-- annonse --
Nyheter
STABEN: Staben i Norsk Toppfotball-sport sammen med teknisk sjef i NFF, Leif Gunnar Smerud. Kenneth Wilsgård, Geir Jordet, Espen Olafsen, Rune Skarsfjord, Dag Opjordsmoen, Leif Gunnar og Øyvind Lien S. Iversen. Foto: Teddy Moen
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Referanseseminaret ga en perfekt ramme for å lære mer om hvor lista må ligge i treningshverdagen om norske talenter skal nærme seg de beste.
  – Vi behøver et bedre forsvarsspill, om vi skal få til et bedre angrepsspill, var budskapet fra U21-landslagstrener og teknisk sjef i NFF, Leif Gunnar Smerud. Dette var utfordringen ha ga trenergruppen ved oppstarten på Morgan Hotel i hjertet av Dublin by:
  – Hva er bra? Hva slags briller har vi på? Hvor skal vi? Og hvordan kan vi sørge for at påvirkningen i hverdagen blir enda bedre?

• Les mer om U17 EM i Dublin.

Smerud var tydelig på at det må prioriteres mer fokus og tid i treningshverdagen med å styrke forsvarsspillets plass i opplæringen av unge spillere i Norge.
  – Gjennom å observere disse kampene, vil vi lettere se og forstå hvor nivået ligger på Europas beste 16-17-åringer. Når dette bildet er kjent, kan vi lage bedre og tydeligere innganger i utdanningsarbeidet fra 6 år til voksenfotballen. 

• Godt forsvarsspill - et nedprioritert område - artikkel av Øyvind Larsen, Fagansvarlig NFF

Forsvarsspill - laget og 1 mot 1

Kenneth Wilsgård, fagansvarlig analyse og teknologi i Norsk Toppfotball (og knyttet til A-landslaget), var den som hadde fått i oppgave å innlede om forsvarsspill. Under en glimrende åpningsesanse fikk han synliggjorde rammeverk, spillfaser og den nødvendige systematikk som behøves for å utvikle spillerne 1 mot 1 og kollektivt.

Presentasjonen var bygd opp rundt det han mener er de fire sentrale forutsetningene for å styrke forsvarssiden av spillet:  

 1. Man må prioritere
  - Valg av formasjon (4-4-2, 4-5-1, 3-5-2 etc)?
  - Hvor ønsker vi å ha kontroll (kan ikke dekke alle rom)?
 2. Man må hindre/stoppe motstanderen
 3. Man må håndtere de situasjonene som dukker opp
 4. Man må vinne ball, slik at man får en angrepsmulighet

Denne innrammingen var et meget godt utgangspunkt for videre observasjon av en rekke av de innledende kampene under Europamesterskapet:

Trenerne fikk utdelt konkrete arbeidsoppgaver individuelt og i grupper. Med enkle analyseverktøy via smarttelefon, ble kampobservsjonen brukt til å samle spesifikk informasjon. Ut fra tilgjengelig video og bilder, fikk trenerne i oppgave å redigere ut fra «bestillinger» gitt. Avslutningsvis måtte trenerne presentere i plenum for hele gruppen. Slik fikk trenerne på en praktisk måte erfaring og kunnskap om enkle og effektive digitale verktøy som kan bedre hverdagen på treningsfeltet. Trenerens tilnærming pedagogisk og metodisk er avgjørende for læring. Nye teknologi og verktøy kan forsterke tradisjonell læring og er en forutsetning om man skal kunne fange interessen til mange spillere. 

• Tips og råd om effektivt forsvarsspill - hva kjennetegner  ferdigheten til noen av verdens fremste forsvarsspillere.

DublinRusslandRUSSLAND-ISLAND: Det russiske U17 landslaget under oppvarmingen før kampen mot Island, som endte 2-3. Foto: Teddy Moen

Rekke av seminarer

Seminaret i Irland er det andre i rekken av tre seminar som NFF og NTF-sport avholder denne våren for utviklingstrenere i NFF og norske toppklubber. Det første ble arrangerert i forbindelse med U15-turneringen «Torneo delle Nazioni» i Italia (27. april til 1. mai) og det siste vil gå av stabelen under verdensmesterskapet for U20-landslag i Polen (23. mai - 15 .juni).

