-- annonse --
Nyheter
TIL RETTE: Arne Erlandsen har funnet seg godt til rette som trener i finsk fotball. Foto: NTB scanpix
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

– Uvissheten plaget meg og spillerne, men da det ble gitt grønt lys, ga det masse kraft og entusiasme. Å vinne fotballkamper gir definitivt overskudd, sier Erlandsen.
  Nylig ble han også kåret til månedens trener i Finland, og livet smiler til trener-veteranen, som også tidligere har vært trener i utlandet. I 2005-2006 var han trener for IFK Göteborg.

Arne Erlandsen (60) har levd et langt liv i fotballen som spiller og trener. Allerede i 2001 fikk han Kniksen-prisen som årets trener, og samme år ble han også kåret til årets trener av Norsk Fotballtrenerforening. Fotballtrener-karrieren startet opp i 1995. Det gir Erlandsen over 25 år bak seg i bransjen, nesten utelukkende i toppfotballen. 

 – Dette er hva jeg kan og lever for. Men jeg vet at ting kan snu seg veldig raskt i toppfotballen. Derfor er det min jobb å holde oppe intensiteten og kvaliteten i hver trening, Slik at spillerne fortsatt har det beste utgangspunktet for å vinne fotballkamper.

Dobling av treningsmengden

Arne ble hentet til KuPS fordi ledelsen ønsket en forandring. De ønsket en sterkere treningskultur hvor spillerne trente betydelig mer. De ønsket en sterk og pragmatisk leder som kunne løfte klubben videre.
  – Vi har doblet treningsmengden siden i fjor, og spillerne har respondert på opplegget på en forbilledlig måte. Opplegget rundt klubben er like profesjonalt som i Eliteserien hjemme, og vi har glimrende treningsfasiliteter. Jeg har lite å klage over. Klubbledelsen har vist meg masse tillit og backet meg godt opp i trenergjerningen.

KuPS vant serien i fjor og har vært i toppen de siste årene. Så det er en klubb som det er knyttet forventinger til. En klubb med ambisjoner. Arne har stor respekt for de som styrer klubben. Da Finland også ble lukket i midte av mars som følge av covid-19 pandemien, valgte Arne i samråd med arbeidgiveren å reise hjem til Norge. Hensynet til hans egen situasjon og familien, var viktig for ledelsen. 
  – Vi har et godt støtteapparaet med finske trenere som har kompetanse og som kjenner klubben godt. Jeg hadde ingen problemer med å overlate ansvaret for «korona-treningsperioden» til dem. Dette var primært fysisk trening, som de kunne lede og som jeg delvis kunne monitorere fra Norge. Da fotballen åpnet igjen i mai, reiste jeg tilbake og gjenopptok mitt virke. Og endret treningsinnholdet til kampforberedende økter. 

Tro til sine prinsipper

Som fotballtrenerer støtter Erlandsen seg til de samme grunnprinsippene som har fulgt ham gjennom hele trenerkarrieren.
  – Jeg ønsker et soneorientert forsvarspill og et hurtig angrepsspill i lengderetningen. Slik sett skiller nok vårt spill seg litt fra hva som er mer gjeldende i Finland. De andre lagene er nok mer possession-orienterte og tålmodige i angrepsoppbygningen. I tillegg ønsker jeg å presse høyt med laget for å vinne ballen oppe i banen. Da er det helt avgjørende at mine spillere er i en god fysisk forfatning.

Tradisjonelt sett har Arne svereget til en 4-4-2 formasjon tidligere, men med KuPS spiller han 4-3-3.
  – Jeg er lite opptatt av tallkombinasjonene, og det er utvalget av spillere og deres styrker og svakheter som avgjør valg av formasjon og utførelsen av systemet. Min jobb er å løfte frem plussene i spillergruppen og kamuflere minusene. Alt handler om å få det beste ut av laget. 

Arne legger seg aldri ned!

Mange hadde nok avskrevet Arne som topptrener da han måtte gå fra trenerjobben i Lillestrøm SK i 2018. Laget han ledet til NM-gull året før. I samme perioden gjennomgikk han et samlivsbrudd og fikk påvist kreft. Men Arne har gjennom hele sitt fotballiv vist seg å være en fighter som mange ganger har snudd nederlag til seier. Mange unge og fremadstormende trenere kunne nok lært ett eller annet av hva denne erfarne fotballtreneren har opparbeidet seg av kompetanse på trenerbenken.
  – Jeg er opptatt av å holde meg i god fysisk form for å ha overskudd til å være klar og tydelig som leder. Mitt fokus på hver treningsdag er å få maks ut av treningsgruppa. Samt se litt fremgang hver eneste dag. Aller best trives jeg i rollen som veileder og instruktør på treningsfeltet. Det å jobbe mot mål, følge opp spillerne, ha dialogen med dem på feltet, gi av min erfaring og kompetanse. Dette er dert som trigger og motiverer meg!

Han er inneforstått med at i den gjeldende situasjonen med to kamper i uken, så blir det lite tid til å påvirke gruppen på treningsfeltet. Tiden må prioriteres til restituasjon og taktiske forberedelser inn mot neste kamp., 
  – Serie og cup er en ting, men i august er det E-Cup spill. Det er noe av desserten i jobben, og for klubben er dette en viktig turnering. Det trigger meg veldig å spille internasjonale kamper.

Funnet seg godt til rette

Arne innrømmer at det ikke er blitt nok tid til å bli kjent med Finland og finsk fotball så langt, men han har funnet seg godt til rette i Kupio. Byen omtrent midt i landet har ca. 100 000 innbyggere og interessen for fotball er bra. Han ser mange av de andre kampene i toppserien på TV og gjennom Wyscout.
  – Jeg bor i en fin leilighet i gåavstand fra treningsanlegget, og folk her er svært hyggelige. Men som fotballtrener er det én ting som gjelder - å ha fullt fokus på å vinne fotballkamper. Derfor prioriteres det meste av tiden min til jobben jeg er engasjert for å gjøre. 

Arne Erlandsen er glad for muligheten han har fått til å fortsette karrieren i finsk toppfotball. Målet er hjelpe KuPS til et seriemesterskap samt bidra til å utvikle en enda bedre vinnerkultur i spillergruppen.
  – Laget har de tre siste sesongene endt opp med en 2., 3. og 1. plass, men med 7-8 nye spillere dette året , er jeg inneforstått med at laget i perioder kan variere litt i prestasjon. Men forventingene er høye i ledelsen og blant fansen. Det lever jeg godt med!

 

-- annonse --