-- annonse --
Nyheter
GODT Å SE: – Det er trygt og godt å se at Leif Gunnar Smerud som trener og leder i samspill med NFF har satt foten ned og gjort det tydelig hva som kreves og forventes av spillere på et norsk landslag., skriver Teddy Moen. Foto: NTB scanpix
Teddy Moen
KOMMENTAR • Av TEDDY MOEN
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Da saken dukket opp, tenkte jeg umiddelbart at dette kom til å bli en kjedelig sak for fotballforbundet og trener Smerud. Ikke fordi jeg var bekymret for at treneren hadde opptrådd uredelig eller gjort noe galt. Mest fordi slike saker bidrar til å ta bort fokuset for det som er trenerens viktigste oppgaver - Å utvikle en fotballkultur, et lag og en gruppe unge spillere mot elitefotball. 

Istedet for å gjøre det man er ansatt for, må treneren stille seg til disposisjon for media, kritikere, meningsdannere og andre. Hvor forventingen er at treneren skal avgi en forklaring på begrunnelsen for sine valg. Sjelden er det over da. Det stilles spørsmålstegn ved trenerens opptreden, valg og prioritering. Og så blir det ekstraomganger i media, med påfølgende nye spørsmål og kritiikk. Denne runddansen tar fokuset vekk fra de viktige tingene og kan svekke trenerens autoritet. 

Kan ikke være tilgjengelig for alle til enhver tid!

La meg gjøre det klart med en gang. Selvfølgelig skal fotballtrenerere være gjenstand for analyse, vurdering og kritikk. Hva som skjer i toppfotballen vekker naturlig interesse, slik som saken rundt U21 landslaget.  Men media og andre må respektere at de verken kan få all tid og svar på alle spørmål fra treneren. Da gjør han ikke sin jobb!

Leif Gunnar Smerud og hans sjef i Fotballforbundet Lise Klaveness, har etter min oppfatning svart klart og tydelig på hva saken dreier seg om og hvordan NFF vil forholde seg til den beslutningen som at tre av U21-spillerne ikke ønsker å spille på landslaget så lenge Leif Gunnar Smerud er landslagssjef. I tillegg har kaptein på U21 landslaget Leo Skiri Østigård gitt klart uttrykk for hvordan han ser på saken. Det burde ha væ'rt nok. 

Dette er etter min oppfatning en god nok tilbakemelding til omgivelsene og hva som kan forventes av en fotballtrener. 

Helt uakseptabelt

Det har ingen plass i toppfotballen at en eller flere spillere (tre i dette tilfellet) stiller "kabinettspørsmål" om trenerens stilling. Enten fjernes treneren, eller så spiller vi ikke! Dette er uhørt!

Dette er uakseptabel oppførsel på ethvert fotballag på alle nivåer, men ekstra ille blir dette sett i lys av at vi her har med voksne gutter og profesjonelle fotballspillere å gjøre. 

Saken gjør meg på mange måter trist, fordi den viser en type holdninger og oppførsel som vi dessverre ser er tiltakende. At enkeltspillere gjør seg større en laget, og at unge spilere ikke har den nøvendige respekten for sine lagkamerater, sin trener og i dette tilfellet Norges Fotballforbund. 

Derfor er det trygt og godt å se at Leif Gunnar Smerud som trener og leder i samspill med NFF har satt foten ned og gjort det tydelig hva som kreves og forventes av spillere på et norsk landslag. 

-- annonse --