-- annonse --
Nyheter
MINNES OG HYLLES: Trenerlegende Bjørn Hansen døde onsdag. Han minnes og hylles av av hele fotball-Norge. Her fra Lerkendal i august, der han ble tildelt Hederstegn med diplom fra Norsk Fotballtrenerforening. Foto: Ivar Thoresen
Gjest
Av Ivar Thoresen og Reidar Schjei

Bjørn Hansens lange og imponerende toppes av hans perioder som medtrener til Nils Arne Eggen i Rosenborgs glansperiode, og som Drillos høyre hånd på Norges landslag i storhetstida midt på 1990-tallet.
  Onsdag sovnet han stille inn på St. Olavs Hospital etter flere års kamp mot kreftsykdommen.

En trist dag på Brakka

Det ble onsdag flagget på halv stang på Brakka på Lerkendal. Rosenborg-spillerne kommer til å spille med sørgebånd i torsdagens mesterfinale mot Lillestrøm.
  – Dette er selvsagt en trist dag, sier daglig leder Tove Moe Dyrhaug i Rosenborg til Adresseavisen.
  – Så er det viktig at vi gleder oss over alle de gode stundene vi har hatt med Bjørn. Han har gjort så mye for klubben, og var innom oss på Brakka inntil det siste. Han var også på plass under Molde-kampen for noen uker siden. Vi kommer til å savne Bjørn, fortsetter Dyrhaug.

Fagmannen

Fotballtrener og tidligere sportsredaktør i Adresseavisen, Otto Ulseth, skriver i sitt minneord:
  «Bjørn Hansen var imponerende interessert i fotball. Han ville snakke fotball helt til det siste, om indreløperens bevegelser og vingens skjæring fra vingen. Han var en lidenskapelig pedagog, som prøvde ut god-fot-teoriene i skolen allerede på 80-tallet, og han var kontinuerlig opptatt av de som sitter nederst ved bordet. Derfor var han også rusmisbrukernes fotballtrener, med minst like stor entusiasme som han var det for landslagsspillerne.
  Det var ingen andre som Bjørn Hansen. Det kommer ingen flere som ham.»
Otto Ulseth

– Vesentlig del av æren for RBKs suksess

Bjørn Hansen minnes i dag av trenerekolleger over hele landet.
  – Bjørn har en vesentlig del av æren for Rosenborgs suksess. Fra han kom inn på 80-tallet, selvsagt på 90-tallet men også som en som var i kulissene i RBK-systemet helt til det siste. Det har han gjort med sin fotballkunnskap, sier Nils Arne Eggen til Adresseavisen.
  Til VG sier Eggen:
  – Det er så mye godt å si om Bjørn som menneske og fotballtrener at det blir veldig lett å tenke på ham.
  – Bjørn har rett og slett betydd veldig mye for meg. Han lærte meg soneforsvar, men han lærte meg så mye mer. Han var en hedersmann med et stort hjerte for mennesker som ikke hadde det så bra som oss. Han bidro med så mye, og har satt varige, dype spor etter seg. Han hadde respekt for mennesker, var folkelig, «rosenborgsk», og han lyttet mer enn han snakket, sier Rune Bratseth til VG.
  Den tidligere RBK-kapteinen besøkte Bjørn Hansen på sykehuset så sent som på fredag.
  – Han har vært syk lenge, og det har jeg visst om. Men typisk for Bjørn Hansen har han bagatellisert sykdommen. Han var nettopp den typen, og noe av det minst egosentriske mennesket jeg har kjent. Han var en dyktig fagmann, og superlojal. Vi hadde jo samme synet på fotball, men vi utfylte hverandre bra. Han var nemlig mye flinkere med mennesker enn meg. Det er veldig trist at han nå er borte, sier Egil Drillo Olsen til Aftenposten.

Minnes av Reidar Schjei

Norsk Fotballtrenerforenings Reidar Schjei minnes sin gode venn og trenerkollega på denne måten:
  «Dette er en meget trist dag for Bjørn sin nære famile men også for hele fotballfamilen Norge rundt.
  Det har vært godt kjent inne fotballmiljøet at Bjørn har slitt med kreften i mange år, noe han aldri har lagt skjul på. Men helt til det siste har Bjørn hvert innom Brakka og treningene på Lerkendal flere ganger i uka – like engasjert faglig som alltid. Alle som har møtt Bjørn vil huske hans lune menneskelig måte å være på, og at han alltid tok seg tid til å snakke med alle.
  Det blir et utrolig stort savn og tomrom etter Bjørn, men alle flotte møter og stunder vi har hatt sammen med ham helt til det siste vil aldri bli glemt. Bjørn Hansens navn er for evig risset inn i norsk fotball sin historie.
  Fred over ditt gode minne Bjørn.»
Reidar Schjei

