-- annonse --
Nyheter
FORNØYD: Caroline Graham Hansen er godt fornøyd med at favorittklubben Manchester United nå etablerer damelag. Har fra Champions League-finalen for Wolfsburg mot Lyon. Foto: NTB scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Det er helt klart at toppklubbene i Europa ser verdien av å satse på kvinnefotballen. Når følger de rikeste toppklubbene i Norsk Eliteserie; Rosenborg, Brann og Molde etter med egne kvinnelag?

Nå har Manchester United gjort som flere andre engelske toppklubber og starter kvinnelag i fotball, og fra sesongen 2018/19 deltar de for første gang i Women’s Championship.

De 12 lagene i FA Women’s Championship er:
• Aston Villa Ladies FC
• Doncaster Rovers Belles
• Durham Women FC
• London Bees
• Millwall Lionesses
• Sheffield FC Ladies
• Tottenham Hotspur Ladies
• Charlton Athletic Women
• Leicester City Women
• Lewes FC Women
• Manchester United Women
• Sheffield United Ladies*

Dermed følger Manchester United Women i rekken av det som er blitt en trend de siste årene. Storklubbene har begynt å innse verdien i å satse stort på begge kjønn.

Stort løft for kvinnefotballen

En av de største profilene på det norske kvinnelandslaget, Tyskland-proff og Wolfsburgspiller, Caroline Graham Hansen, er i skyene etter at den ferske favorittklubben hennes er «kommet på banen» og skal spille FA Women’s Championship for første gang
  – En veldig bra dag for kvinnefotballen, sier Norges landslagsstjerne og Caroline Graham Hansen til TV 2 Sporten om nyheten om at hennes favorittklubb Manchester United har kommet «på banen» med etableringen av sitt kvinnelag.
  – Dette her er stort. Jeg har alltid hatt en drøm om å kunne spille for United. Det er min barndomsklubb, men det har liksom måttet bli med drømmen ettersom de ikke hadde noe kvinnelag. Så dagens nyhet gjør meg utrolig stolt og glad, sier hun til TV 2 Sporten.
   – Det er jo fortsatt en drøm. De må jo bygge et lag, og det skjer ikke over natten, men de sier de skal satse seriøst, på samme måte som herrene, så dette er et fantastisk spennende prosjekt. Dette er en veldig bra dag for kvinnefotballen. Det at verdens rikeste klubb skal satse, betyr mye for sporten, sier Wolfsburg-stjernen Graham Hansen til TV 2 Sporten.

Mål om opprykk

Målsettingen for Manchester United er helt sikkert å spilles seg opp i Women’s Super League raskest mulig som i sesongen 2018/19 som består av følgende klubber: (Premier League klubbene uthevet)

Arsenal
• Birmingham City Ladies
• Brighton & Hove Albion Women
• Bristol City Women
Chelsea FC Women
Everton Ladies FC
Liverpool Ladies FC
Manchester City Women
• Reading FC Women
• Yeovil Town Ladies
West Ham United Ladies*

Nå kan Tyskland-proffen endelig få muligheten til å spille for sin barndoms favorittklubb, men om det er nok til at Graham Hansen forlater Wolfsburg, og drar til Manchester for hjelpe dem å spille seg opp i FA Women’s Super League gjenstår å se.

Stjerner i europeisk fotball

Norske kvinnelige spillere høster langt flere triumfer enn mannlige norske spillere i internasjonal fotball.

MarenMjeldeSUKSESS: Maren Mjelde opplever stor suksess i storklubben Chelsea. Foto: NTB scanpix

I semifinaleen til årets Champions League møtte Caroline Graham Hansen og Wolfsburg, Chelsea med Maren Mjelde og Maria Thorisdottir hvor Caroline dro av med seieren. De ble da klare for finalen mot det franske laget Lyon hvor «verdens beste», Ada Hegerberg, spiller. Her ble det tap 1-4 mot det franske laget som sikret Champions League-trofeet 2018 som de har vunnet fire år på rad, historisk. Ada ble også historisk ved å score hele 15 mål gjennom årets turnering.

Maren Mjelde som spilte for Avaldsnes er utrolig fornøyd med at hun tok valget å gå til Chelsea.
   – Jeg var veldig heldig som fikk være i Avaldsnes og var heltidsspiller der. Men ressursene er så mye større i Chelsea. Apparatet rundt damelaget har tolv heltidsansatte mot kanskje tre i en norsk klubb. Da får jeg fokusert mer på å bli bedre hver dag. Det er den største forskjellen, fortalte jenta fra Bergen i et intervju i juni 2017 med dagbladet.no

Marit Mjelde og Maria Thorisdottir sikret seg FA Cup-seier i 2018 etter å ha slått Arsenal 3-1 i finalen på Wembley. Arsenal er det mestvinnende laget i England med hele 14 cuptrofeeér, men her fikk de sitt første tap, og det mot to norske jenter.
   Det skjedde foran 45 000 tilskuere på tribunen, nesten dobbelt så mange som herrecupfinalen på Ullevaal.
Maren ble også nominert til årets spiller 2018 i England.

Vi tar også med Nora Holstad i Bayern Breakers, Andrine Hegerberg i Paris St-Germain, tidligere Birmingham City Ladies.
Norske kvinnelige toppspillere uutmerker seg i Europa som ingen andre norske menn gjør på tilsvarende måte for øyeblikket. Det gjør oss alle stolte.

Norge må følge etter

Til inneldningsspørsmålet i artikkelen, når vil klubber som Rosenborg, Brann og Molde følge etter, gir Mjelde følgende komentar til dagbladet.no
 
– Vi ser at storklubber som Manchester City, Liverpool og Arsenal satser. Økonomien i engelsk fotball er helt enorm. Det kan hende et slikt forsøk kunne vært positivt i Norge, dersom økonomien er god. Det kan kanskje være noe for framtida å få herrelag og damelag under samme klubb, sier Mjelde til dagbladet.no.
  – Det har en stor effekt i England og jeg merker stor interesse. Navn som Chelsea og Arsenal og City klinger bra. Og kanskje det kunne bli gjort noe liknende i Norge med de største norske klubbene. Det kan gi økt interesse og jeg merket at flere fikk øynene opp for meg da jeg dro til et navn som Chelsea, sier 27-åringen.

Kvinnelige trenere med på trenerturene

Trenerforeningen sine tradisjonelle trenerturer til England vil helt sikkert bli enda mer populære i fremtiden. Dette vil skje om enda flere norske kvinner spiller i Women’s Super League eller Women’s Championship i tillegg til de som allerede er etablert og nevnt.
  Tar meg den den frihet å foreslå følgende. 
  Årets trenertur som er lagt til London i oktober for å besøke Tottenham og Arsenal, som begge har kvinnelag, bør vi besøke disse. Det er helt klart mulig med vårt kontaktnett å legge turen innom disse og jeg er sikker på støtte fra leder i Trenerforeningen for dette.

God sommer!

-- annonse --