Disse referanseseminarene er rigget på plass i en tid hvor det er mye god bevegelse i norsk fotball. 2018 er av mange vurdert til samlet sett å være det beste året – rent historisk – for norsk fotball i et internasjonalt perspektiv. 

Forbilledlig samarbeid

Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund jobber bedre sammen enn noen gang for å skape arenaer for inspirasjon og læring.  Her ligger et klart konkurransefortrinn norsk fotball kan bygge videre på.  Som en liten fotballnasjon kan norsk fotball utnytte den muligheten som ligger der for å bygge fagmiljø på tvers av klubber og organisasjonslinjer. I praksis kom dette klart til uttrykk i Irland. 

Med NTF-sport i førersetet og med NFF som støttespiller, hadde førstnevnte rigget de beste rammer for innhenting av kunnskap, mye erfaringsutvekling og ikke minst debatt. Her var en rekke av landets fremste fagfolk tilgjengelig for å dele forskning, beste praksis og retningslinjer for økt kvalitet i trening og kamp. Dette kombinert med tilstedeværelse ringside for å observere noen av Europas fremste talenter, var det et perfekt utgangspunkt for inspirasjon og faglig påfyll.

Men ansvaret må treneren ta!

Det tilbakevendende spørmålet er likevel:
  – Hvordan skal den enkelte trener klare å «oversette» kunnskapen fra Dublin til bedre praktisk-metodisk arbeid med spillerne på treningsfeltet? Evner treneren å heve sin kvalitet som tilrettelegger, pedagog og coach etter fire dager i "trykkokeren" og masse informasjon? For uten fotballtrenere som er villig til å endre sin praksis og tenkmåte, vil man heller ikke kunne forvente at det vil utvikles flere og bedre fotballspillere. 

Det store akademiklassifiseringsarbeidet i regi av NTF-sport de senere årene har bidratt til en voldsomt løft på en rekke områder i klubbene, og trenerne er satt i «strekk». Det samme har vi sett gjennom arbeidet med Landslagsskolen i NFF. Over en tiårsperiode har man mer enn doblet antall heltidsansatte utviklingstrenere i norsk fotball. Snart 200 fotballtrenere har dette som et  yrke de lever av. Dette bør gi gode ringvirkninger og muligheter. Og det gis en rekke indikasjoner på at norsk fotball er på rett vei. Men burde vi forvente mer?  Svarene vil vi få de neste årene. Man kan ihvertfall ikke si at man ikke tar treneren på alvor!

DublinFagpratFAGPRAT: Knut Rønningen Odd BK og Johnny Mikael Gallefoss, Viking i faglig samtale under seminaret i Dublin. Foto: Teddy Moen

Stort engasjement og nysgjerrighet

Øyvind Stenberg Lien Iversen , klubbutvikler på sport i  NTF er optimistisk og tror på fortsatt fremganger i utviklingsarbeidet.
  – Forutsetningen for å kunne klare dette er ekstremt godt, smart og hardt arbeid over tid. Og skal man greie å jobbe godt, smart og hardt nok kreves det at man vet hvor man er, vet hvor man skal og at man får korrigeringer på om man er på riktig kurs underveis.

Og dagene i Dublin var både lange, harde og utfordrende - det kan undertegnede som Trenerforeningens representant skrive under på! Men i et miljø med masse lidenskap, ulik erfaringsbakgrunn, hvor kameratskap og kollegialitet dyrkes, så blomsterer det opp et klima hvor man ser på kompetanse-innhenting, krav og konkurranse som noe man ønsker å omfavne. Dette er bra!

Toppfotballsenteret har vist veien

Det har vært delte meninger  i norsk fotball om hvilke verdier, hva slags betydning og de veivalgene Norsk Toppfotball-sport (tidligere Toppfotballsenteret) har gjort siden organiasjonen ble etablert for nærmere ti år siden. Nå begynner vi å se resultatene av det fantastiske innhentingsarbeidet som er gjort, og bearbeidingen som er gjort for bruk i utdanningen av unge fotballspillere og deres trenere.

