte landslag (1993-1996)
Moss (1995-1996)
Norge A-landslag kvinner (1997-2000)
Norge U21 (2000-2003)
Tromsø (2004)
Rosenborg (2005-2006)
Tromsø (2008-2012)
Djurgården (2013)
Norge A-landslag herrer (2013-2016)
Fredrikstad (2017-2018)
Fredikstad (sportslig leder 2019)

-- annonse --