-- annonse --
Nyheter
FOTBALLEVENTYR: For fotballtrenere med lyst på nye utfordringer kan det ligge et fotballeventyr og vente i Vietnam, i klubben som Anders Krystad har vært med på å etablere. Foto: Privat
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Det er ikke mange land hvor folk er like fotballgale som i Vietnam. Da Vietnams herrelag vant AFF-mesterskapet (Sørøst-Asia), gikk folk helt av skaftet. I Ho Chi Minh-byen regner man med at det var ca. 4-5 millioner mennesker ute i gatene!

Breddeklubben FC Tuong Lai (Tuong Lai betyr «Framtid» på vietnamesisk) holder til i Hue, den gamle keiserbyen midt i landet. De startet opp i midten av februar, og har allerede over 125 betalende barn i alderen 6 til 13 år. Klubben leier kunstgressbaner, 5´er og 7´er, og mesteparten av barna spiller i helgene, en økt tidlig om morgenen og to økter på ettermiddag, både lørdag og søndag. Det er treningsgrupper på alle hverdager, med engelsk som undervisningsspråk på mandager og fredager.

FC Tuong Lai er en non-profit-klubb, hvor de som har råd betaler, og barn fra barnehjem og fatting familier spiller gratis. De vietnamesiske trenerne har etter norske forhold meget moderat lønn. Treningsavgift er til kostpris, og drakter selges til kostpris.

Det er Le Dinh Chung og Anders Krystad som står bak denne klubben. Chung er tidligere profesjonell spiller med 10 år i øverste divisjon i Vietnam, nå med AFC A-lisens, samt en rekke kurs i regi av bant annet The FA i England. Chung har vært leder av teknisk avdeling i prosjektet Football for All in Vietnam (FFAV), et samarbeid mellom Norges Fotballforbund (NFF) og det vietnamesiske fotballforbundet (VFF) fra 2006 til 2018.
  Anders Krystad har ledet dette prosjektet fra starten i 2001, til han gikk av med pensjon i 2018. Anders sitter i AFCs breddekomité. Han har ikke spiller- eller trenerbakgrunn, men lang fartstid som leder, blant annet i Klanen og i Vålerenga Fotball, og har vært ansatt i NFF siden 2001.

En sosialt engasjert barnetrener

Vestlige trenere har enormt høy status i Vietnam, og pågangen av unger som vil spille er stor. Klubben ser nå etter en sosialt engasjert barnetrener, som kunne tenke seg å gjøre en innsats i Vietnam. Stillingen er perfekt for en pensjonist, som vil kunne leve godt av pensjonen i Vietnam. Det eneste klubben kan tilby er enkel bolig, og sterkt dedikerte barn og foreldre. Og naturligvis muligheten til gjøre sitt til at breddefotballen spres, og at Vietnam på sikt kommer seg ennå noen hakk opp. Man har en drøm at FC Tuong Lai også en dag har et eget fotballkakademi.

Thua Thien Hue-provinsen har ca. 1,1 millioner innbyggere, med milelange strender, den største lagunen i Sørøst-Asia, fjell og jungel. Bac Ma er Vietnams største nasjonalpark, og ligger rett sør for Hue by. I Hue by bor det ca. 500.000 mennekser, men den er ikke særlig mye større enn Drammen i utstrekning. Man bor litt tettere i landet enn det man er vant til i Norge. Det finnes flyplass, men ikke mange internasjonale forbindelser. Da må man til Danang, ca. 100 km sør, eller til hovedstaden Hanoi i nord, eventuelt til Ho Chi Minh-byen i sør – begge cirka en times flytur unna. Vakre Hoi An, på UNESCOs liste over verdensarvsteder er rett sør for Danang. Bangkok, Manila, Hong Kong, Kulala Lumpur, Singapore, Vientiane og Yangoon er også rett i nærheten med fly. Å fly i regionen er svært billig, og det går langdistansebusser over hele landet, samt jernbane bade nord- og sørover.

Fiske og jordbruk, samt noe industri er sammen med turistnæring de største næringsveiene. Hue er som keiserby fra 1804 til 1945 full av historie og monumenter.

Hue har tropisk klima, men med 4 årstider. Høst, vinter og vår er korte, men regntiden om høsten og delvis vinteren kan være lang. Temperaturer på det kaldeste ned mot 12 grader, med 35 – 40 på det varmeste om sommeren.

Prisnivået er meget lavt, og med utleid bolig i Norge lever man som en «konge» på en vanlig norsk pensjon. Man kommer seg rundt med sykkel eller moped, det er dårlig med kollektivtransport, mens taxi er meget billig.

Kunne dette være noe for deg?

Ta kontakt med Anders Krystad på e-post: , evt. på Messenger eller Viber. Tlf.nr. er: +84 395131556.

Vi anbefaler også facebooksiden til klubben - se her

Klubben ser gjerne at aktuelle trenere har bakgrunn som krets- eller forbundsinstruktør, men i hvert fall god erfaring som trener i breddefotballen. Referanser fra klubb, krets og/eller forbund er forventet. Og selvsagt kreves det en politiattest. Å kunne beherske engelsk er en forutsetning. Kvinner oppfrodres til å søke, FFAV har virkelig satt kvinnefotballen på kartet i Vietnam med sitt krav om 50% jenter i alle aktiviteter. FC Tuong Lai håper også på stor jentedeltagelse i framtida.

Bli med å forandre framtida til barn som ikke har all verden!

Les mer på følgende lenker:

• www.ffav.com.vn  – Football fort All in Vietnam

• www.fctuonglai.net  – FC Tuong Lai

• www.fotball.no  – Norges Fotballforbund

• www.en.vff.org.vn  – Vietnam Football Federation

• www.the-afc.com  – The Asian Football Confederation

• www.aseanfootball.org – The Asian Football Confederation (SØ-Asia)

• YouTube: A day in Hue

Vietnam2POPULÆRT: Fotballinteressen er stor blant de unge i Vietnam. Nå kan det ligge et lite trenereventyr å vente for riktig person. Foto: Privat

-- annonse --