Seminarene arrangeres i forbindelse med U15-turneringen «Torneo delle Nazioni» i Italia (27. april til 1. mai), Europamesterskapet for U17 i Irland (2.-6. mai) og Verdensmesterskapet for U20-landslag i Polen (slutten av mai - inngangen på juni).
• Rapport fra Norges G15 første kamp i turneringen mot Østerrike.
Det første ble sparket i gang lørdag 27. april på Hotell Laguna Park i utkanten av Trieste - nord i Italia. Godt over 40 spillerutviklere i krets, toppklubb, landslagstrenere og sentrale ledere i NFF og Norsk Toppfotball var til stede, da Truls Dæhli, Håkon Grøttland, Leif Gunnar Smerud og Øyvind Stenberg Lien Iversen ønsket velkommen.
Gledelig utvikling
ALLTID VIDERE: Truls Dæhli manet til stadig søken etter ny kunnskap ved innledningen til fagseminaret i Italia. Foto: Teddy Moen
Det ble presentert at referanseseminarene er rigget på plass i en tid hvor det er mye god bevegelse i norsk fotball. 2018 er av mange vurdert til samlet sett å være det beste året – rent historisk – for norsk fotball i et internasjonalt perspektiv. Enda mer gledelig er det at disse resultatene ikke kommer som lyn fra klar himmel, men kan spores som en konsekvens av bedre arbeidsprosesser i både krets, forbund og i mange av toppklubbenes akademier.
– Samtidig som vi skal tillate oss å feire gode resultater, så er det avgjørende viktig at vi ikke tillater oss å falle til ro i framgangen. Fotballen – også rundt oss - utvikler seg stadig og det er viktig å jobbe for å bratte den positive trenden ytterligere, formidlet Truls Dæhli til forsamlingen av utviklere.
Godt samarbeid
Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund jobber stadig tettere sammen for å skape arenaer hvor trenere både kan la seg inspirere og ikke minst lære av hverandre. En av styrkene en liten nasjon som Norge kan utnytte, er nettopp den muligheten vi har til å bygge fagmiljø på tvers av klubber og organisasjonslinjer. Dette er en strategi vi som lederene i NFF og NTF sammen tror på, og som de sammen ønsker å forsterke på et overordnet nivå. De tre referanseseminarene er en konkretisering av disse ambisjonene.
Derfor er slike seminarer viktig
VIKTIG: Øyvind Iversen i Norsk Toppfotball mener fagseminarer som det NFF og NTF har gjennomført i samarbeid i Italia denne uken, er meget viktig. Foto: Teddy Moen
Øyvind Stenberg Lien Iversen mener det er flere grunner til at denne type seminarer er viktig:
– For det første tenker vi at det er tilnærmet umulig å treffe et mål man ikke kan se. Samtidig har vi fra sentralt faghold grunnleggende stor tro på at vi på her på berget kan utdanne spillere og sette sammen lag av spillere, som kan konkurrere med hvem som helst.
Han mener at forutsetningen for å kunne klare dette er ekstremt godt, smart og hardt arbeid over tid. Og skal man greie å jobbe godt, smart og hardt nok kreves det at man vet hvor man er, vet hvor man skal og at man får korrigeringer på om man er på riktig kurs underveis.
– Vi – norske lag og spillere – både vil og skal konkurrere på den internasjonale scenen. Det er det internasjonale nivået vi skal utdanne spillere til å kunne vinne på. Det er fint å bli kretsmester, fint å bli norgesmester, fint å produsere eliteseriespillere – men det er når lagene våre vinner kamper mot utenlandske lag og spillere presterer mot utenlandske konkurrenter at vi virkelig lykkes. Dette er gyldig både når det kommer til prestisje og pengesekken.
Kalibrering viktig
Fagansvarlig for landslagsskolen Håkon Grøttland er sammen med stor gruppe spillerutviklere i krets (KA) er svært viktig premiss-leverandør for identifisering av utvelgelse av unge spillere i den norske modellen.