Med fra starten

Bjørn Hansen var også en av de som var med og stiftet Norsk Fotballtrenerforening i 1986. Han har vært medlem siden, og har også sittet i foreningens styre.
  Sammen med sin gode venn og trenerkollega Nils Arne Eggen ble han i fjor tildelt Norsk Fotballtrenerforenings hedersmerke med diplom.
  Utdelingen fant sted foran 16 000 tilskuere under Eliteseriekampen mellom Rosenborg og FK Haugesund i august.
  NFTs begrunnet utmerkelsen på følgende måte:
    «Med sitt verdigrunnlag, holdninger, tunge faglige ballast og sine mange erfaringer fra norsk toppfotball har han vært en meget dyktig fotballfaglig og pedagogisk formidler til mange unge talenter, deres trenere og klubbmiljøer i norsk fotball. I epoken hvor norsk toppfotball var på sitt ypperste, fungerte Bjørn Hansen som en brobygger rundt de to sentrale miljøene for toppfotball – Rosenborg og det norske A-landslaget – som assistenttrener til Nils Arne Eggen og Egil «Drillo» Olsen. Dette ga Hansen en unik kompetanse og internasjonal erfaring som få andre norske trenere innehar. Bjørn Hansen har vært involvert i seks sluttspill med norske landslag og en rekke år i europeiske cupturneringer med Rosenborg.»

Savnet spillestildebatt

I forbindelse med Fotballtrenerens reportasje fra prisutdelingen kom Bjørn Hansen med et hjertesukk:
  – Jeg savner en spillestildebatt i norsk fotball. Etter min oppfatning er det helt fraværende, sa Hansen og fortsatte:
  – Jeg er frekk nok til å hevde at norske aldersbestemte spillere ikke er dårligere teknisk enn utenlandske spillere. det er det samme som at det ikke var noen forskjell på de tekniske ferdighetene hos Michel Platini og franske 4. divisjonsspillere. Forskjellen var at Platini gjorde de riktige valgene.

Bjørn Hansens lange liv i fotballen

Etter å ha startet trenerkarrieren i Stjørdals-Blink og Strindheim, ble Bjørn Hansen (født 15. januar 1939) hovedtrener i Rosenborg Ballklub i 1984.

Han valgte selv å trekke seg midtveis i 85-sesongen, men RBK vant likevel eliteserien samme høsten.
  Foran 1988-sesongen ble Bjørn Hansen hentet tilbake til RBK som assistenttrener for Nils Arne Eggen, og begynnelsen på Rosenborgs gullalder i norsk fotball startet. Med unntak av en pause i 1990 og -91 for å jobbe for Norges Fotballforbund, var Bjørn Hansen og Nils Arne Eggen fast trenerduo til og med 96-sesongen. Et av hans største høydepunkt kom 4. desember 1996 da Rosenborg slo selveste AC Milan 2-1 på San Siro.
  En tredje periode som assistenttrener kom i 2005, under Per Mathias Høgmo. Senere har han innehatt ulike roller som mentor, konsulent, spillerutvikler og trenerveileder i Rosenborg.
  Som aktiv spiller representerte Bjørn Hansen FK Kvik, Sandefjord BK og Oppdal IL.
  Av utdanning er han cand.mag. med biologi, kjemi, matematikk, pedagogikk og idrett i fagkretsen. Han innehar også den høyeste trenerutdannelsen, UEFA PRO-lisens. I nesten 30 år var han ansatt i skoleverket, som lærer og rådgiver på Sverresborg ungdomsskole, på Idrettshøgskolen (NTNU) og i administrasjonen i Trondheim kommune.
  Bjørn Hansen var assistent på A-landslaget for Egil «Drillo» Olsen fra 1994 til 1998. Etter dette tok han over det norske U21-landslaget og ledet også det norske G19 landslaget i EM-sluttspillet på hjemmebane i 2002. Over en 20 årsperiode var han tilknyttet en rekke sentrale roller i Norges Fotballforbund som aldersbestemt landslagstrener (G15, G16, G17, G18) og ansvarlig for talentutviklingen på guttesiden fra 1990-1992.
  Med sitt verdigrunnlag, holdninger, tunge faglige ballast og sine mange erfaringer fra norsk toppfotball var han en meget dyktig fotballfaglig og pedagogisk formidler til mange unge talenter, deres trenere og klubbmiljøer i norsk fotball.
  I epoken hvor norsk toppfotball var på sitt ypperste, fungerte Bjørn Hansen som en brobygger rundt de to sentrale miljøene for toppfotball – Rosenborg og det norske A-landslaget – som assistenttrener til Nils Arne Eggen og Egil «Drillo» Olsen. Dette ga Hansen en unik kompetanse og internasjonal erfaring som få andre norske trenere innehar.
  Som 75-åring (i 2014) gjorde Hansen come-back som trener i moderklubben FK Kvik (4. divisjon).
  I perioden 1998-2001 satt han i den regjeringsoppnevnte Verdikommisjonen, som skulle «bidra til en bred verdimessig og samfunnsetisk mobilisering, for å styrke positive fellesskapsverdier i samfunnet».
  Bjørn Hansen var en av stifterne av Norsk Fotballtrenerforening høsten 1986. I perioden fra 1986 til 1988 satt han som nestleder i styret. Hansen har vært medlem av Norsk Fotballtrenerforening siden oppstarten i 1986.

EggenHansen20082017DIPLOM: Bjørn Hansen og Nils Arne Eggen mottok NFTs hederstegn og fortjent hyllest fra over 16 000 tilskuere på Lerkendal i pausen av Eliteseriekampen mellom Rosenborg og Haugesund i august 2017. Foto: Ivar Thoresen

-- annonse --

Cron Job Starts