-- annonse --
Nyheter
DELTAKERNE: Landslagstrenere og ledere fra Norge, Nederland, Malta, Estland, Kroatia og Østerrike deltok på seminaret i Oslo. Foto: Thomas Brekke Sæteren/fotball.no
Gjest
Av Thomas Brekke Sæteren, fotball.no

Forrige uke ble UEFA Study Group Scheme «Women’s Football – Elite Player Pathway» arrangert i Oslo. NFF var vertskap for landslagstrenere og ledere fra Nederland, Malta, Estland, Kroatia og Østerrike på samlinga som har som mål å legge til rette for utveksling av erfaring og kunnskap mellom medlemslandene i UEFA.

– Vi har gått gjennom de overordnede strukturene og sett på hvordan vi jobber, fungerer og tenker i Norge. I tillegg har vi vært ute og sett på hvordan vi løser det i praksis, sier leder for kvinnefotball i NFF, Heidi Støre til fotball.no.
  – Den første dagen var vi på Equinor Talentleir i Sarpsborg der vi fikk med oss internkampene og en innføring i landslagsskolen av Håkon Grøttland. Der fikk vi også være med på analysedelen der spillerne analyserer seg selv med støtte fra trenerne.
  –  Dagen etter var vi hos LSK Kvinner der vi fikk se og høre hvordan de forbereder seg til kvartfinalen mot Barcelona i Champions League før vi besøkte NTG der deltakerne fikk se hvordan spillerutvikling blir satt i system i skolesammenheng. I tillegg har vi lyttet til landslagstrenerne for å se hvordan de som trenere og vi i landslagsstrukturen klarer å lage en god utviklingsstige for de beste spillerne våre.

– Har gått mer i dybden

Støre forteller at de har gjort grep for at alle skal få best mulig utbytte av seminaret.
 – Vi har utfordret de andre nasjonene til å fortelle mer om hva de driver med og gå enda mer i dybden enn vi pleier. På den måten kan vi lære mer av hverandre og effekten av seminaret blir mye større for alle som er med.
  – Gjennom UEFA Study Group får vi et nettverk i andre nasjoner som vi kan bruke senere. Det er et veldig bra tiltak som UEFA bruker mye ressurser på.

Også spillerutviklere fra toppklubbene har deltatt den siste uka.
  – Vi har hentet inn toppspillerutviklerne i kvinnemiljøene. De har både vært inne hos oss og hatt et eget opplegg parallelt. På den måten får de et innblikk i hvordan de andre nasjonene jobber.

Landslagsøkt hos ØHIL

Samlingen ble avsluttet hos Øvrevoll Hosle i Bærum der landslagstrenerne Alexander Straus og Nils Lexerød med bistand fra ØHIL-trenere ledet en økt med spillere fra flere av klubbens lag.
  –  Vi gikk gjennom strukturen på en vanlig økt inn mot en landskamp der vi er mer spesifikke enn vi ville vært i klubb. På landslagssamlinger har vi ofte få økter før den første kampen. Det gjør at vi må prioritere ganske kraftig, sier U23-landslagstrener Straus til fotball.no.
  – Denne gang var fokuset på den defensive organiseringen i helhet og avstander og måten å presse på. Det fikk til tider jentene veldig godt til.

Straus har sammen med Lexerød og andre som jobber med og rundt landslagene i NFF deltatt på seminaret.
  – Det er veldig interessant å høre hvordan andre nasjoner jobber. Vi jobber hele tiden for å bli bedre og da er det nyttig å se hva andre gjør bra. I tillegg ser vi også at det er områder der vi ligger ganske langt fremme her i Norge.

studygroup2strausPÅ FELTET: U23-landslagstrener Alexander Straus i praksisøkt hos Øvrevoll Hosle. Foto: Thomas Brekke Sæteren/fotball.no

-- annonse --