– Derfor er det også viktig for oss å tilby en arena for trenere der man få kalibrert sin forståelse av hva BRA er, til et internasjonalt nivå. For alle sier BRA, men hva er egentlig bra? Dette må vi hele tiden jobbe aktivt for å sikre oss en konkret nok forståelse av. Referanser er ferskvare.
Dannelse og utdannelse
De siste årene har NFF og NTF også sammen jobbet for å bidra til en styrket dannelse og utdannelse av et fagmiljø. Hvor det å treffe andre fotballkolleger som jobber med liknende utfordringer andre steder, diskutere fag og ideer i et inspirerende miljø. Referanseseminarene bidrar til dette, og derfor tror man også dette kan bli et konkurransefortrinn for norsk fotball på sikt.
Følgende fagpersoner fra NFF, NTF og andre miljøer fra norsk fotball deltok på referanseseminaret til Italia fra 27.4 til 1.5:
KA Spillerutviklere NFF
- Tor Arne Svartangen, NFF Telemark Gutter
- Trine Rønning, NFF Telemark Jenter
- Tor Henning Hamre, NFF Agder
- Finn Morten Moe, NFF Trøndelag
- Magnus Johansson, NFF Hordaland
- Torgeir Lind, NFF Oslo Gutter
- Glenn Kleven, NFF Oslo Jenter
- Andreas Hansen, NFF Nordmøre
- Trond Nordsteien, NFF Trøndelag
- Børje Sørensen, NFF Hålogaland
- Torkild Veraas, NFF Nordland
- Geir Hansen, NFF Sunnmøre
- Alexander Berglund, NFF Østfold
Strømsgodset
- Bjørn Frode Strand, Trenerutvikler
- Jan Wendelborg, Trener
- Tobias Torgersen, Trener
- Armin Ghasemi, Trener
Odd BK
- Sondre Nordheim, Trener
Sandefjord Fotball
- Samir Saric, Trener
Mjøndalen
- Bjørn Øivind Rærås, Trener
Vålerenga
- Thorstein Schutte, Trener
- Simen Moe, Trener
- Mohammad Dajani, Fysisk trener
Kongsvinger
- Jørn Ole Korslund, Trener
Brann
- Tarjei M Øren, Trener
Sarpsborg 08
- Rokland Paula, Trener
- Sander Solberg, Trener
Start
- Håvard Lilletvedt, Trener
Molde
- Jonas Hoem, Utviklingsleder Fag
- Magnus Strand, Trener
Tromsø
- Christian Markussen, Trener
- Eirik Kristoffersen, Trener
Rosenborg
- Tor Asle Kleveland, Trener
Stabæk
- Andreas Johansen, Trener
Viking
- Xavier Mondragáo, Trener
- Rune Repvik, Trener
Lillestrøm
- Rune Haavelmoen, Trener
- Ola Sydow Rasmussen,
Bodø/Glimt
- Thomas Aakvik, Trener
- Eirik Kolstad, Trener
Ull/Kisa
- Toana Aliassi, Trener
Norges Fotballforbund
- Håkon Grøttland, Fagansvarlig landslagsskolen
- Jan Erik Stinessen, Fagansvarlig keeperutvikling
- Leif Gunnar Smerud, Landslagstrener U21/teknisk sjef
- Truls Dæhli, Seksjonsleder aldersbestemte landslag
- Mathias Haugaasen, Ass.trener U21/trenerutdanning
Norsk Toppfotball
- Øyvind Stenberg Lien Iversen, Klubbutvikler sport
- Kenneth Wilsgård, Fagansvarlig analyse og teknologi
- Daniel Nordheim Pedersen, Fotballmentalitet
Norges Idretthøgskole
- Thomas Elinam Jenssen, Bachelor-student og praksis i Norsk Toppfotball
Norsk Fotballtrenerforening
- Teddy Moen, daglig leder i Trenerforeningen
- Rapport fra Norges G15 andre kamp mot Portugal.
- Rapport fra Norges G15 tredje kamp mot Makadonia