Siden 2009 har de utfordret den norske fotballkulturen, oppleste sannheter og hvem som skal ha rett til å utvikle, dele og bidra med kunnskap og kompetanse til fotballtrenere. Og på veien har de skapt et unikt verktøy - akademiklassifiseringen. 
  Dette har gitt spiller- og talentutvikling høyere status, mer fokus i toppklubbene og ikke minst mer ressurser. Dette har bidratt til økt konkurransementalitet på utviklingssiden i norsk fotball. NFF har satset mer på alderbestemte landslag, ansatt mer fagpersonell og styrket trenerutdannelsen. En rekke bredde- og utviklingsklubber rundt om i landet er blitt inspirert, styrket sin kreativitet og turt å gjøre spennende veivalg i utviklingsarbeidet. Det hele har gitt en god sirkel for norsk fotball. Dette har vi alle et felles ansvar for å videreføre.

Dannelse og utdannelse

Ved å ta del i referanseseminaret i Dublin, fikk man være en del av, oppleve og få innsyn i den profesjonaliteten og fagkompetansen som NTF sport representerer. For noen av oss som ha levd ett langt liv i dette fotballmiljøet, er det også betryggende å se NFFs anerkjennelse av NTF-sport og måten deres kompetanse blir respektert på. Tilstedeværelsen fra NFF-nestorerene Truls Dæhli, Leif Gunnar Smerud og Jan Erik Stinessen ga tyngde og erfaring inn i  overleveringen og fagdiskusjonene. Samspillet og samholdet styrket hele opplevelsen av seminaret. 

NFF og NTF-sport samarbeid de senere år har har styrket dannelsen og utdannelsen av fagmiljøet i norsk fotball. Begge har satt på prioriteringslisten at man behøver møteplasser for fotballkolleger, steder for å diskutere fag og forflytte disse til steder hvor man kan få ideer i et inspirerende miljø. 

Følgende fagpersoner fra NFF, NTF og toppklubbenes akademier  var med til Irland fra 2. til 6. mai:

Kristiansund

 • Eirik Ranheim, Trener

Strømsgodset

 • Harald Johannessen, Trener
 • Eirik Fossen, Trener

Mjøndalen

 • Anton Kvilås, Trener

Vålerenga

 • Enrique Paex, Trener
 • Stefan Danielsson, Trener
 • Kamil Rylka, Keepertrener

HamKam

 • Chris Twiddy, Trener

Kongsvinger

 • Mathias Åker Solstad, Trener

Brann

 • Hassan El Fakiri, Trener
 • Bartosz Deregowski, Keepertrener

Sarpsborg 08

 • Erland Johnsen, Utviklingsleder Fag
 • Vegard Haslerud, Trener
 • Lars Brudalen, Keepertrener

Start

 • Erik Mykland, Trener
 • Frode Birkeland, Keepertrener

Molde

 • Eric Laurie, Trener
 • Mats Mørch, Keepertrener
 • Stig Aambø, Fysisk trener
 • Eric Kirkevold, Trener

Haugesund

 • Christoffer Kydland, Trener
 • Øyvind Hompland, Trener
 • Tor Martin Hegrenes, Keepertrener

Rosenborg

 • Alexander Lund Hansen, Keepertrener

Stabæk

 • Øyvind Helle Meling, Trener

Viking

 • Manuel Hervas, Trener
 • Johnny Mikael Gallefoss, Trenerutvikler

Lillestrøm

 • Robin Ødegaard, Trener

Bodø/Glimt

 • Cato Hansen, Trener

Aalesund

 • Tor Hogne Aarøy, Trener
 • Kristoffer Lie, Trener

Odd

 • Knut Rønningene, Trener

Norges Fotballforbund

 • Jan Erik Stinessen, Fagansvarlig keeperutvikling
 • Leif Gunnar Smerud, Landslagstrener U21/teknisk sjef
 • Truls Dæhli, Seksjonsleder aldersbestemte landslag

Norsk Toppfotball

 • Øyvind Stenberg Lien Iversen, Klubbutvikler sport
 • Espen Olafsen, Fagsjef
 • Dag Opjordsmoen, Fagansvarlig trenerutvikling
 • Geir Jordet, Fagansvarlig fotballmentalitet
 • Rune Skarsfjord, Klubbutvikler sport
 • Kenneth Wilsgård, Fagansvarlig analyse og teknologi
 • Johannes Marthiniussen, medarbeidet NFT-sport

Norsk Fotballtrenerforening

 • Teddy Moen, daglig leder i Trenerforeningen
-- annonse --