-- annonse --
Nyheter
MEST FOTBALL: Som 12-åring trente Johannes Høsflot Klæbo mest fotball. En ny undersøkelse gjort av NRK i samarbeid med Universitetet i Agder viser at dagens toppidrettsutøvere trente mye allerede som 12-åringer. Foto: NTB
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Dette fremkommer i en undersøkelse NRK har gjennomført, i samarbeid med Universitetet i Agder,  hvor målsettingen var å kartlegge hva landets enere gjorde i barne- og ungdomsårene på veien til sin toppidrettskarriere.
Undersøkelsen ble sendt til 250 norske toppidrettsutøvere. 137 nåværende toppidrettsutøvere fra 30 idretter som svarte og NRK kan nå presentere resultatene, eller «oppskriftene på suksess».
Av de som svarte var det 78 utøverne som driver med individuelle idretter, 59 med lagidretter.

Lagidrettene trente mest

I 12-årsalderen trente lagutøverne noen timer mer i uka enn de som drev med individuell idrett. Dagens toppidrettsutøvere trente i snitt 14,7 timer i uka da de var 12 år. Treningsmengden hadde økt til 19,3 timer i uka da de var 16 år gamle.

Når vi ganger den gjennomsnittlige treningsmengden til 12-åringene med 52 uker, ender vi rett i overkant av 750 treningstimer i året. Fjerner vi noen ferieuker - og ganger med 45 i stedet - blir det rundt 650 timer i året da de var 12 år. I tillegg brukte de i gjennomsnitt 20 helger i året på konkurranser.

La grunnlaget på fotballbanen

Verdens- og olympisk mester  Johannes Høsflot Klæbo sier følgende til NRK når han hører disse tallene:
 – Jeg kjenner meg godt igjen i tallene.
 – Jeg husker selv fra jeg var i den alderen, jeg bodde jo på fotballbanen. Jeg tok gjerne en løpetur på morgenen og var på fotballbanen fra resten av kompisene mine stod opp til jeg måtte hjem og spise middag. Gjerne en tur ned dit etter middag også, hvis jeg fikk lov. Det høres mye ut, men det var veldig mye bevegelse for min del, sier langrennsesset til nrk.no.

Men hvordan går det an å bli verdens beste på ski da, når han trente mest fotball til han var 12 år? Undersøkelsen vil kanskje gi svaret på dette?

Mest tid på bursdager

Dobbelt verdensmester  Karsten Warholm reagerer slik når han blir fortalt hvor mye dagens toppidrettsutøvere i gjennomsnitt trente da de var 12 år, og kommer med følgende kommentar: 
– Kan du si det en gang til?
– Jeg brukte flesteparten av timene mine på barnebursdager da jeg var 12, egentlig. Jeg var nok ikke i nærheten av de treningstimene der.
Disse to svarene bør vel skape litt ettertanke og en del diskussjoner skulle vi anta?

-- annonse --